Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początki Car Audio / niewdzięczne auto - Punto I

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Powiem tak.
    Słyszałem mondeo mk3 w serii z jajkami - basu tam jest raczej więcej
    Słyszałem JBL GTO-6508c w puncie, w zrobionych drzwiach (prawdopodobnie matami typu boll)
    Gdzie JBL dynamika duża, basu więcej - i pod radiem. Jutro jeszcze je raczej odsłucham jak się uda, tak czy inaczej AMY dość z tyłu. Raczej tak zachwalane głośniki, o których mówi się, że mają dużo basu miały by przegrać z tym zestawem?

---------- Post dodany o 23:02 ---------- Poprzedni post o 23:00 ----------

@lklukasz nie rozumiem
    znaczy zwrotnica podpięta (to ta, co robiłeś jakiś czas temu w obudowie, dzwoniłem jeszcze do Ciebie, żeby dowiedzieć się jak podpiąć kable) dobrze
    Całość pod wzmakiem. Od wzmaka kable do zwrotnicy, dalej od zwrotnicy wyjście na głośniki. Nie wiem co znaczy aktywnie lub pasywnie.

Skomentuj

Nie pamietam rozmowy (za duzo osób do mnie dzwoni) ale jak rozmawialiśmy to juz wyjasnilismy ta kwestie.

Poprostu szukam gdzie leży problem.

Jesteś z okolic Łodzi?
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Niestety do większych miast typu Łódź, Wrocław, Opole mam ok 100km. Taka dziura że wszędzie daleko.

Skomentuj

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
          Wykleilem dekarka drzwi w środku i na zewnątrz. Jeśli to jest mało, to co mam zrobić teraz? Jaka propozycja?
          dobra dekarka jest zbudowana tak samo jak markowe maty tylko ze jest ciensza... tak myslalem. ale jak bratu wykleilem samochod 2-5 warstwami dekarki i zobaczylem/posluchalem efekt koncowy to teraz zdecydowanie bardziej wole kupic najtanszego GMSa

Co sądzicie o wzmacniaczu Mac Audio MP4000. Jakieś odniesienie do mojego Kenwooda KAC-848?
          to tani poprawnie grajacy wzmacniacz. cena nie schodzi za nisko z powodu "marki"
          ale do kenwoodow raczej mu daleko

A jaki u Ciebie był problem? :P
          wlasnie zly montaz. na poczatku zamontowal je w fabryczne plastikowe dystanse i basu nie bylo

jak masz juz drzwi wygluszone to dolozenie markowych mat wielkiej roznicy nie zrobi. brak basu to kwestia zapewne montazu

Skomentuj

Ogólnie to zamówiłem dzisiaj kable LGY 16mm^2 (7m, a jeśli uda się ułożyć tak aby został jakiś dłuższy kawałek to puszczę sobie od altka do aku bezpośrednio)

Czekam na odpowiedź sklepu i zamówię również:
            2x bezpieczniki 60A anl http://allegro.pl/bezpiecznik-mini-a...044258191.html
            oprawka anl http://allegro.pl/oprawa-oprawka-bez...970511504.html
            dystanse od mesia bo są wysokie http://allegro.pl/dystanse-mdf-merce...978416150.html
            i dwie maty gms 07xl http://allegro.pl/gms-07-xl-mata-do-...998206204.html
            + parę innych rzeczy dla brata

Jak wszystko dojdzie, to umawiam się na wygłuszanie w zakładzie - ogólnie on robił punto mojego kompla (wspominałem tu o zestawie jbl) więc już pewnie ma opanowane rzeczy typu cięgno, klamka, czy dopasowanie dystansu.
            Gościu powiedział, że mogę przywieźć swoje maty etc. a jak coś pomogę (bo pytałem czy mogę tam zostać na czas wygłuszania) to też inaczej policzy. Od razu pomogli by przeciągnąć kable od zasilania (wiem, że ostatnio miałem z nimi spory problem)
            Te 300-400zł jestem w stanie wydać. I na tym zakończy się moja przygoda z audio w tym aucie (no jeszcze zrobienie nowych paneli na drzwi w oparciu o oryginalne plastiki, maty, żywicę etc.).

