Taaa... ale jak skręcę suba to już potem nie widzę szans przymocować tam wygłuszenie. Tak go buduję, że po skleceniu nie będę miał za bardzo dostępu do środka, a watolinę chciałem przykleić, więc też potem za łatwo nie puści.
Taaa... ale jak skręcę suba to już potem nie widzę szans przymocować tam wygłuszenie. Tak go buduję, że po skleceniu nie będę miał za bardzo dostępu do środka
taaa - bo to taki malutki glosnik ze reki tam nie wlozysz!
Dobra, mam teraz kolejny problem... Przy pierwszych odsłuchach trochę przesadziłem z tym JBL GTI 1200 (wcześniej dawałem na radiu taką samą głośność i było ok, wychylenie membrany mizerne - "spory zapas" pomyślałem, tylko później zacząłem puszczać obfity w bass rap i zapomniałem doglądać jak JBL sobie przy tej muzyce radzi). W skrócie siedząc z przodu auta usłyszałem, że sub przestał grać, otwieram bagażnik i widzę dym wylatujący z BR...
O dziwo to wzmacniacz 800W RMS się spalił, a konkretnie jego bezpieczniki, odczekałem, podpiąłem subwoofer do drugiego wzmacniacza i grał.
Dziś wymieniłem bezpieczniki i chcąc być ostrożny ustawiłem na radiu 1/2 (max 2/3) głośności przy której wczoraj wywaliło bezpieczniki. Nic z tego, głośnik pograł z pół minuty i znowu cisza, ale tym razem padł na poważnie (wczoraj musiała się nadtopić emalia na cewce i dziś niewiele potrzebował by się przepalić/zrobić jakieś zwarcie).
Nie muszę chyba dodawać, że jestem mega na siebie wkurzony...
I zastanawiam się co teraz? Nie dało by rady jakoś go zregenerować? Wiele ludzi regeneruje głośniki Tonsila, ale praktycznie wszystkie części można bez problemu dostać. Przy głośniku nie produkowanym od 2001 i wyprodukowanym w stanach jest szansa zdobyć odpowiednią cewkę? Ma to sens?
Znalazłem na jednym z for o tematyce CA namiary na gościa, który podobno potrafił by go naprawić. Znalazłem nawet wątek sprzed 2 lat gdzie koleś kupił właśnie spalonego gti 1200 i oddał go w ręce w/w gościa i ten przywrócił mu życie. Próbuję się z nim skontaktować. Sam zresztą bał bym się to robić nawet mając odpowiednią cewkę. Mam w tej kwestii 0 doświadczenia, a to nie byle jaki głośnik ze szrotu, którego można bez żalu wyrzucić w razie źle wykonanej regeneracji... Zobaczymy
PS. Do radia wpiąłem kabel AI NET ---> JACK, ustawiam na AUX, podłączam telefon i nic... Zepsute wejście AI NET? Da się coś z tym zrobić? Bo reklamować u kolesia z allegro od którego kupiłem to radio nie ma już sensu. Kupiłem je z miesiąc temu i mu niczego już nie udowodnię :/
A może dało by sie jakoś inaczej podpiąć źródło dźwięku z Jacka?
Czyli lepiej dorwać innego JBL'a? Nie ma sensu wymieniać cewki?
Amy grają i to całkiem nieźle
PS. Moim zdaniem ostatni post to spam i synek se posty nabija, ale niech szanowna moderacja zrobi co uważa.
@UP: Jeśli subwoofer jest dla Ciebie "wszystkim" to masz rację.
Skomentuj