Też bym chciał. Może bym się przekonał.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Subwoofer pod siedzenie. Czy warto?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez ramzes234 Zobacz postaI pewnie jeszcze bym musiał drzwi wygłuszać?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ramzes234 Zobacz postaI pewnie jeszcze bym musiał drzwi wygłuszać?
w przypadku drzwi typu vw golf/passat (mk4, b5) mozna je pominac na poczatku
Zamieszczone przez ramzes234 Zobacz postaA jeśli chciałbym zrobić przód to jakie głośniki polecacie?
Skomentuj
-
Pod to siedzenie wrzuć jakiegoś fajnego małego amerykanskiego pieca (Hifonics, PPI, Audio Art, ... ), wygłusz drzwi i wrzuć papierowy WF z lekką membraną - utnij na ok 50 hz z radia i ciesz się basem.
Astra to bardzo bdb auto do grania i w niejednej aplikacji obedzie się bez suba. A już napewno jak czytam ze jajka cię satysfakcjonowały w poprzednim aucie to w/w rozwiązanie będzie conajmniej o 2 klasy lepsze :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ramzes234 Zobacz postaZnaczy się 200 na głośniki. Wzmacniacz i wygłuszenie to oddzielnie bo nie orientuje się ile to może kosztować. A głośniki za 200 to chyba raczej dobre kupie?
nie wiem jak badzo chcesz wygłuszyć , ale pewnie z ~300zł wydasz
~100-150zł wzmak
Skomentuj
-
Poprawne stopnie wtajemniczenia w car audio:
1. wytłumienie drzwi (po wytłumieniu drzwi nawet seryjne głośniki potrafią zwiększyć diametralnie ilość basu). Dodatkową korzyścią jest zmniejszenie hałasu w aucie w trakcie jazdy co też bezpośrednio przekłada się na lepszy odbiór dźwięku.
2. wymiana głośników na zestaw odseparowany bardzo dobrze jeśli łączy się to z punktem 3.
3. montaż wzmacniacza dla głośników przednich.
4. montaż subwoofer + wzmacniacz.
Omijając którykolwiek podpunkt ryzykujesz niewielką poprawę i wyrzucenie pieniędzy w błoto.
Najtaniej wyjdzie wygłuszenie drzwi, niestety ale kupno skrzyni i wzmacniacza to nie jedyny koszt, musisz kupić kable zasilające oraz kabel sygnałowy (RCA), dodatkowo musisz rozbebeszyć samochód żeby je poprawnie poprowadzić, RCA jednym progiem zasilające drugim progiem. Z drugiej strony radio posiada filtr górnoprzepustowy, możesz sobie odciąć przedni zestaw od dołu i może sub ładnie się zgra aczkolwiek przednie drzwi powinny być mimo to dobrze wygłuszone.
Powinieneś poszukać gdzie można posłuchać jakieś auto (najlepiej tak jak Twoje) na seryjnych głośnikach z dobrze wytłumionymi drzwiami, a potem podejmować dalej decyzję.
Też kiedyś miałem radyjko Pioneera ale inny model, można było w nim zmostkować tylne kanały i podłączyć do niego jakiś malutki subwoofer, oceniając wtedy grało to dla mnie całkiem przyjemnie mimo że miałem tam zdecydowanie za wielki głośnik i bardzo tandetny. Może to jest rozwiązanie dla Ciebie?Last edited by Rhainkraft; 09.07.2014, 21:46.
Skomentuj
-
Kolego niestety nie mogę już wy edytować swojego postu, zajrzyj do instrukcji obsługi swojego radyjka, masz taka samą opcję jak ja w swoim możesz tylne kanały zmostkować i masz wyjście na mały subwoofer czyli to czego oczekujesz. Mała skrzynka z dobrym i głośnym głośnikiem i uwierz mi będziesz zadowolony :)
Maximum power output 50Wx4 Ohm, 70Wx1/2 Ohm (for subwoofer).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rhainkraft Zobacz postamożesz tylne kanały zmostkować
scalaki w radiu juz sa zmostkowane!
z powodzeniem uzywalem obu tylnych kanalow do napedzania suba 2x2r i dzialalo to bardzo dobrze
a 70w na suba tylko z radia to juz cos
Skomentuj
-
Pawel S. użyłem skrótu myślowego, faktycznie mogłem przez to zamieszać. To radio ma funkcję Direct Sub Drive w ustawieniach można zmienić opcję i włączyć tryb dla subwoofera (zmostkować?).Last edited by Rhainkraft; 10.07.2014, 11:12.
Skomentuj
Skomentuj