Akurat kable i głośniki zawsze będzie można wyciągnąć. Tu jest tylko kwestia tego, że zostaje wygłuszenie w aucie. Cóż... ktoś kiedyś będzie się cieszył.

Chociaż tweetery mi przeszkadzają :P Jak dla mnie missiony są zbyt krzykliwe. Zdecydowanie wolę spokojną górę, delikatnie ale trochę szczegółowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              dobra dekarka jest zbudowana tak samo jak markowe maty tylko ze jest ciensza...
              I tu się nie zgodzę - właśnie budową wewnętrzną się różni, inaczej jest produkowana mata dekarska i inaczej mata bitumiczna, tłumią też inny zakres częstotliwości.

Jest tyle minusów za dekarką, odkleja się w zimnie, w cieple jest aż za plastyczna i spływa, trzeba położyć 2-3 warstwy itd.. że wolę zawsze położyć tylko jedną warstwę maty bitumicznej, GMSa, STP, byle czego - byle by nie dekarki.

stah300 - u Ciebie to jest coś konkretnie powalone, skoro amy basu nie mają, a missiony są zbyt krzykliwe... dwie wykluczające się praktycznie nawzajem sprawy O.o

Masz racje, jedź do warsztatu i zrób to wszystko od nowa porządnie, ale lepiej nie pomagaj hehe :P

Skomentuj

Najgorsze jest to, że nie słyszałem tego zestawu... może ja za dużo wymagam...
                Niestety ponoć nikt blisko nie ma. A jechać 100km na odsłuch też średnio.

Bas jako tako słychać. (no jest różnica jak woofery grają od 50, 80 czy 125Hz ale jest nijaki - poniżej 50Hz różnicy specjalnie nie ma, widać, że głośnik rusza się bardziej ale w dźwięku już wiele nie słychać) Wykopu raczej nie ma. Czuć ruch powietrza jak się rękę przyłoży.
                Mówicie, że te głośniki basu dają sporo. Absolutnie nie określiłbym tego na sporo. Raczej średnio. Słuchanie bez suba przyjemne nie jest (A on gra do 50Hz)

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                Masz racje, jedź do warsztatu i zrób to wszystko od nowa porządnie, ale lepiej nie pomagaj hehe :P
                Nie no... coś potrzymać, pozamiatać, maty podać, du*e pozawracać

Tylko same itemki typu kable, maty, dystanse, bezpieczniki... robi się 200zł. A śmiem wątpić czy mi za 100zł drzwi wygłuszy, no i jaki będzie tego efekt. Nie chciałbym, żeby się okazało, że żaden.

Skomentuj

Wyślij mi to spowrotem
                  Posprawdzam jeszcze raz wszystko czy jest ok
                  I wtedy będziesz dalej inwestowal
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Opcje widze 2
                    1 - blad w montazu
                    2 - pewnie to samo co mialem z subem stxa co mehow sprawdzal

Skomentuj

Na 90% błąd montażu. Bo zestaw gra lepiej niż helixy, które szału wcale nie robiły. Nie mogę powiedzieć, że jest gorzej ale tam bas... to już w ogóle go nie było, albo był na poziomie serii w kiepskich autach.

Także raczej nie ma co odsyłać.
                      Jeszcze dzisiaj podpiąłem jedną stronę bez zwrotnicy (tak aby wykluczyć jakiś błąd - nie żebym w Łukasza nie wierzył, ale każdy z nas jest tylko człowiekiem i jakiś błąd może się zdarzyć).

Paweł, co miałeś nie tak z subem?

Skomentuj

We wrocku "instaluje: się znajomy.

Wstrzymaj się z tydzień z tymi wycieczkami po warsztatach to Was ustawię ze sobą.

