Myślę, ze monacor na początek by mi wystarczył. Oferują dosyć duże moce za przystepną cenę. Tylko czy są wzmaki, które jednocześnie napędzą 2 głośniki na tyle plus tuba??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacz - jakie moce??
Collapse
X
-
nikt mnie nie bedzie slyszal za to ja bede slyszal to co najpiekniejsze
taka sentencja powinna być mottem CA ...
btwZamieszczone przez djsmoltuba
swoją drogą słyszałem że ta samochodówka stxa grała także pod 1562 :)
umberto, napisz coś więcej o tej samochodówce
Skomentuj
-
Skoro nie mam na to mówić tuba to jak - woofer samochodowy.
Swoją droga nie wiedziałem, że istnieje coś takiego - PASYWNE Subwoofery Samochodowe 3-drożne - od kiedy woofer gra wysokimi tonami
i że mam coś takiego. Chodzi mi o model BB-C i właśnie na tym robiłem mały test (z głośnikiem NO NAME) - wyniki w innym poście.
Jak skończe mostkowy wzmacniacz na TDA7294 to chce się zabrać za TDA1562. Co dam radę nim napędzić. Czy Tonsil speed 1700 to zagra pełną "membraną" czy tylko tak sobie?? Jeszcze nigdy tej kostki nie testowałem.
Skomentuj
-
Misian@, ale Cie chłopaki zlali... swoją drogą to się nieźle uśmiałem..
Obecnie pracóję nad wzmakiem 1200W RMS na 4R lub 2x600W na 2R.
djsmol,Tylko czy są wzmaki, które jednocześnie napędzą 2 głośniki na tyle plus tuba??
Skomentuj
-
He He He
Ale sie przejąłem !!
Będę płakać !!
Każdy mocny jest w „gembie” i założę się o 100 zeta że nie wysiedzicie nawet 1 minuty przy 1500W w moim aucie.
Jak Tacy jesteście mądrzy to zaprezętójcie swój sprzęt, jeśli taki macie. Powiecie „kupiłem sobie”.... ja tez mogę sobie kupić. I każdy inny może sobie kupić. Podłączyć + do + i – do – każdy idiota umie, ale zbuduj wzmacniacz samochodowy, bez większej pomocy to już jest cos...
Po prostu zazdrościcie, a sami nie macie więcej niż 4x50W hehe :P <przy dobrym układzie w radiu>
A jak przyjdzie co do czego, to nic nie wiecie, i patrzycie z wielką zazdrością gadając „fajnie Ci to jeb***” „ładnie to zrobiłeś” ... ja też tak będę mieć.....
Czasem dodacie „a mogłeś coś zmienić, cos innego dać”.... takie coś mnie dowala bo sami lepszego nie macie...
Nie ukrywam że trzymały mnie koszty, <dlatego nie najlepsze głośniki>bo na cały sprzęt miałem tylko 1100zł. Za to dużo zrobić nie idzie, ale dużo zaoszczędziłem na wzmaku.
Ja uważam, że kupowanie wzmacniaczy z allegro, to tandeta, bo faktycznie większość „wzmacniaczy samochodowych” nie ma więcej niż np. 4x25W rms i kolosalne podbicie basu, ale zdążają się wyjątki za np. 1200zeta.
Mój wzmacniacz, nie powiem, nie wygląda jak te z allegro, czy z jakiejś innej firmy, bo obudowę mam robioną, ale... mocą to już nie jeden „lepszy” głośnik zjarałem na pokazówce, oczywiście wszyscy ()() takie oczy...
Co do fotek, ma porobione, tylko ze skanować nie mam gdzie
Ja robie sprzęt dla siebie, a co inni o tym myślą to mam w d***
Zobaczyłem temat, i swoje powiedziałem, a to że wam się nie podoba, albo nie wieżycie to już wasza sprawa....
Skomentuj
-
Misian@, jak sie ma to:
i założę się o 100 zeta że nie wysiedzicie nawet 1 minuty przy 1500W w moim aucie.
