Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początki Car Audio v2 / trochę bardziej wdzięczne auto - Leon 1M

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ciężko żeby na takim zadupiu był jakiś większy, prestiżowy zakład CA :-P
    No ale na prawde, co tam można źle zrobić. Wykleic wykleili. Byłem przy tym, czekałem u nich, trochę pomagalem. Widziałem jak to jest robione. Żebym miał zdjęcia gołych drzwi, to bym nawet dokładnie opisał co I gdzie. ;-)
    Maty w środku na zakładkę, drzwi wcześniej odtluszczone, każdy kawałek maty przed naklejeniem ogrzany opalarką. Pouciskane mocno.

Skomentuj

Raczej tu chodzi o podejście
      Ja nigdy bym nie zrobił drzwi "po czesci"
      Albo poprawiasz i robimy całe drzwi od A do Z albo wogole
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale podejście jedyne słuszne. Gdybym miał dzisiaj okleić, a później ściągać wszystko, żeby drzwi uszczelnić... to byłoby niezbyt mądre. Teraz drzwi w środku są zrobione, a mogę je jeszcze spokojnie rozebrać w razie czego.

Po powrocie z wygłuszania, zabrałem się za uszczelnianie. Jeśli po deszczach będę miał sucho, to wyklejam matami blachę z poniższego zdjęcia, bo tylko ten element nie został oklejony (i tylko z tej widocznej strony).
        (tak znowu pożyczona fotka, więc i na napisy nie zwracamy uwagi )

Także poprawię to, gdy tylko upewnię się, że drzwi już nie przeciekają :)
        To NA PEWNO będzie zrobione.
        Last edited by staH300; 23.09.2014, 21:47.

Skomentuj

Akustyka?
          Wyłączyłem suba, przód cięty od dołu na 50Hz.
          Z przodu basu tak w porządku - normalnie. Na tylnych siedzeniach - ogromne ilości.

Czekam na deszcz, żeby sprawdzić czy drzwi przeciekają. Jeśli nie, to wykleję. Później poszukiwania radia. Taki oto plan.

Skomentuj

lle się da, tyle zrobiłem. Nie chciałem wychodzić poza tą blachę, w razie gdybym musiał jeszcze uszczelniać drzwi - nie pada ostatnio i dalej nie jestem pewny czy aby na pewno nie przecieka.

+ dystans w koło mocno oklejony

Na małym spocie powiedziano mi, że dźwięk mam bardzo kluchowaty, powolny i mało średnicy.
            Czekam na jakiś przypływ gotówki i zmienię pionka na 9833r.

Skomentuj

Robił ktoś kiedyś jakiś tani 3way wciskając między missiona, a amy taniego mida? Najlepiej kopułkę (jeśli dobrze zrozumiałem - nie potrzebuje komory?)
              Ogólnie mam w planach wymienić amy na coś bardziej kopliwego, ale na razie chciałem sobie "walnąć" trzy drogi.
              Ewentualnie jakiś mid, który zgra się z missionem (woofer będzie mi najłatwiej wymienić i podmieniać)

Ma to wyglądać tak:
              mid + tw razem na pasywce, i ten zestaw pocięty aktywnie z wooferem (czyli cięty z radia jako 2way).

9833r będzie u mnie najprawdopodobniej we wtorek.
              O samo robienie zwrotnicy się nie martwię zbyt mocno, "Wrocław" się za to zabrał na poważnie :P

Skomentuj

daruj sobie tanie 3waye Też próbowałem coś w tym kierunku dłubać ale wróciłem do 2way z godziwym tw i przyzwoitym wf

Skomentuj

Słupki do leona kosztują 30zł, więc tutaj nic nie tracę praktycznie. Wiadomo - gorzej jeśli chodzi o głośniki i pasywkę. Roboty przy słupkach nie liczę.
                  W sumie... spróbowałbym, bo koszty ogromne nie będą. Jeśli nie wyjdzie, wróciłbym do 2way.
                  Młody jestem w tym, chcę popróbować

Chyba, że przy tym zestawie tak bardzo, bardzo nie warto...? :P

Skomentuj

a gdzie dorwiesz tanio kopulke sredniotonowa?
                    ja robilem bratu tanie 3 drogi, ale tam mialem stozek na srednich

Skomentuj

No dobra, nie interesowałem się cenami jak na razie. Myślałem że za te 200-300zł można coś myśleć

Skomentuj

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
                        No dobra, nie interesowałem się cenami jak na razie. Myślałem że za te 200-300zł można coś myśleć
                        Masz tu quadrale za 300zł/para

http://allegro.pl/quadral-srednioton...676210204.html

Skomentuj

http://olx.pl/oferta/tang-band-w2-78...tml#9eac57fbe4 Ja z tymi tb probowalem walczyc ale sie posralo...

Skomentuj

Ogólnie mam w planach wymienić amy na coś bardziej kopliwego, ale na razie chciałem sobie "walnąć" trzy drogi.
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Która część tego zdania najbardziej Cię rozśmieszyła?
                              Bo nie powiesz mi chyba, że 20letnie, rozklejające się głośniki są najlepszym co może kopnąć.

A jeśli chodzi o 3way - nie ja bym to robił, a przynajmniej nie sam. I nie bez pomiarów.

Skomentuj

A pokaz ktore i gdzie sie tak rozkleily?

