Chodzi o to, że chciałbym kabel zasilający podpiąć pod gniazdo zapalniczki, a nie bezpośrednio pod akumulator, bo nie chce rozbierać tapicerki. Czy to rozwiązanie jest dobre i czy kable doprowadzające gniazdo zapalniczki do akumulatora będą odpowiednio dobre (czy nie mają zbyt małej grubości). Wzmacniacz ma 225 W RMS, a kabel zasilający chciałbym zastosować ok 8-10mm^2. Aha no i auto to Golf III.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pytanie o kabel zasilający do wzmacniacza (car audio)
Collapse
X
-
" - " wiadomo masa
nie poleca sie lajner takich rozwiazan z zapalniczka, a zeby przepuscic kable to nie trzeba deski sciagac tylko dobrze za nia reka pogrzebac, zakaldalem niedawno sprzet w Opel Omega B i nic nie musialem zciagac a nie widac ani kawalka kabelka.
podlacz bezposrednio pod akumlator + jak i - przy czym na + daj bezpiecznik
Skomentuj
-
Pod zapalniczkę - odpada, kiedyś tak testowałem wzmaka - zakłócenia - kable od zapalniczki są cieniutkie - strach tam podłączać, a co najważniejsze zapalniczka jest pod bezpiecznikiem i 225 W RMS będzie Ci palił bezpiecznik.
A gzie będziesz miał tego wzmaka, w bagażniku?? Bo ja do bagażnika robiłem tak:
- kabel puściłem pod listwą progową, koniecznie w peszlu - jak dobrze poszukasz powinieneś znaleźć bez wiercenia, ja miałem dosyć duży otwór na antenę do radia:)
- przy akumulatorze (max do 10cm) bezpiecznik o jedną wartość większy, niż ten który jest we wzmaku.
- ciągniesz tylko kabel "+" a masę podłączasz do karoserii w bagażniku (w moim przypadku) Nigdy nie ciągnie sie "-" od barerii do wzmaka!!
- kable sygnałowe ciągniesz 2gą stroną - 2gim progiem, bo niemogą iść razem z zasilającymi.
TAK.Wyjście do sterowani anteną podpinasz do "Remote" we wzmaku. Powinien CI się włączać razem z radiem.
Skomentuj
-
Ludzie do karoserii mozna sobie lampy podlaczyc ale nie wzmaka, od dobrych paru lat jezdze juz na zloty CarAudio i VW i naprawde ci co maja alpharda to "-" pod karoserie podlaczaja bo chyba nie stac ich na 3m kabla.....
Mozna sie nawet zastanowic po co produkuje sie minusowe klemy co car audio?? Po to chyba zeby wsadzic do nich kabel od zasilania wzmaka nie.
PS kiedys na forum bylo ze Magnat podobno nie daje gwarancji na podlaczenie wzmaka w sposob taki ze "-" jest do karoserii.....
Skomentuj
-
PS kiedys na forum bylo ze Magnat podobno nie daje gwarancji na podlaczenie wzmaka w sposob taki ze "-" jest do karoserii.....
w niektórych modelach wzmacniaczy samochodowych różnych producentów w instrukcji oraz w warunkach gwarancji wyrażnie jest napisane, że traci sie gwarancje jeśli sie podłączy "-" pod blache.. z drugiej strony jak przyniose im do serwisu wymontowany z fury wzmak to sie poznac tego za cholere nie da jak było podłączone i wszyscy na to leją.. co do CA to rzeczywiscie im poważniejsza instalacja tym częsciej widuje '-' w aku i tak sie tez moim zdaniem powinno robić..
no chyba ze sie w kufrze zaistaluje alpharda.. to wtedy w prawie każdym kufrze na bocznej sciance jest śrubka masowa wkręcona w karoserie z gołą blachą.. i tam proponuje zapodać '-' bo alphard lub first i tak jakosci nie straci nawet choćby miał nie wiem co podłączne pod karoserie.. :)
Skomentuj
-
Przecież w każdym samochodzie masa z akumulatora jest podłączona do ramy i do blach - chyba że ktoś ma samochód zrobiony w całości ze szpachlówki
W takim razie po co oddzielny kabel? Bo chyba nie dla zasady? To mi wygląda na przerost formy nad treścią (identyczna sytuacja jak z audiofilskimi kablami kierunkowymi, cyną audiofilską i audiofilskimi kolcami). Słuchacie kabli, czy głośników?
Skomentuj
-
jezu szkoda ci wydac na 3m kabla ze sie upierasz i podlaczasz pod karoserie?? potem sa pytania czemu gasnie mi radio przy odpalaniu samochodu?? ja mam podlaczone i radio i wzmacniacze bezposrednio do akumlatora i mam spokoj, zaplacilem po 60zl za kleme i mam wszystko ladnie zarobione
przyjzyj sie chociaz jednej zrobionej ""dobrze"" instalacji car audio i zobaczysz ze ni spotkasz nigdzie podlaczonej masy do karoserii tylko prosto do aku
tyle odemnie w tym temacie
[ Dodano: 2005-10-31, 16:34 ]
lajner 8mm^2 to ja mam radio podlaczone
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wisniapotem sa pytania czemu gasnie mi radio przy odpalaniu samochodu?? ja mam podlaczone i radio i wzmacniacze bezposrednio do akumlatora i mam spokoj
- w kabinie niechciałem robić dziur w tapicerce na masę to dałem 2 kable
- a to o czym piszesz, to jakieś nieporozumienie wogóle. Bo to że radio pada przy odpalaniu to przyczyny są dwie:
1. Niektóre radia mają zabezpieczenia iż przy małym napięciu (poniżej 11V) się wyłączają - a jak są kable cienkie to przy cienkich kablach radio się wyłącza, bo napięcie na radiu może spaść poniżej 11V jak rozrusznik kręci.
2. U mnie w aucie podczas rozruchu, odłączane jest radio, nawiewy, ogrzewanie tynej szyby - po to aby nie obciążać dodatkowo akumulatora - sam rozrusznik może mieć chwilowy pobór prądu (nawet do 300A) A w niektórych autach nawet swiatła są odłączane. Ale to nie jest żadna wada tylko celowe zamierzenie producenta!!
Co do kabli, to jak pisał zip, i tak i tak "-" jest przyłączony do karoserii. Więc niewidzę sensu ciągnięcia 2ch kabli.
wisnia, a na tych zawodach, zasilanie było z akku, czy może kabelki i zasilacz CA - bo wtedy stosowanie 2ch kabli było by wytłumaczalne :)
Skomentuj
Skomentuj