Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początki Car Audio / niewdzięczne auto - Punto I

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
    w ostateczności odpal gadu
    gg ciagle na chodzie :p
    tylko niewidoczny bo caly dzien frezowalem

Skomentuj

A dałeś im troche pograć na dynamicznej muzyce?
      Po godzinie odezwą sie ludzkim głosem.
      Nagrzeje sie sprzęt i głośniki.

A jak masz zrobione drzwi?
      Jak/czym wygluszone?
      Glosnik pod tapicerka czy ma wierzchu?
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Może na dynamicznej nie grały, bo ciągle u mnie jakiś rap gra... no ale mam je już któryś miesiąc więc wygrzane raczej już są.

Drzwi zrobione dekarką. Zaklejone otwory konstrukcyjne (problem ze szczelnością jest w miejscu cięgna klamki, niewielki ale jednak - ale to już wiem jak rozwiązać, czekam tylko na pogodę), w środku drzwi wyklejone dekarką - ale nie jakoś bardzo dokładnie - moje wielkie łapy na to nie pozwalają. Ogólnie na konstrukcyjnych jest dekarki 2-3 warstwy, w niektórych miejscach więcej.

Głośnik w panelu, ciężko opisać, bardzie pod tapicerką - jeśli możesz zobacz zdjęcie z pierwszego postu, głośnik jest pod panelem z mdfu.

Skomentuj

W sumie można powiedzieć że ten system ma ma mocny fundament basowy.

Właśnie ile pograły ( nie bój się dac im w palnik )

Skomentuj

znalazła się fotka - tak to jest obklejone - oczywiście kable już nie cienkie jak sik pająka ale wrzucone te 2x1,5mm^2

@dan może juz kilkadziesiat godzin, moze ok 20-30...
            dostały nie raz
            punto jest głośnym autem i trzeba sie postarac zeby silnik zagluszyc

Skomentuj

Ja na to co ty zrobiłeś dałbym jeszcze ze 2 warstwy
              Odnoszę sie do fotki

Kabel 1,5mm2 zdecydowanie wystarczy!

A czym je napędzasz?
              Last edited by lklukasz; 05.01.2013, 23:58.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

2x1,5mm^2 z miedzi nie wystarczy?
                Mówili, że wystarczy :P

5-6warstw dekarki? ;> W sumie zostało mi więc mogę.

No właśnie temat teraz zszedł na moje "napędzacze", było radio - pioneer deh-p7400mp, później do tego wzmacniacz boschmann 4800lx i teraz kenio kac848, który jednak jest niepełnosprawny i musiałem wrócić do buszmena. Ale docelowo będzie kenwood właśnie.

Skomentuj

Wszystko na flat?

Znam dosyć dobrze ten system i basu w nim nie brakuje.

Skomentuj

1,5mm2 wystarczy

2 dobrze położone warstwy dekarki tez powinny styknac

A co jest nie tak z keniem?
                    Gdzieś jest jakis problem tylko trzeba go odnaleźć.
                    Moze to ten buszmen?

Masz od kogo pożyczyć wzmaka?
                    Bo basu zdecydowanie amie nie brakuje.
                    Teraz trzeba znaleźć gdzie jest problem.
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

w tak przygotowanych drzwiach powinno zagrac basem :/

Skomentuj

@ dan
                        wszystko na flat jeśli chodzi o radio, ewentualnie ucinam wysokie -1
                        loundess wyłączony (kiedyś słuchałem z nim, jeszcze za czasów b62c, później wyłączyłem, a teraz gdy włączę to mi przeszkadza)

@lklukasz
                        kenio gra tylko jednym kanałem z przodu - przy pukaniu/ruszaniu gniazdami RCA coś tam próbuje zagrać drugi, tak jak Paweł mówił już wcześniej - pewnie kwestia lutów
                        Właśnie buszmen jest pożyczony i na pewno sprawny. Kupiłem kenia, żeby mieć na własność. Kenia się naprawi, to wtedy pomyślę o drzwiach. Może dobrze było dać sztywne maty bitumiczne i na nie dekarke - w razie pękania.
                        Albo od razu kupić GMS'a. Tylko to są teraz niepotrzebne koszty i nie wiadomo czy mi to pomoże. Musiałby to ktoś zobaczyć.