Chodzi mi bardziej o twoje podejście
                                Jeszcze dobrze nie zdążyłes poznać swojego zestawu a juz chcesz kombinować
                                Tez kiedys tak kombinowałem... i wiesz co?
                                Nadal u mnie graja 2 drogi :)
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zawieszenie górne odkleiło się od kosza, w kilku miejscach (konkretnie w 4). Jedno przy śrubie, więc tutaj mogła być moja wina.
                                  Posklejałem to butaprenem. Czy i na ile się to trzyma... jak na razie nie sprawdzałem.
                                  Ale też specjalnie nie ma co się dziwić, żaden klej wieczny nie jest. A już szczególnie na takie warunku jak są w aucie.

O ile dobrze zaaplikowane amy słyszałem (i osoba, która miała to zrobione słuchała też mojego auta) to faktycznie missionów nigdzie indziej nie słyszałem.
                                  Wszystko się też zmieni, jak będą pocięte na nowo (jeśli mi się uda to 25 lub 26 października).

Fakt, nie słyszałem jeszcze 3way, który by zrobił na mnie takie wrażenie, jak dobrze grający 2way... ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebym taki zrobił
                                  Jakoś zawsze 2way grał bardziej ciepło.

Wiecie... chodzi o zabawę i próbowanie.
                                  I ja właśnie wymyśliłem opcję taniego 3way. Wielu może mnie nie poprzeć, ba... może i nikt nie będzie mówił "próbuj".
                                  Mimo wszystko chciałem wiedzieć, czy jakiś niedrogi średniak zgra się z missionem. Taki, który zagra bez komory.

Jeśli nie... poczekam i pójdę inną drogą. Zaczynając od wzmacniacza.
                                  Last edited by staH300; 13.10.2014, 15:04.

Skomentuj

Zawieszenie górne odkleiło się od kosza, w kilku miejscach (konkretnie w 4). Jedno przy śrubie, więc tutaj mogła być moja wina.
                                    Posklejałem to butaprenem. Czy i na ile się to trzyma... jak na razie nie sprawdzałem.
                                    Ale też specjalnie nie ma co się dziwić, żaden klej wieczny nie jest. A już szczególnie na takie warunku jak są w aucie.

O ile dobrze zaaplikowane amy słyszałem (i osoba, która miała to zrobione słuchała też mojego auta) to faktycznie missionów nigdzie indziej nie słyszałem.
                                    Wszystko się też zmieni, jak będą pocięte na nowo (jeśli mi się uda to 25 lub 26 października).

Fakt, nie słyszałem jeszcze 3way, który by zrobił na mnie takie wrażenie, jak dobrze grający 2way... ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebym taki zrobił
                                    Jakoś zawsze 2way grał bardziej ciepło.

Wiecie... chodzi o zabawę i próbowanie.
                                    I ja właśnie wymyśliłem opcję taniego 3way. Wielu może mnie nie poprzeć, ba... może i nikt nie będzie mówił "próbuj".
                                    Mimo wszystko chciałem wiedzieć, czy jakiś niedrogi średniak zgra się z missionem. Taki, który zagra bez komory.

Jeśli nie... poczekam i pójdę inną drogą. Zaczynając od wzmacniacza.
                                    Zagrać zagra, pytanie po co zaczynać od czegoś co niekoniecznie wielki efekt przyniesie? Jesteś (sprzętowo) na etapie gdzie wieele można jeszcze poprawić. Nie masz jeszcze radia które możnaby było uznać za przyzwoite. Zakładając że 9833 zamontujesz masz przed sobą masę zabawy z próbami aktywki i czasów. Wzmacniacz też nie jest górnolotny. Wymień obie te rzeczy a już ogromny skok w jakości będzie, pomijając strojenie.

Nawet po tych zabiegach w zestawie zostanie jeszcze potencjał (strojenia, kierunki, poprawa drzwi bo rewelacji nie ma sądząc po zdjęciach). Jak już dojdziesz do tego etapu to można kombinować dalej bo dopiero wtedy przód będzie "słabym" ogniwem. Choć i tak nie poszedłbym w 3 way w Twoim wypadku (pomijając niektóre auta w których 2way raczej z definicji nie ma prawa dobrze zagrać, 3-way w takim budżecie uważam za przerost formy nad treścią). Wypożyczysz/kupisz dobry tweeter (mówiąc dobry nie mam wcale na myśli drogi), zobaczysz ile zyskasz na średnicy i górze przy aktywce którą będziesz miał dostępną "za darmo" i możemy porozmawiać czy ma to prawo dobrze zagrać czy nie

---EDIT---

A co do rozklejającej się AMY to ciekawa sprawa, bo mój "pierwszy" duet jeździ już prawie 2,5 roku, w 4 już aucie, dostawał zdrowe cięgi nie raz i nie dwa, gra niemal codziennie i śladów zużycia nie dostrzegłem
                                    Last edited by Mamusa; 13.10.2014, 17:21.

Skomentuj

Widocznie z głośnikami tak na mnie trafiło. Kleiłem 3 z 4 które posiadam.

Ale w sumie, Mamo, masz racje. Mimo wszystko 3way, to nie miał być pomysł na już, na teraz. Raczej takie wstępne pytanie, żebym mógł sobie ewentualnie poszukać przetworników i poczytać o nich.
                                      Na radio czekam, powinno być dzisiaj. A nad wzmacniaczem faktycznie trzeba będzie pomyśleć. Zbyt się rozpędziłem. :P

Skomentuj

Ty to masz pecha
                                        Prawie 300 kompletów poszło :)
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Żeby nie było, ja nie mówię, że jakieś trafione głośniki sprzedajecie. Drugi komplet nie był od was. A też klej puścił w dwóch miejscach
                                          Z resztą powiedziałem - nie mam nic im do zarzucenia, stare są, więc mają prawo :)

Ty to masz pecha
                                          a to akurat nic nowego :flapper:
                                          Last edited by staH300; 14.10.2014, 14:08.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X