Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozbudowa car audio - przygotówki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    pawel a moze lepiej wyjaśnić pewne sprawy niż zostawić niedociągnięcia
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
      tylko jak widac w obu przypadkach, KAŻDY ma racje...

Skomentuj

Niech kolega zacznie i po kolei bedzie eliminoowal klopociki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          tylko jak widac w obu przypadkach, KAŻDY ma racje...
          Bo z racją jest jak z dupą, każdy ma swoją.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          Ważna rzecz to:
          Poprawna instalacja spełniająca normy bezpieczeństwa
          Poprawnie wytlumione drzwi
          Poprawny montaż głośników
          Strojenie
          Zgadzam się, ale miała być najważniejsza.
          Szkoda, ze przez zle zaplanowany budżet lub skupianie sie na rzeczach blachych jest duzo samochodów z zamontowanym grubym sprzętem a żaden z nich nie gra choć w 50% tak jak by mógł.
          Samochodów grających u mas jak na lekarstwo.
          To że coś nie gra po Twojemu, nie oznacza że wgl nie gra - to ma grać nie Tobie, a użytkownikowi samochodu.
          Też słuchałem wiele niby wychwalanych samochodów, a nic mi się w nich wgl nie podobało, dużo częściej zaskakiwały mnie samochody o których nikt nie słyszał, i się nikt nimi nie chwalił.

Nie każdy też chce iść w SQ bo bardziej podoba mu się ostre nawalanie i naparzanie - ma do tego takie samo prawo, jak Ty do swoich upodobań - a co lepsze, obaj znowu macie racje.

Skomentuj

Najważniejsza jest dźwięk.

To że coś nie gra po Twojemu, nie oznacza że wgl nie gra - to ma grać nie Tobie, a użytkownikowi samochodu.
            Też słuchałem wiele niby wychwalanych samochodów, a nic mi się w nich wgl nie podobało, dużo częściej zaskakiwały mnie samochody o których nikt nie słyszał, i się nikt nimi nie chwalił.
            On nie ma grać dla mnie.
            To nie chodzi o to, ze mi sie nie podoba.
            Chodzi o to, ze nie sprelnia podstawowych zadań jakie powinien spełniać.
            Jest wzorzec wysokości sceny, szerokości, głębokości, równowagi tonalnej itd
            Wypadało by postarać sie wyciągnąć maxa z posiadanego przez siebie sprzętu
            Przypominam niekiedy bardzo z wysokiej polki i za gruba kase.
            Moze nie grać jak ja lubię ale technicznie musi być ogarniete.

Był juz przypadek gdy kolega mający gruby sprzęt wsiadł posluchac moich głośników za 450zl komplet i był ciężkim szoku.
            Drugi tez wysiadł pod wrażeniem a jest sędzia easca.

Poprawny montaż sprzętu to dopiero połowa sukcesu.
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja chcę uzupełnić kabinę jajami w półce żeby mieć głośno midbas i wysokie, (z jaj to w sumie chce środek i góre) do tego chce suba który zejdzie nisko, tak, że będzie go czuć na plecach. W moim samochodzie
              http://images35.fotosik.pl/1409/d2dcf3cb239bb90e.jpg
              spaliłem 8" stx a teraz gra 10" i jak położe 1/3 tylnej kanapy jest tak na 70% tego co chciałbym czuć na ciele więc kupiłem monoblok i chce udeżyć w konkrety napizgator. Oczywiście sub bedzie sterowalny z osobnego potka z pod kierownicy więc oczywistym jest że nie będzie pizgał całe 40km z pracy do domu i na odwrót.