Duże otwory były usztywnione alu i innym żelastwem (co akurat miałem pod reką) - przynitowane do blachy.

Najgorszymi miejscami jeśli chodzi o wygłuszenie jest miejsce z klamką, oraz tam gdzie idzie cięgno od zamka (wsadzę cięgno w rurkę i obleję całość dekarką jeszcze)

Skomentuj

Stawiam że brak basu spowodowany jest niewygrzanymi wooferkami,u mnie też z początku nie grały jak należy,jakoś niemrawo ,ale później po 2 tygodniach rozkręciły się i pluły basem że hoho.Żałuję że je sprzedałem,bardzo żałuję....

Skomentuj

To je trzeba jakoś konkretnie wygrzewać czy po prostu słuchać i tyle?
                            Przecież przez te parę miesięcy już powinny być wygrzane.

Nie jestem pewny ale mam wrażenie, że to przez radio / ewentualnie jego ustawienia. Odłączyłem suba, w opcjach radia nie włączałem tyłu jako sub i z przodu wydawało się być więcej basu - to akurat jeszcze do sprawdzenia, na razie muszę uporać się ze wzmakiem, później będę szukać co nie tak z przodem jest.

Dzisiaj sprawdziłem wszystkie kanały. I już wiem, że jedno RCA jest dupnięte, lewe z "A" - czyli pierwsze białe górne patrząc od lewej.

Ogólnie jeśli chodzi o ustawienia radia.
                            Mam na tył dwie opcje (poniżej zdjęcia)
                            Full i SW.
                            Ogólnie cały czas mam na SW, ale przy full "po bokach" mam dodatkowe ustawienia od sw (nie wiem dlaczego tam - może trzeba by przeczytać instrukcję)

Last edited by staH300; 06.01.2013, 12:55.

Skomentuj

(wsadzę cięgno w rurkę i obleję całość dekarką jeszcze
                              ciegno sie oklada gabka lub czyms podobnym zeby nie brzeczalo o nic

Skomentuj

Radio masz pioneera?Jeśli tak to może byc i to .Ja jak przesiadłem sie z pioneera deh 6750mp na Clariona dxz 848 rmc to odczułem ogromna różnicę.

Skomentuj

nie, to nie to
                                  mam te same radia w 2 samochodach i basu nie brakuje

---------- Post dodany o 14:07 ---------- Poprzedni post o 14:05 ----------

oj poprawka - nie ten temat, nie te same radia :p

Skomentuj

A wiesz Pawle co z tymi ustawieniami?
                                    Są opisane na 44 stronie http://instrukcja.pl/i/pioneer_dehp7400mp_en/pdf/12462
                                    Ale i tak nie rozumiem :P

Jak dobrze pamiętam to u brata miałeś jakiegoś pionka deh-p5xxx albo coś podobnego.
                                    Rozmawialiśmy kiedyś o negatywie wyświetlacza i jak się go pozbyć

Skomentuj

Mam na tył dwie opcje (poniżej zdjęcia)
                                      Full i SW.
                                      Ogólnie cały czas mam na SW, ale przy full "po bokach" mam dodatkowe ustawienia od sw (nie wiem dlaczego tam - może trzeba by przeczytać instrukcję)
                                      przy ustawieniu na FULL masz sterowanie subem przekierowane na osobne RCA. wtedy masz osobno regulacje odciecia, poziomu i fazy

przy ustawieniu tylu na sub nie masz regulacji fader'a

jak ci malo basu to poszukaj opcji HPF

Skomentuj

Niewiele mi to mówi, ale rozumiem, że mogę zostawić jak teraz.
                                        Ja nie mówię, że ogólnie mało basu. Raczej że spodziewałem się więcej z drzwi. Czasem trzeba suba wyłączać bo jak ktoś siedzi z tyłu na kanapie to ma problem

HPF? ale to jest do przodu - mam ustawione na 50Hz
                                        Na sub jest LPF i w sumie tym reguluje ilość basu, trzymam na 80. Przy jakiejś cięższej piosence schodzę o kilka w dół, ewentualnie na 50.

Skomentuj

A zerknąłeś na stronę 35-36 w instrukcji odnośnie SFEQ? bo jeżeli masz to włączone, to wszystko to wyjaśnia.
                                          Spodziewałeś się więcej z drzwi w porównaniu z czym, wcześniejszymi helixami?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X