Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początki Car Audio v2 / trochę bardziej wdzięczne auto - Leon 1M

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Początki Car Audio v2 / trochę bardziej wdzięczne auto - Leon 1M

Kupiłem w końcu auto, padło na Leona.
    Nie ten model, nie ten kolor, nie ten silnik... ale dość mnie przycisnęło bo punto wyzionęło ducha.

Ogólnie seria w Leonie nie gra... znaczy gra, tylko jak - uszy krwawią. Do amy z miśkiem w beznadziejnie wygłuszonych drzwiach mojego punta i z STXem 8" nie ma porównania zupełnie.
    Jak tylko odbiorę od mechanika punto, to wyciągnę wszystko i przełożę, na początek może jednak bez wygłuszenia będzie grało. Mam inne wydatki.
    Jednak w planach oczywiście są GMS 07xl + któraś z pianek.

nt. rozbierania drzwi w leonie itd będę musiał poczytać. Na pewno też będzie trzeba zakupić kable głośnikowe.

Teraz jednak zacznę temat pytaniem.
    Raczej nie planuje tutaj ogromnych mocy:
    Na początek wpadnie Wpadnie ama+mission + stx 8". Więc niewiele, do tego czterokanałówka macaudio mp4000) i tak zostanie póki radia nie zmienię.
    Później chciałbym zrobić aktywkę z beymą M6/P6, DLS R6A albo czymś podobnym (tutaj teoretycznie około 100w RMS głośniki, ale też czymś to trzeba zasilić) TW ogólnie niewiadomy na ten moment. Więc jakieś 2-3 wzmacniacze, chyba, że trafię na coś fajnego w 5 kanałach. I myślę o RE-10 S4 na suba w przyszłości.

Wracając do pytania, które jeszcze nie padło.
    Jak bardzo za małym przekrojem będzie 16mm^2 z miedzi? Od razu inwestować w w jakieś grubsze? 25mm^2, 35mm^2? A 16mm zostawić na rozdzielenie prądu miedzy wzmacniacze? (choć akurat mam go dużo, więc i jeszcze starczy...)

Pytam już, bo nie chciałbym auta dziesięć razy rozbierać... Teraz zwrotnice trafią do bagażnika od razu, żeby w razie aktywki mieć już zrobioną instalację. W bagażniku będzie też skrzyneczka na instalacje. Niech tym razem jest wszystko schowane i niech wygląda.

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
    nt. rozbierania drzwi w leonie itd będę musiał poczytać.
    chyba 5-6 srubek (2-3 od dolu, klamka i 2 w raczce) i reszta to spinki. zadnyh problemow

I myślę o RE-10 S4 na suba w przyszłości.
    za mala roznica w odsluchu - mierz wyzej

Jak bardzo za małym przekrojem będzie 16mm^2 z miedzi? Od razu inwestować w w jakieś grubsze? 25mm^2, 35mm^2?
    zobacz roznice w cenie - jest stosunkowo niewielka
    16mm wystarczy, ale dla swietego spokoju dalbym 25mm. u brata dalem 21mm2 dla 2x100w + 300w i nie ma z tym problemow

Skomentuj

Bardziej chodziło mi o dalsze rozbieranie, wiesz - tam jest blacha na drzwiach jak w golfie4. Tutaj będzie problem jak się do tego zabrać. No ale... ogarnie się Opis do tego na pewno znajdę na foum leona albo A jak nie to zwrócę się do kogoś o pomoc, mam w okolicy mały zakładzik. Na razie i tak czekam na wycenę mat.

Jeśli mówisz, że za mała różnica, to pewnie na dłużej zostanie STX. Choć ogólnie chciałbym mniejszą skrzynkę zrobić i bardziej ustawną. Więc raczej myślałem o głośniku do małego litrażu, albo w ogóle zabudowa suba do wnęki w nadkolu. Jednak sub to ostatnia rzecz, którą będę wymieniał, co najwyżej przebuduję obecnego. Bardziej dla mnie się teraz przód liczy i położenie całego okablowania.

Właśnie o kable pytam, bo 16mm^2 wyciągnę sobie z punta. Tam było około 5-6metrów (dużo leżało w bagażniku) więc do leona powinno starczyć bez problemów, nawet z zapasem. Tylko właśnie chodziło mi o przekrój, czy wystarczy. Znowu kwestia tego... że głośniki będą miały w sumie z 500w rms ale nie jest powiedziane, że wzmacniacze nie będą mocniejsze. R6A czy beyma raczej nie będą gardziły mocą.

Skomentuj

Żebyś się nie zdziwił po zmienie z amy na r6a.

Skomentuj

Bardziej mnie beyma interesuje. Lubię takie... mniej spotykane? Oj wiem, że na amy nie raz powiedziano "takie słabsze R6A". W sumie w temat wooferów jeszcze się nie zagłębiłem mocno. Może byłoby zupełnie coś innego. Raczej tutaj podałem R6a jako odnośnik co do wymaganej mocy

Najpierw postawić tutaj sprzęt z punta i wygłuszyć. Pewnie zmiany sprzętu w tym roku nie będzie. I tak trzeba od radia zacząć, więc może na Boże narodzenie kupię sobie jakieś 9833.

