Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer pod siedzenie. Czy warto?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Też bym chciał. Może bym się przekonał.

Skomentuj

Zapraszam.

Skomentuj

Trochę daleko mam.

Skomentuj

A jeśli chciałbym zrobić przód to jakie głośniki polecacie? I pewnie jeszcze bym musiał drzwi wygłuszać?

Skomentuj

Zamieszczone przez ramzes234 Zobacz posta
            I pewnie jeszcze bym musiał drzwi wygłuszać?
            dobre wygłuszenie to podstawa.

Skomentuj

I pewnie jeszcze bym musiał drzwi wygłuszać?
              w przypadku otwartych drzwi, takich jak w astrze to wygluszenie daje bardzo duzo
              w przypadku drzwi typu vw golf/passat (mk4, b5) mozna je pominac na poczatku
              A jeśli chciałbym zrobić przód to jakie głośniki polecacie?
              a jaki budzet?

Skomentuj

A zapomniałem. W 200 chciałbym się zmieścić. I ile by kosztowało wygłuszenie? Do tego będzie potrzebny wzmacniacz? Radio to pioneer 150ui.

Skomentuj

to zapomnij o czymkolwiek
                  polozenie instalacji zje ci polowe budzetu

Skomentuj

Pod to siedzenie wrzuć jakiegoś fajnego małego amerykanskiego pieca (Hifonics, PPI, Audio Art, ... ), wygłusz drzwi i wrzuć papierowy WF z lekką membraną - utnij na ok 50 hz z radia i ciesz się basem.

Astra to bardzo bdb auto do grania i w niejednej aplikacji obedzie się bez suba. A już napewno jak czytam ze jajka cię satysfakcjonowały w poprzednim aucie to w/w rozwiązanie będzie conajmniej o 2 klasy lepsze :)

Skomentuj

Znaczy się 200 na głośniki. Wzmacniacz i wygłuszenie to oddzielnie bo nie orientuje się ile to może kosztować. A głośniki za 200 to chyba raczej dobre kupie?

Skomentuj

Jak zmienisz walutę na euro to za 200 już coś ciekawego kupisz

Skomentuj

Znaczy się 200 na głośniki. Wzmacniacz i wygłuszenie to oddzielnie bo nie orientuje się ile to może kosztować. A głośniki za 200 to chyba raczej dobre kupie?
                          ~100zł na kable
                          nie wiem jak badzo chcesz wygłuszyć , ale pewnie z ~300zł wydasz
                          ~100-150zł wzmak

Skomentuj

System minimum 350

Zrobienie drzwi na prawdziwych matach ~jakieś 400 już tak na doobrze.

Skomentuj

To raczej odpuszczę. Taniej wyjdzie skrzynia i wzmacniacz.

Skomentuj

Przecież możesz zacząć od glośników i następnie zrobić drzwi.

Drzwi pewnie sie da zrobić taniej( ja nie umiem )

Skomentuj

Poprawne stopnie wtajemniczenia w car audio:
                                  1. wytłumienie drzwi (po wytłumieniu drzwi nawet seryjne głośniki potrafią zwiększyć diametralnie ilość basu). Dodatkową korzyścią jest zmniejszenie hałasu w aucie w trakcie jazdy co też bezpośrednio przekłada się na lepszy odbiór dźwięku.
                                  2. wymiana głośników na zestaw odseparowany bardzo dobrze jeśli łączy się to z punktem 3.
                                  3. montaż wzmacniacza dla głośników przednich.
                                  4. montaż subwoofer + wzmacniacz.

Omijając którykolwiek podpunkt ryzykujesz niewielką poprawę i wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Najtaniej wyjdzie wygłuszenie drzwi, niestety ale kupno skrzyni i wzmacniacza to nie jedyny koszt, musisz kupić kable zasilające oraz kabel sygnałowy (RCA), dodatkowo musisz rozbebeszyć samochód żeby je poprawnie poprowadzić, RCA jednym progiem zasilające drugim progiem. Z drugiej strony radio posiada filtr górnoprzepustowy, możesz sobie odciąć przedni zestaw od dołu i może sub ładnie się zgra aczkolwiek przednie drzwi powinny być mimo to dobrze wygłuszone.

Powinieneś poszukać gdzie można posłuchać jakieś auto (najlepiej tak jak Twoje) na seryjnych głośnikach z dobrze wytłumionymi drzwiami, a potem podejmować dalej decyzję.

Też kiedyś miałem radyjko Pioneera ale inny model, można było w nim zmostkować tylne kanały i podłączyć do niego jakiś malutki subwoofer, oceniając wtedy grało to dla mnie całkiem przyjemnie mimo że miałem tam zdecydowanie za wielki głośnik i bardzo tandetny. Może to jest rozwiązanie dla Ciebie?
                                  Last edited by Rhainkraft; 09.07.2014, 21:46.

Skomentuj

Kolego niestety nie mogę już wy edytować swojego postu, zajrzyj do instrukcji obsługi swojego radyjka, masz taka samą opcję jak ja w swoim możesz tylne kanały zmostkować i masz wyjście na mały subwoofer czyli to czego oczekujesz. Mała skrzynka z dobrym i głośnym głośnikiem i uwierz mi będziesz zadowolony :)

Maximum power output 50Wx4 Ohm, 70Wx1/2 Ohm (for subwoofer).

Skomentuj

Zamieszczone przez Rhainkraft Zobacz posta
                                      możesz tylne kanały zmostkować
                                      NIE MOZESZ!
                                      scalaki w radiu juz sa zmostkowane!
                                      z powodzeniem uzywalem obu tylnych kanalow do napedzania suba 2x2r i dzialalo to bardzo dobrze

a 70w na suba tylko z radia to juz cos

Skomentuj

Dzięki wszystkim za pomoc. Rozjaśniliście mi trochę w głowie. Narazić to chyba wszystkie pytania z mojej strony. Jak będę coś chciał to się odezwę.

Skomentuj

Pawel S. użyłem skrótu myślowego, faktycznie mogłem przez to zamieszać. To radio ma funkcję Direct Sub Drive w ustawieniach można zmienić opcję i włączyć tryb dla subwoofera (zmostkować?).
                                          Last edited by Rhainkraft; 10.07.2014, 11:12.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X