Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w budowie skrzyni oraz obliczeniach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w budowie skrzyni oraz obliczeniach

Witam. Mój problem polega to zbudowanie skrzyni do głośnika Earthquake DB-12. Problem tkwi w tym,że nie posiadam jednoznacznych parametrów tego głośnika. Jedne z internetowych źródeł ,kolejne z Winisd inne od przedstawiciela, i już sam nie wiem które są właściwe. przyjmując te od przedstawiciela za właściwe chciałem wyliczyć sam obudowę bass reflex ale mi to nie idzie zbytnio. Proszę o pomoc w zestrojeniu,i zwymiarowaniu skrzyni. Jeśli pojawi sie jakaś odezwa ze strony forumowiczów mogę kontynuować temat podając inne dane.
    Last edited by lowtone_on; 16.03.2015, 12:42. Powód: Dokładniejszy opis problemui

Napisz do Producenta maila z prośbą o podanie prawidłowych parametrów.
    W sumie już nie musisz. Trzeba było wejść na stronę producenta:
    http://www.earthquakesound.com/index...ethod=download

A i uprzedzając pewnie Twoje pytanie: cu ft to jednostka cubic feet i tutaj masz kalkulator do przeliczenia sobie na litry:
    http://www.asknumbers.com/CubicFeetT...entimeter.aspx
    Last edited by Rfck; 16.03.2015, 14:33.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
      Napisz do Producenta maila z prośbą o podanie prawidłowych parametrów.
      W sumie już nie musisz. Trzeba było wejść na stronę producenta:

czytamy ze zrozumieniem i wiem co to CF...

Jak już napisałem mam dane od przedstawiciela...i wśród nich widnieją np różnice w mocy...Bo 400W i 1000W max ,a 200 i 400 W max się różni... czyli tyle ile posiada mój głośnik to różnica. Kolejna sprawa to taka,że Winisd oraz parametry producenta wskazują inne wartości.

Oto mój głośnik

A kolejne zdjęcie

obrazuje to o czym mówię ...są to parametry i kilku źródeł...
      1 Ma 400W
      2.Ma 325
      3. To 220W czyli tyle ile ma mój głośnik ale w takim przypadku (rys.3) zgadza się tylko moc a reszta parametrów już nie
      Last edited by lowtone_on; 16.03.2015, 18:44. Powód: Problemy z dodawaniem zdjęć

Skomentuj

I tak z ciekawości wrzucilem do starszej wersji WInisd te parametry które były w programie i wyszło mi tyle

tylko czy obudowa bassreflex może mieć tyle litrów?

Skomentuj

100 litrów na 12 cali car audio ? No Nie :).
          Olej to co jest w WInISD i wstaw parametry od producenta, na obu przykładach masz podane takie same parametry które są istotne czyli
          qms,qes,qts i vas. Moc która jest podana w tych parametrach to: recomended Power a nie moc głosnika.
          Moc głośnika masz podaną na magnesie. Tak w ogóle to do niczego nie jest potrzebny ten parametr.
          Masz podaną obudowę w tym PDFie co CI wkliłem i tam jest normalna pojemność a nie szafa :).

Co oznacza wyszło ? wrzuciłem parametry i zobaczyłeś co program pokazał ? Jeśli tak to robisz to źle :)
          Program ustalił pojemność tak aby charakterystyka wyglądała dobrze, rolą konstruktora jest wpisane samemu litrażu i strojenia oraz obserwowanie charakterystyk.
          Last edited by Rfck; 17.03.2015, 01:51.

Skomentuj

Rozumiem. I na glosniku jest podane 200W. Czyli tak jak w parametrach ktore wystepuja w progranie Winisd. Czyli czy to moze byc tak źe w zwiazku z tym,ze posiadam starsza wersje glosnika to te parametry sa w tym programie tymi wlasciwymi? Pytam bo piszac z przedstawicielem od ktorego dostalem manuale wiem tyle,ze te wlasnie parametru pochodza od glosnikow nowszych niz moj bo sa one ponic od 2008 roku. Moj jest starszy. Czyli te parametry z Winisd moga sie zgadzac?

Skomentuj

I czy 100 litrów to,aż tak dużo i jest to niedozwolone w car audio?
              Pytam bo to początki doświadczeń w tej dziedzinie...
              I czy te parametry z Winisd nie są przypadkiem tymi właściwymi?