Skomentuj

No i tyle w tym temacie

Skomentuj

Nie na temat...
                  Pawel co do zamknięcia to masz moje błogosławieństwo :)
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

On nie ma grać dla mnie.
                    To nie chodzi o to, ze mi sie nie podoba.
                    Chodzi o to, ze nie sprelnia podstawowych zadań jakie powinien spełniać.
                    Jest wzorzec wysokości sceny, szerokości, głębokości, równowagi tonalnej itd
                    Wypadało by postarać sie wyciągnąć maxa z posiadanego przez siebie sprzętu
                    Przypominam niekiedy bardzo z wysokiej polki i za gruba kase.
                    Moze nie grać jak ja lubię ale technicznie musi być ogarniete.
                    Noi spójrz, bo sam sobie przeczysz - Te wymagania których nie spełnia, są narzucone przez CIEBIE.
                    Myślisz że autora tego wątku to interesuje i w związku z tym buduje ten zestaw?

Karzesz zamykać temat, bo ktoś ma odmienną, może nie do końca poprawną wizję tego co chce osiągnąć.
                    Napisał oczekiwania, nie umiesz ich spełnić - to nie udzielaj się, starając zaimplikować swoje kryteria.

Tak jakbyś szedł do sklepu po 22, bo masz ochotę na kiełbasę z grilla, a sprzedawca kazał Ci bo już późna pora i nie można jeść ciężkostrawnych rzeczy kupić sobie jabłko. Kupiłbyś? Nie, a sprzedawca nie sprzedał by Ci kiełbaski na którą masz ochotę. Wróciłbyś do tego sklepu? bo ja nie. Kupił bym kiełbasę gdzie indziej.

Wygląda to tutaj dokładnie tak samo.

Skomentuj

Myślisz że autora tego wątku to interesuje i w związku z tym buduje ten zestaw?
                      Mysle, ze interesuje bo zapytał.
                      Inaczej włożył by cokolwiek i jak kolwiek

---------- Post dodany o 10:45 ---------- Poprzedni post o 10:45 ----------

Karzesz zamykać temat, bo ktoś ma odmienną, może nie do końca poprawną wizję tego co chce osiągnąć.
                      Napisał oczekiwania, nie umiesz ich spełnić - to nie udzielaj się, starając zaimplikować swoje kryteria.
                      Narazie to ty nie wiele pomagasz
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ktoś na początku napisał że kicker 12 to jak okrągły 15 a to nie prawda przecież bo to mniej membrany jak w okrągłym 12 bo to przekątna kwadratu. Czyli to tak jak by z okrągłej 12 obciąć membrane na kwadra. Mam rację ?

http://www.kicker.com/sites/default/...aricL72008.pdf

Skomentuj

Kwadrat 30cm x 30cm jest większy czy okrąg o średnicy 30cm?

Porównaj sobie SD przetworników.
                          Mysle, ze interesuje bo zapytał.
                          Inaczej włożył by cokolwiek i jak kolwiek
                          Gdzie niby? bo jakoś nie widzę...

Narazie to Ty nie wiele pomagasz
                          Jak dobrze, że jest zupełnie odwrotnie :)

---------- Post dodany o 17:45 ---------- Poprzedni post o 17:33 ----------

lklukaszu - poświęce trochę czasu i przedstawię Twoje super pomocne posty w tym temacie.

Wszystko fajnie LS tylko stroker gra bardziej estradowym basem i wg mnie tu sie nie sprawdzi.
                          Wtedy autor się jeszcze nie określił, więc podałem wszystko co zagra głośno, lub mięsem. Post śmieć, do kosza, bo się uczepiłeś sam z siebie.

Nie pisałem o wyglądzie
                          Super merytoryczny post, tyle tu pomocy :) Post śmieć, do kosza.

Wsadz 2x re 12" w 50L br każdy
                          Post śmieć, do kosza. Super precyzja w udzielaniu pomocy, gratuluje!

Widze, ze leży ci cos na sercu.
                          Moze wyrzuc to z siebie.
                          Nie prawda
                          Ale nie chce mi sie tłumaczyć.
                          Kolejne super pomocne posty twojego autorstwa... wystarczy czy wybrać wiecej?

Ogólnie to jesteś mistrzem offtopu i nabijania postów. Takie odznaczenie by pasowało do Ciebie jak ulał.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta

Porównaj sobie SD przetworników.
                            napisz pelnym zdaniem jak doswiadczony poczatkujacemu - kwadrat bedzie mial wieksze pole powierchni od kola - skad wiesz czy autor wie co to jest SD?

