Witam. Mój problem polega to zbudowanie skrzyni do głośnika Earthquake DB-12. Problem tkwi w tym,że nie posiadam jednoznacznych parametrów tego głośnika. Jedne z internetowych źródeł ,kolejne z Winisd inne od przedstawiciela, i już sam nie wiem które są właściwe. przyjmując te od przedstawiciela za właściwe chciałem wyliczyć sam obudowę bass reflex ale mi to nie idzie zbytnio. Proszę o pomoc w zestrojeniu,i zwymiarowaniu skrzyni. Jeśli pojawi sie jakaś odezwa ze strony forumowiczów mogę kontynuować temat podając inne dane.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pomoc w budowie skrzyni oraz obliczeniach
Collapse
X
-
Napisz do Producenta maila z prośbą o podanie prawidłowych parametrów.
W sumie już nie musisz. Trzeba było wejść na stronę producenta:
http://www.earthquakesound.com/index...ethod=download
A i uprzedzając pewnie Twoje pytanie: cu ft to jednostka cubic feet i tutaj masz kalkulator do przeliczenia sobie na litry:
http://www.asknumbers.com/CubicFeetT...entimeter.aspxLast edited by Rfck; 16.03.2015, 14:33.
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaNapisz do Producenta maila z prośbą o podanie prawidłowych parametrów.
W sumie już nie musisz. Trzeba było wejść na stronę producenta:
czytamy ze zrozumieniem i wiem co to CF...
Jak już napisałem mam dane od przedstawiciela...i wśród nich widnieją np różnice w mocy...Bo 400W i 1000W max ,a 200 i 400 W max się różni... czyli tyle ile posiada mój głośnik to różnica. Kolejna sprawa to taka,że Winisd oraz parametry producenta wskazują inne wartości.
Oto mój głośnik
A kolejne zdjęcie
obrazuje to o czym mówię ...są to parametry i kilku źródeł...
1 Ma 400W
2.Ma 325
3. To 220W czyli tyle ile ma mój głośnik ale w takim przypadku (rys.3) zgadza się tylko moc a reszta parametrów już nie
Skomentuj
-
100 litrów na 12 cali car audio ? No Nie :).
Olej to co jest w WInISD i wstaw parametry od producenta, na obu przykładach masz podane takie same parametry które są istotne czyli
qms,qes,qts i vas. Moc która jest podana w tych parametrach to: recomended Power a nie moc głosnika.
Moc głośnika masz podaną na magnesie. Tak w ogóle to do niczego nie jest potrzebny ten parametr.
Masz podaną obudowę w tym PDFie co CI wkliłem i tam jest normalna pojemność a nie szafa :).
Co oznacza wyszło ? wrzuciłem parametry i zobaczyłeś co program pokazał ? Jeśli tak to robisz to źle :)
Program ustalił pojemność tak aby charakterystyka wyglądała dobrze, rolą konstruktora jest wpisane samemu litrażu i strojenia oraz obserwowanie charakterystyk.Last edited by Rfck; 17.03.2015, 01:51.
Skomentuj
-
Rozumiem. I na glosniku jest podane 200W. Czyli tak jak w parametrach ktore wystepuja w progranie Winisd. Czyli czy to moze byc tak źe w zwiazku z tym,ze posiadam starsza wersje glosnika to te parametry sa w tym programie tymi wlasciwymi? Pytam bo piszac z przedstawicielem od ktorego dostalem manuale wiem tyle,ze te wlasnie parametru pochodza od glosnikow nowszych niz moj bo sa one ponic od 2008 roku. Moj jest starszy. Czyli te parametry z Winisd moga sie zgadzac?
Skomentuj
-
Tego nie wie nikt :) może tak być że masz starszą serię i możesz mieć inne parametry, musiałbyś wysłać fotki do producenta a nie do przedstawiciela, napisać że masz takie parametry. Zostaje jeszcze zmierzenie ich samemu.
Dlaczego sie uparłeś na te 100 litrów? Czytałeś tutorial winISD ? Pozmieniaj pojemnosć, strojenie , zajrzyj na inne wykresy. Wklepanie parametrow do programu to nie żadna symulacja.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Jeśli ten głośnik ma takie parametry to w obudowie bassreflex będzię grał fatalnie i z dużym podbiciem, różne litraże i różne strojenia sprawdzałem i zawsze jest duże podbicie, więc jak już to zamknij ten głośnik w obudowie zamkniętej 60-70 litrów.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez lowtone_on Zobacz postaI czy 100 litrów to,aż tak dużo i jest to niedozwolone w car audio??
Nie ma czegoś takiego jak niedozwolone w car audio, poprostu są pewne zasady i nie ładuje się 25 cm głośnika w taką pralkę.
Właśnie po to są parametry żeby oszacować co można a czego nie można.Last edited by Rfck; 17.03.2015, 13:48.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lowtone_on Zobacz postaMi wychodzi ze 108 litrów...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lowtone_on Zobacz postaWiem,że ta 120L odpada...zostają dwie...
Skomentuj
Skomentuj