Skomentuj

Tego nie wie nikt :) może tak być że masz starszą serię i możesz mieć inne parametry, musiałbyś wysłać fotki do producenta a nie do przedstawiciela, napisać że masz takie parametry. Zostaje jeszcze zmierzenie ich samemu.

Dlaczego sie uparłeś na te 100 litrów? Czytałeś tutorial winISD ? Pozmieniaj pojemnosć, strojenie , zajrzyj na inne wykresy. Wklepanie parametrow do programu to nie żadna symulacja.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jeśli ten głośnik ma takie parametry to w obudowie bassreflex będzię grał fatalnie i z dużym podbiciem, różne litraże i różne strojenia sprawdzałem i zawsze jest duże podbicie, więc jak już to zamknij ten głośnik w obudowie zamkniętej 60-70 litrów.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez lowtone_on Zobacz posta
                I czy 100 litrów to,aż tak dużo i jest to niedozwolone w car audio?
                Jakie 100 jak masz ustawione 190 ?
                Nie ma czegoś takiego jak niedozwolone w car audio, poprostu są pewne zasady i nie ładuje się 25 cm głośnika w taką pralkę.
                Właśnie po to są parametry żeby oszacować co można a czego nie można.
                Last edited by Rfck; 17.03.2015, 13:48.

Skomentuj

Hahaha...pralka :) bardzo mi się podoba to określenie:thumbsup:
                  Już jestem podłamany tym głośnikiem...mam ochote go wyrzucić...
                  A z producentem pisałem...
                  "From: Earthquake Sound Corp.
                  Sent: Wednesday, March 11, 2015 9:00 PM"
                  i wysłał mi manual który nijak się nie zgadza z danym z Winisd

Skomentuj

Co pisałeś do producenta ? Jeśli prośbę o parametry to jasne że wyśle Ci manuala.
                    Musiałbyś wysłać swoje zdjęcia i napisać że ten głośnik jest kupiony dawno i czy była kiedyś inna seria o innych parametrach.

Skomentuj

Ok. A czy przy tych parametrach tez bedzie fatalnie?

Qts- 0.52
                      Qes- 0.58
                      Qms- 5.35
                      Vas- 108,9L
                      Xmax- 0,007m
                      FS 30.22 Hz
                      BL- 11.53
                      PE 220W

Mi wychodzi ze 108 litrów...

Skomentuj

Napisałem,że to głośnik z 2001-2002 roku i że mam takie parametry jak te wyżej. Odpisałe,że możliwe i że na chwilę obecną ma dostęp do manuali tylko tych które mi wysłał...i że sprawdzi w archiwum...
                        A ja i tak już podjąłem decyzję,że zostawiam te w/w parametry.

Skomentuj

Mi wychodzi ze 108 litrów...
                          Co to znaczy że Ci wychodzi? opisz dlaczego.

Skomentuj

Policzyłem obudowy ręcznie do wzorów...
                            -123 L -Qtc- 0,718 41,55 Hz przy -3dB
                            -83 L - Qtc 0,799 42,95Hz przy -3dB
                            -43 L - Qtc 1,003 47,23Hz przy -3dB

I już są to wartości dla zamkniętych skrzyń...

Skomentuj

Wiem,że ta 120L odpada...zostają dwie...

Skomentuj

Podpinam się bo również potrzebuję pomocy w budowie skrzyni.
                                Głośnik Kicker S15L7
                                Litraż to około 75 litrów netto
                                rura fi 110 mm, 20 cm długości

czy dobrze to wygląda ?

Skomentuj

Fatalnie wygląda. Skąd wy bierzecie takie pojemności ?

Skomentuj

Minimalna otwarta zalecana przez producenta to 83 litry plus port. Dlaczego fatalnie? Nie znam się na tym

Skomentuj

Bo jest bardzo duże podbicie- dlatego. Czytałeś tutorial do WINISD ?
                                      Podaj parametry tego głośnika.
                                      Last edited by Rfck; 24.03.2015, 02:20.

Skomentuj

Wiem,że ta 120L odpada...zostają dwie...
                                        Jesli te parametry sa poprawne, to stosunkowo dobra opcja do samochodu jest 60L@30Hz.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X