Jeżeli muzyka męczy to znaczy że jest HAŁAS
Po prostu zazdrościcie, a sami nie macie więcej niż 4x50W hehe :P <przy dobrym układzie w radiu>
bo faktycznie większość „wzmacniaczy samochodowych” nie ma więcej niż np. 4x25W rms i kolosalne podbicie basu, ale zdążają się wyjątki za np. 1200zeta
Co do fotek, ma porobione, tylko ze skanować nie mam gdzie
zaprezętójcie
Skomentuj
-
do Misian@:
mowisz ze masz 1,5kW moze i masz nie wiem jakiej konstrukcji masz wzmaka ale co do glosnikow to napewno nie masz
czytalem na jednym z forum ze goscio kupil taki oto glosnik
http://allegro.pl/show_item.php?item=70368868
i jest jeszcze potezniejszy od twojego jednego
co sie pozniej okazalo ten glosnik tak naprawde to mial gora 200w na cewke co dawalo okolo 400rms wiec twoje tak naprawde maja gora 300rms na sztuke czyli okolo 600 w sumie
a najlepsze jest to ze jak ten goscio uslyszal jak gra ES300 to mu szczeka opadla i od razu go sprzedal
wiec 2 hertze bezproblemowo zjedza twoje natezeniem jakoscia i moca
wolalbym juz kupic sobie 2x pioneer 306dvc niz te twoje (chociaz one tez maja tak okolo 300rms pewnie a nie 400 jak podaje producent)
Skomentuj
-
Wit WITA
Tak trochę poza tematem czytanie tych postów to lepsze od komisji śledczej .
Dochodzenie czy kolega ma wzmak o mocy 1200000000000000000000 W .
I głośniki o mocy 900000000000000000W.
Myśle że trzeba założyć forum pt. Komisja śledcza Car Audio.
Przecież takie dociekanie nas tylko uwstecznia.
Wystarczy przecież dany wzmacniacz rozebrać i zobaczyć sobie jak jest wykonany i już wiadomo co sobą reprezentuje.
Jeżeli chodzi o głośnik to 1kg magnesu na 100 W rms i koniec .
Oczywicie nie tyczy się to magnesu neodymowego.
Oczywiście tyczy się to przyzwoitych firm.
Pozdrawiam
WIT
Skomentuj
-
WIT WITA
A tak teraz trochę w temacie choć jeszcze tego nie testowałem .
Przedstawię taką tabelę zerżniętą z pewnego czasopisma
Poziom odsłuchu Raczej cicho Niezbyt głośno Raczej głośno Głośno Bardzo głóś
Wskażnik A 4 5 6 8 10
Rodzaj pojazdu Hatchback Coupe Sedan Kombi/Van Kabrio
Wskążnik B 2 2,5 3 4 5
Wielkość pojazdu Bardzo mały Mały Średni Duży Bardzo duży
Wskażnik C 2 2,5 3 4 5
Skuteczność 90-100 80-89 70-79 60-69 Do 59
Wskażnik D 4 5 6 8 10
Zalecana moc wzmacniacza w Watach = Wskażnik A*(B+C)*D
Proszę zaznaczyć jak głośny powinien być bas (np. bardzo głośny)
jakim samochodem jeżdzimy (np opel Corsa = hatchback = mały i
jaką skuteczność ma wybrany przez nas subwofer ( np Emphaser Eb 112 IP = 86 pkt.
Teraz obliczmy wg podanego wzoru
8*(2+2,5) *5= 180 Wat
Jak przetestujecie to napiszcie swoje spostrzeżenia
Pozdrawiam
WIT
[ Dodano: 2005-11-12, 21:16 ]
Wit Wita
Bardzo przepraszam ale tabelkę żle zrobiłem
Poprostu poprzestawiały mi sie kolumny wystarczy sobie przesunąć cyferki i sobie odczytacie.
Mam jeszcze jedną uwagę do kolegi który mnie zacytował cytaty wyrwane z kontekstu są w złym stylu.
Mysłę ze wojna na wyrywki z kontekstu do niczego dobrego nie prowadzi .
W zyciu codziennym wystarczająco dużo mamy do czynienia z różnymi przeciwnościami a forum hobbystyczne powinno raczej nas relaksować a nie denerwować.
Pozdrawiam
WIT
Skomentuj
Skomentuj