Skomentuj

oczywiście że kwadrat większy ale
                              Mylisz się kolego, Tam podają np że głośnik 10cali to 10cali średnicy a nie boku kwadratu. więc 10cali to kwadrat o boku 22cm

Wiec koło o średnicy 30 i kwadrat o boku 22 to można porównywać

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                rozumiem ze wszyscy siedza w domu bo upaly... ale nie mozecie sie zabrac za cos konstruktywnego?
                                wszyscy tylko wojny rozpoczynaja :???:
                                panowie - proponuje zimne piwko z dala od komputera!

Skomentuj

http://www.audiodesign.de/downloads/tsp/Kicker.pdf

Tutaj masz parametry głośników - popatrz na SD głośnika, czyli na powierzchnię czynną membrany.

Przykład:

Kwadratowy S12L74: SD 645cm2
                                  Okrągły CVR124: SD 531cm2

Jak widać, kwadratowy ma sporo większą powierzchnie membrany od okrągłego.

---------- Post dodany o 18:10 ---------- Poprzedni post o 18:08 ----------

rozumiem ze wszyscy siedza w domu bo upaly... ale nie mozecie sie zabrac za cos konstruktywnego?
                                  wszyscy tylko wojny rozpoczynaja
                                  Napisz to raczej swoim chłopakom, bo bez nich, nie było by sprzeczek.
                                  Wojny są tylko między normalnymi, a władzą. A skoro są - to znaczy że nie podoba się normalnym sposób rządzenia, bo wygląda jak w Polsce - celowo dopasowaliście się?

Jutro będzie spokój, każdy pojedzie do rodziny, nad wodę, ale dziś sobie krwi trzeba napsuć jak widać.
                                  Wchodzę do wątku, żeby przeczytać i odpowiedzieć - a tam atak na mnie.
                                  Większość zielonych jest zielonymi z racji posiadanych papierów chyba.

Skomentuj

Kwadratowy S12L74: SD 645cm2
                                    Okrągły CVR124: SD 531cm2
                                    Co za bezsens jak to możliwe że kwadrat wpisany w okrąg ma większą powierzchnię od tego okręgu...
                                    No ale dobra skoro tak mówią tabelki to już niech tak zostanie.. Ale to naprawdę nielogiczne

Skomentuj

Zamieszczone przez bonzo Zobacz posta
                                      Co za bezsens jak to możliwe że kwadrat wpisany w okrąg ma większą powierzchnię od tego okręgu...
                                      No ale dobra skoro tak mówią tabelki to już niech tak zostanie.. Ale to naprawdę nielogiczne
                                      Ale sprawdź, jest odwrotnie - to jest okrąg wpisany w kwadrat, a nie kwadrat wpisany w okrąg. Stąd ta różnica. W każdym razie z tego względu lubią kickery stosować do zawodów DB drag, bo mają większą powierzchnię membrany, przez co większą ilość powietrza mogą poruszyć, wytwarzając większe ciśnienie (przy założeniu że mają takie samo wychylenie). Parametr Vd - wychylenie objętościowe.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Dobra, namówiłeś mnie, idę w plener :)

Skomentuj

Napisz to raczej swoim chłopakom, bo bez nich, nie było by sprzeczek.
                                          Wojny są tylko między normalnymi, a władzą. A skoro są - to znaczy że nie podoba się normalnym sposób rządzenia, bo wygląda jak w Polsce - celowo dopasowaliście się?
                                          "wojny" sa pomiedzy TOBA (plus 2 osoby z krakowa) a najbardziej aktywnymi uzytkownikami
                                          nie wazne akurat tutaj ze to moderzy
                                          wiecznie zapalnikiem jestes TY!
                                          wiec proponuje troche wakacji dla odpoczynku

ide na rower bo meczy mnie juz komputer

Skomentuj

Czaruję...
                                          X