Dociskaj.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Początki Car Audio / niewdzięczne auto - Punto I
Collapse
X
-
Miejsc gdzie sie dociska lub dokreca kabel sie nie lutuje dla lepszego poczaczenia/odcisku.
Zobacz sobie instrukcje jakiegokolwiek wzmacniacza, który ma konektory sprezynowe dla kabla glosnikowego.
Masz oprawek stworzona pod kabel jaki posiadasz.
Nic ci nie ucieknie i nie bedzie wypadac jak dobrze przykrecisz.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
W sumie, to przypomniałem sobie, że była już dyskusja na temat zaciskania i lutowania. Wtedy też Paweł brał w niej udział. Strona 9.
Ogólnie oskalpuje kabel, przecisnę przez "uszczelkę", zawinę trochę na tulejce, zacisnę, a końce tulejki jeszcze zalutuje. Niech to się wszystko trzyma jak najbardziej. Trochę cyny nie powinno przeszkadzać, nie będę bielił.
Skomentuj
-
Może źle opisałem.
Fotka
Kabel z uszczelką i tulejką, tuleje zaciskam, dalej zostaje miejsce na śrubę, a lutuje za tulejką, tam gdzie kabel wystaje (już po zaciśnięciu), tak jakby nie mógł się cofnąć.
Nie powinno to przeszkadzać w przewodzeniu bo tulejka dalej będzie stykać się ze ściankami gdzie jest miejsce na kabel w oprawce.
Chcę to jak najbardziej zabezpieczyć.
Skomentuj
-
Zwyczajnie boje się, że źle zacisnę.
Ale dobra, jakoś tam zrobię i się nie przyznam
Przydała by się trochę lepsza pogoda i można działać. Jeszcze muszę poprawić instalację drl ale nie mogę dostać się na kanał. Nie da rady przejechać przez podwórko...
Jeszcze dzisiaj konektory oczkowe muszę kupić.
Nigdy nie używałem (ani brat też, a on wcześniej zaczynał) "konektorów widełkowych" żeby coś podłączyć pod wzmacniacz, zawsze gołe kable. Trzyma się dobrze.. więc tak konkretnie po co się je stosuje?
Skomentuj
-
Jeśli dotyczy to pytania o konektory widełkowe... to raczej słaby przykład - W "puszkach" nie ma konkretnie gniazdek czy przełączników, chociaż może żywcem skręcane tez nie są. A tu to właśnie taka bardziej puszka, a niżeli gniazdko. A przełącznik w samochodzie to radioNo nie ważne.
Oczywiście nie mogę u nas kupić konektorów widełkowych na 16mm^2. Oczkowe dostałem ale one do masy i "+".
O ile jakieś głośnikowe da radę, nawet chyba coś w domu mam, to z zasilaniem problem.
Skomentuj
-
drogie wzmacniacze maja mocowanie kabla podobne jak oprawki na bezpiecznik - wkladasz kabel i dokrecasz
tanie wzmacniacze maja te paskudne terminale na widelki itp itd
raczej nie dostaniesz idealnie pasujacych widelek, a nawet jak dostaniesz to redukcja z grubego kabla na cienka blaszke jest dla mnie bez sensu
ja to robie po swojemu. zalutowuje koncowke kabla, rozbijam go zeby dopasowac do gniazda, lutuje reszte a nastepnie wierce otwor na srube
plus taki ze idealnie pasuje i tanie
minus taki ze kabel jest sztywny i nie zawsze przylega cala powierzchnia
Skomentuj
-
Ogólnie konektorki ogarnięte, mocowanie w oprawce też.
Trochę cyny, trochę termokurczek, trochę zaciskania, oraz młotek i przecinak.Trzyma się dobrze.
Teraz czekać na pogodę... i sprawne auto (coś mi się kałuża płynu zrobiła, chyba pompa przecieka).
Właściwie auto jutro do mechaniora, a ja planuje 11 marca się zabrać za puszczanie kabli. Chyba, że dałoby radę wtedy z kolegą Daniela się ustawić, ale to jeszcze się obada.
Skomentuj
-
http://www.youtube.com/watch?v=CGinN5x3VQE
Widać że Twoje, i jakoś tak na filmiku słuchać że basu jest za dużo. Czyli po prostu masz za duże wymagania względem AM...
Skomentuj
-
Aleś wygrzebał.
Telefon, telefon... Jakoś N82 której wtedy używałem daje za dużo basu w nagraniu - z resztą na każdym nagraniu jest go za dużo przez ten telefon. Jedynie ostatni film nagrywany GIO jest trochę inny.
A w ogóle... ktoś zapomniał przestawić jedną opcję w radiu... (wcześniej był odpięty aku) i to, że wyłączałem suba... nie zmieniało nic :P Dlaczego? Grał pełnym pasmem... po prostu jako tył.
Tył nie był włączony jako sub :P Oj cisza... Także ten film się nie liczy, jego nie było. Tylko w trakcie nagrywania o tym nie wiedziałem i myślałem, że mam tak dużo basu... Życie.
Teraz różnicę słychać
Pogadam z Danielowym kolegą, do Wroca rzut beretem, godzinka drogi i jestem.
Gdyby wszystko było ok, to nie chciałbym jeździć i tracić kasy. SerioLast edited by staH300; 06.03.2013, 00:24.
Skomentuj
-
Nokie mają dobre mikrofony, ale skoro mówisz że tak jest, to pozostaje spotkanie. AMY mają bardzo sporo basu, porównywalnie do R6A i da się obejść się bez suba jak się nie słucha łomotu. Tylko w R6A można więcej wpakować i poruszać lusterkiem jak to kogoś interesuje. Po prostu problemem mogą być Twoje za duże drzwi.
Skomentuj
Skomentuj