No właśnie te głośniki lepiej radzą sobie w dużych drzwiach.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Początki Car Audio / niewdzięczne auto - Punto I
Collapse
X
-
Ale aż tak dużych? Puntowskie drzwi w wersji 3d mają w środku z 55-65l. Strojenie dla takich drzwi wypada często poniżej Fs użytego głośnika przez nieszczelności (kanały technologiczne, nieszczelności przy cięgnach itp.) które obniżają strojenie drzwi...
Dla porównania w omedze B drzwi mają ok 45-55L a uznawane są za duże.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez staH300 Zobacz postaJa mam 5d, więc sporo mi odpada (tam jest chyba 20-30cm różnicy jeśli dobrze pamiętam).
Tak więc u Ciebie to standardowe drzwi jak u mnie, czy u wielu. Tego problemu nie powinno być...
Skomentuj
-
To tematu zakrywania otworów chyba jeszcze wrócimy. Zerwę kiedyś wygłuszenie dekarką, dam zdjęcia, porozmawiamy na temat zasłonięcia tych dziur. Czy tylko ich wzmocnienia płaskownikami. Do tego przydałoby się bardziej dopasować dystans do drzwi. To takie zadania na lato. A jeśli uda mi się kupić oryginalne kieszenie to żywica w ruch i wyprowadzę głośnik przed panel. Ogólnie takie są plany.
Krop ma już położone zasilanie do wzmaka na lgy 16mm^2, oprawkę i bezpiecznik anl od hollywood. Kable mam za długie ale na razie nie ucinam - jeszcze trzeba będzie spróbować innego rozmieszczenia w bagażniku. Na razie muszę załatwić MDF na nową skrzynkę.
---------- Post dodany o 13:16 ---------- Poprzedni post o 12:40 ----------
Przypomniałem sobie o co miałem zapytać.
Ładowanie aku, a wzmacniacz - trzeba odpinać albo coś?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez staH300 Zobacz postaŁadowanie aku, a wzmacniacz - trzeba odpinać albo coś?
Przecież ładujesz na postoju prostownikiem, więc wzmacniacz jest nie włączony - nie ma podanego remote. Ew. jak masz włączony sprzęt podczas ładowania prostownikiem to uważaj, gdyż prostowniki często przeładowywują akumulatory i ładują napięciem nawet 18-19V a urządzenia w samochodzie często działają do 16v i mogą się uszkodzić.
Więc albo ładowarka mikroprocesorowa, albo prostownik +i ładujesz cyklami - np. półtora godziny ładowania, 30min przerwy, godzina ładowania i 15min przerwy i schodzisz coraz niżej aż w końcu odłączasz.
Skomentuj
-
No to widocznie nie mam - mam takiego:
http://allegro.pl/prostownik-romstan...095970599.html
I za każdym razem zostawiony na więcej jak 3H ładuje już napięciem ponad 16V, gotując przy tym aku, które można potem teoretycznie wyrzucić, chyba że blachy całe... A prąd na minimum ustawiam - 3A.
Mam też Ctka, ale pożyczyłem do quadów w lato i nie mogę się doprosić, dlatego pytałem ostatnio o ten biedronkowy.
No to podstawa, ciągłe gmeranie w środku a więc zapalone lampki, a to radio itdLepiej doładować klientowi.
Skomentuj
-
Ja mam taki:
http://m.leroymerlin.pl/warsztat/urz...7164,l876.html
A jaki używamy w garażu dan pewnie wrzuci.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Panowie, przebudowa skrzynki. Pomożecie?
Obecna skrzynka przy muzyce której głównie słucham (tj. rap) sprawdza się zazwyczaj dobrze. Jednak przy czymś szybszym czasem słychać, że nie wyrabia, że zostaje lekko z tyłu. To chyba wina zbyt dużej skrzynki co?
Miała być ok 23-24l raczej ale jako tak wyszło
A że MDF mam za grosze, to chciałem zrobić drugą skrzynkę.
Właśnie ok 23-24l.
Wymiary wewnętrzne mniej więcej 15x40x40cm - już nawet mniejsza z tym.
Chciałem zrobić port szczelinowy (?) czy coś...
Właściwie to chodzi mi o sprawdzenie moich wyliczeń.
Nie jestem pewny co do WinISD
23l, 35Hz
szczelina 2x15cm
długość 25,14cm
Niech tylko ktoś potwierdzi, ewentualnie znajdzie mój błąd, lub co poprawić, żebym czasem świstów i innych dupereli nie miał
Ogólnie założenia mam takie, żeby na ściance skrzynki - gdzie szerokość wewnętrzna będzie miała 15cm był port. I najprzyjemniej byłoby zrobić właśnie szeroki na 15cm, dobrać tylko jego wysokość i długość. Tylko czy to jest realne? Oczywiście dalej chciałbym mieć strojenie na te 35Hz. Bo ogólnie to granie mi się podoba.
A co do AMek, jeszcze nie byłem we Wrocku. Może uda się w czerwcu lub lipcu... Moim wrogiem w tym aucie tez jest hałas, który skuteczne przeszkadza w słuchaniu niskich tonów.
Skomentuj
-
Też mi coś nie pasowało, jak pierwszą skrzynkę kleiłem to znalazłem wszystkie dane. Teraz jakoś nie mogę pomimo szukania...
Znalazłem jakieś, że zaczęło pokazywać i w sumie całkiem ok wychodzi. O ile to jest poprawne
szerokość portu 15cm, wysokość 2,5cm i długość 35cm - mi by to pasowało. Tylko co z jakimiś niechcianymi odgłosami?
Skomentuj
Skomentuj