Skomentuj

Bardziej chodziło mi o dalsze rozbieranie, wiesz - tam jest blacha na drzwiach jak w golfie4. Tutaj będzie problem jak się do tego zabrać. No ale... ogarnie się
            przeciez nie wygluszasz, wiec tego nie rozbierasz

Znowu kwestia tego... że głośniki będą miały w sumie z 500w rms
            sumarycznie glosniki tak, ale wzmacniacze nigdy takiej mocy nie oddadza

Skomentuj

Kolejny raz piszę miałem 3 drogi z r6a.

Szalone 50W na kanał i jeans się odbijał na piszczelu!

Skończcie z tymi megawtami dla r6a.

Skomentuj

Rozebranie drzwi w Leonie to żadna filozofia, wystarczy mieć otwarte oczy i troche wyobraźni - wtedy bez instrukcji się obejdzie a cała operacja zajmuje za pierwszym razem maks 40minut na pare

Jak już kładziesz kabel kup dla świętego spokoju to 35mm. Koszt znikomy (13zł/metr) a to się robi raz i więcej nie wraca do tego tematu. 16mm przy 2 mocniejszych piecach może już brakować.

Co do głośników i doboru się nie wypowiadam, na forum już troche obcujesz i nie ma sensu Cie przekonywać żebyś poszedł którymś z utartych szlaków. Musisz się przekonać na własnej skórze że nie warto na nowo wynajdywać koła

Skomentuj

@Paweł S.
                  No niby nie wygłuszam na razie... ale kto wie, może jednak uda się za jednym zamachem zrobić i wygłuszenie. Sprzedam fuji s6500fd chętni? :P
                  Na razie to nawet swojego punciaka nie mam żeby z niego sprzęt wyciągnąć :P
                  Jeśli koszty nie będą jakieś masakryczne, to możliwe, że się skuszę jednak zrobić to już teraz :) Niestety blisko sklepu nie mam, więc albo wysyłka albo dojazd do audiobas do Wrocka, tyle, że w ofercie Kamila nie widzę dystansów do Leona. Czekam ogólnie na jego odpowiedź, i jeszcze zagadam do jednej osoby.
                  Widzisz Paweł, ja myślałem, że jest odwrotnie. Że głośnik ma powiedzmy te 100W RMS, a może przyjąć więcej... takie odniosłem wrażenie, jak ludzie dają 2x100w wzmacniacz na głupie BL160 30w RMS, czy na głośniki 100w RMS dają 2x200... Sam sobie tego nie wymyśliłem :flapper:

@dan124
                  Widać mój brak wiedzy, dlatego ciągle "Początki Car Audio". Czytam ile to ludzie ładują w R6A... A Ty mi mówisz, że 50w wystarcza. Nie mówię, że nie. Jeśli wystarcza to lepiej dla mnie :) Myślałem, że większa moc pozwala na lepsza kontrolę. No z drugiej strony - miałeś 3way, więc obcięte pasmo na R6A. Ja 3dróg nie zrobię. Choć słupki w leonie zachęcają :P :rolleyes:

@Mamo
                  Beyme miał ktoś na SCA i raczej zadowolony był (wasylwek chyba). A mi jakoś w oko te głośniki wpadły + za markę, która nie jest często używana w PL. Choć nie mówię ostatniego słowa. Na razie zrobić tylko to, co trzeba żeby w ogóle jakoś grało. Czyli przełożenie z poprzedniego auta + zrobienie wygłuszenia, big3 i ogólnie z kablami żeby jakoś poukładać raz, a dobrze. Na pewno jeszcze nie raz przeczytam, posłucham, zapytam.
                  Faktycznie R6a słyszałem tylko w 3way i to nie wystrojonym do końca. (chyba, że słyszałem gdzieś jeszcze, a nie wiem :lol: )
                  Last edited by staH300; 17.08.2014, 10:27.

Skomentuj

3drogi gdyż znam lepsze głośniki do 2 dróg.