To dobry ziomuś więc Ci pomoże

Skomentuj

Paweł, co miałeś nie tak z subem?
                          koles narzekal ze malo basu z STXa 10"
                          podjechal do mehowa do car audio reda... okazalo sie ze koles mial wygorowane wymagania a glosnik i tak robil niezla robote

Skomentuj

:biggrin: Rozumiem

Daniel, jakby co, to miej mnie na uwadze. Najwyżej teraz kupię tylko bezpieczniki i oprawki, oraz bratu co tam miałem wziąć.
                            A z matami poczekam, najwyżej jak zrobi się ciepło to zrobię sobie wypad do Wrocławia

Skomentuj

Ok

Spoko

Skomentuj

Chłopaki mam problem, może mały ale mam. Znając życie ja coś zepsuje więc lepiej zapytać

Doszła oprawka którą zamawiałem.

Tam są takie uszczelki niby, za nic nie mogę przez nie przełożyć kabla - mieści się tylko bez izolacji.
                                W oprawce dodatkowo były takie (nazwijmy do tulejki), do tego przylutować kabel? Boję się, żeby się nie odczepił... bo jak wzmacniaczowi zabierzmy plus w trakcie używania...
                                niżej fotka tego czegoś

widać gumowe uszczelki, tą tulejkę.
                                ogólnie lutować do niej kabel? czy jakiś inny magiczny sposób? - bo na lucie będzie musiało się to trzymać. uszczelka jest powiedzmy dla picu w tym momencie - bo przez nią tylko przejdzie niezaizolowany kabel

ze szczelnością niestety ta oprawka nie ma wiele wspólnego

Skomentuj

Tak, zalej cyną, ale pamiętaj że od góry przychodzi śruba która to trzyma.

Przynajmniej nie rozpada się jak te najtańsze :P a rozpadają się, bo kabel za sztywny, bo źle zamontowane, bo są kiepskie.

O szczelności przy tanich można zapomnieć, ew zalać klejem na gorąco, silikonem.

Skomentuj

Nic nie lutuj!
                                    Takich połączeń sie nie lutuje!
                                    Po to sa one skrecane, żeby zapewnić duży/szeroki docisk (lepsze przewodzenie) kabla do tulejki.

A kabel zaizoluj izolacja lub termokurczka.
                                    Nie bedzie problemu.

Co do tych tanich oprawek.
                                    Jeszcze żadna z nich mi sie nie popsula a swoją mam juz w samochodzie od 5 lat.
                                    One maja duży plus. Przyjmują rożne średnice kabla.
                                    W środku jest tulejki, która w razie potrzeby można usunąć.
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dwie sprzeczne opinie :P

To miałbym ten przewód zacisnąć tą tulejką i później skręcić? Ona (tulejka) ma takie fajne wyżłobienie na śrubę, tylko boję się, że kabel może uciec jeżeli źle zacisnę, dlatego myślałem żeby zalać to cyną - mam akurat trochę kwasu, wypalić w nim i cyna złapie super... tylko czy nie będzie pękać albo coś. Mam wrażenie, że sama śrubka nie utrzyma kabla.

Skomentuj

Bo dwie szkoły brzmienia hehe

Myślę że też możesz zacisnąć tulejką, w sumie do tego została stworzona, ale mało kto posiada praskę do tego.

Jeżeli średnica kabla będzie za mała względem tulejki, to jej dobrze nie dociśniesz kablem, bo braknie śruby, dlatego albo ją zaprasować, albo jak nie ma prasy, to zalutować. 0

Akurat to zdjęcie klienta. I fakt faktem, popękała przy mocnejszym docisku palcami.

Wolę zalutować z głową, niż żeby się wyplezła podczas jazdy, zwarła z masą której pod maską jest sporo (karoseria,elementy, części) i aku zrobi bum.

Skomentuj

Znaczy moja oprawka jest dostosowana do kabli 10-21mm^2 więc moje 16mm^2 się łapie idealnie.
                                          Praski niestety nie mam i trzeba będzie się namęczyć, żeby to dobrze zacisnąć, ewentualnie później jeszcze zalać trochę cyną. Wolałem zapytać, wiadomo :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X