Skomentuj

@Mamo
                      Beyme miał ktoś na SCA i raczej zadowolony był (wasylwek chyba). A mi jakoś w oko te głośniki wpadły + za markę, która nie jest często używana w PL. Choć nie mówię ostatniego słowa. Na razie zrobić tylko to, co trzeba żeby w ogóle jakoś grało. Czyli przełożenie z poprzedniego auta + zrobienie wygłuszenia, big3 i ogólnie z kablami żeby jakoś poukładać raz, a dobrze. Na pewno jeszcze nie raz przeczytam, posłucham, zapytam.
                      Faktycznie R6a słyszałem tylko w 3way i to nie wystrojonym do końca. (chyba, że słyszałem gdzieś jeszcze, a nie wiem :lol: )
                      Pasylwek miał w 3 way jeżeli mnie pamięć nie myli. Nie miałem okazji słuchać ale nigdzie informacji o tym żeby fenomenalne były nie słyszałem, a tanie nie są, w używce praktycznie niedostępne... No cóż, ryzykować można ale w tej cenie jest kilka sprawdzonych i grających w 2 way wooferów. Piszę bez zgryźliwości, sam popełniłem podobny błąd bo chciałem "coś innego" a nie trafiło kompletnie w mój gust

Skomentuj

Nie mam co daleko wybiegać w przyszłość.
                        Najpierw trzeba pracę mieć, żeby sprzęt kupić :glare:

Także będzie musiał zadowolić mnie zestaw, który posiadam. I małymi kroczkami... gdzieś dojdę

Zamieszczone przez Mamusa Zobacz posta
                        tej cenie jest kilka sprawdzonych i grających w 2 way wooferów
                        na pewno będę szukał przed zakupem, tak całkiem w ciemno kupować nie chcę.

Skomentuj

Obsadź solidnie to co masz i ciesz się graniem.

Skomentuj

Pod tym względem tym razem na pewno będzie lepiej. Żeby tylko radio miało "czasówki". Także to pierwsza rzecz, którą w ogóle wymienię u mnie.
                            Słyszałem u Baltosza w "Aczy" amy i było przyjemnie. Z tym, że tam był gms1929, a u mnie zostanie mission.

W sumie jeśli u mnie nie będzie jakiegoś ogromnej mocy suba, to i mogę sobie te 16mm^2 zostawić z tego co widzę. Więc jakieś koszty odpadają bo wszystko mam. Kwestia tylko wygłuszenia w chwili obecnej. I zrobienie słupków...

Tylko problem mały mam, ze moje missiony siedzą w obudowach po GMS1929, czyli sporawe i dość rzucające się w oczy. Teraz może już nie do końca chcę, żeby tak je było widać. Nie zalegają komuś jakieś pierścienie?
                            Last edited by staH300; 17.08.2014, 11:11.

Skomentuj

tyle, że w ofercie Kamila nie widzę dystansów do Leona.
                              tam ida zwykle okragle uniwersalne dystanse

Widzisz Paweł, ja myślałem, że jest odwrotnie. Że głośnik ma powiedzmy te 100W RMS, a może przyjąć więcej... takie odniosłem wrażenie, jak ludzie dają 2x100w wzmacniacz na głupie BL160 30w RMS, czy na głośniki 100w RMS dają 2x200... Sam sobie tego nie wymyśliłem
                              akurat nie o to mi chodzilo. chodzilo mi raczej o 3 drogi. do 3 drog dajesz np wzmacniacze 6x100w gdzie suma mocy = 600w, a w praktyce caly zestaw pobiera ok 200-250w!

Tylko problem mały mam, ze moje missiony siedzą w obudowach po GMS1929, czyli sporawe i dość rzucające się w oczy. Teraz może już nie do końca chcę, żeby tak je było widać. Nie zalegają komuś jakieś pierścienie?
                              mam jeszcze troche

Skomentuj

Widać mój brak wiedzy, dlatego ciągle "Początki Car Audio". Czytam ile to ludzie ładują w R6A... A Ty mi mówisz, że 50w wystarcza. Nie mówię, że nie. Jeśli wystarcza to lepiej dla mnie Myślałem, że większa moc pozwala na lepsza kontrolę. No z drugiej strony - miałeś 3way, więc obcięte pasmo na R6A. Ja 3dróg nie zrobię. Choć słupki w leonie zachęcają :P
                                A jakie znaczenie ma czy glosnik gra w 2 czy 3 drogach jeśli ograniczasz go z góry a nie z dołu?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamiast wymieniać kabel na grubszy dokup jeszcze raz 16mm2
                                I dołoż do tego co masz, zrób 2x16mm2 na plus i 2x16mm na masę
                                Bedziesz miał grubszy label w niskiej cenie
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No Łukasz to sensowna rada, dzięki! Najwyżej dokupie drugi 16mm.
                                  A co do dwóch czy trzech dróg. Wydawało mi się że woofer grający szerszym pasmem weźmie więcej pradu niż mid+wg. Może i mam rację - wydawało mi się
                                  Paweł fotkę pierścionka bym prosił i będziemy myśleć

Skomentuj

To poczytaj o rozkładzie mocy w paśmie elektroakustycznym
                                    Wraz z wzrostem częstotliwości spada zaprotrzebowanie na moc
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak wiem. Ale myślałem że jeśli mocny woofer gra tym pasmem to bierze więcej papu niż typowy mid.

Skomentuj

Tak wiem. Ale myślałem że jeśli mocny woofer gra tym pasmem to bierze więcej papu niż typowy mid.
                                        W teorii trochę tak, ale w praktyce i tak ma znaczenie tylko to ile potrzebuje żeby zagrać dołem.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X