Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przedwzmacniacz do UNIamp-a TDA7318 ATMEGA32
Collapse
X
-
damiani Myślę, że tak.. Schemat i PCB będzie udostępniony, ale jeszcze wymaga kilku poprawek płytka PCB z schematem ideowy. Jeśli chodzi o wsad do uC to tylko kod wynikowy (BIN) będzie udostępniony... Program analizatora, zegarka, komunikacja RC5, sterowanie 4017, sterowanie przekaźnikami ON/OFF jest już wytestowane tylko pozostało połączyć te wszystkie programy, ale potrzebny jest na to czas i liczne testy testy i jeszcze raz testy. Tak więc na forum będę pisał postępy w oprogramowaniu… Aha i jeszcze ważna rzecz sterowanie potencjometrem ALPS zastanawiam się czy użyć mostka H czy już gotowego scalaka do sterowania silnikami małej mocy chodzi dokładnie o L293D Ale to jest mały problem… Pozdrawiam
Dodano: 2009-03-08, 19:44
Co do PCB będzie nowsza wersja tego, co ukazałem przedtem na zdjęciach. Tak, więc ON/OFF x2 :grin: Włączanie i wyłączanie przekaźników selektora z diodami LED tak, aby w nocy nie przeszkadzały...
Co do programu zegarek, termometr współpracuje z pilotem RC5 wszystkie funkcje są dostępne z pilota. Ale jak już dodam program analizatora widma występują pewne kompilacje z tym programem… Analizator widma zwiesza się, zwalnia bądź w ogóle nie działa RC5…
Jeszcze kwestia menu. W stanie czuwania będzie wyświetlana godzina, temperatura IN i OUT. Po włączeniu myślę, że ukarzą się informacje dotyczące stanów przekaźników, godzina, volume i z tego menu będą dostępne wszystkie kody pilota…
W układzie będzie tylko jedna podwójna dioda LED czerwona i zielona. Czerwona będzie sygnalizowała wyłączenie ( stan czuwania) układu, zielona stan pracy, a pomieszanie kolorów czerwona + zielona = pomarańczowa będzie sygnalizowała prace analizatora widma akustycznego. Czekam oczywiście na wasze propozycje menu i inny bajerów do tego układu. :grin:
UniPreamp ( tak go nazwałem) będzie działał na odpowiednie komendy z pilota.. Jak dotychczas do testów wykorzystuję pilot Nowego Elektronika 115-K i myślę, że ten pilot będzie przeznaczony do współpracy z UniPreamp-em. A może zaprojektuje inny pilot tak, aby mogli inni skorzystać, jeśli będą kity całego preamp-u.
Skomentuj
-
jaka cena takiego gotowego preampu ze wszystkimi opisanymi wczesniej funkcjami?? chodzi o odpalony i dzialajacy.
[ Dodano: 2009-03-18, 14:28 ]
hmm interesowalo by mnie cos takiego tylko np wyposazone jeszcze w pomiar napiecia i naterzenia pradu 2 zrodel... to znaczy np w gornej linji U1-xxx U2-xxx a u dolu A1-xxx A2-xxx interesuje mnie zakrez pomiarowy do 30V a widmo akustyczne po co wogle?? jesli przeciez bedzie to widmo tylko jednego kanalu?? jestes w stanie zrobic cos takiego jak swoje plus to co ja chce (nie koniecznie widmo jesli sprawia trudnosci) od razu z wbudowanym selektorem rozumiem (ze wszystko zmontowane na jednej plytce) ze podlaczam do tego 3 wejscia (stereo) od tego przez potencjomet do wzmaka... i te oba zrudla ktore chce mierzyc w nich napiencie i naterzenie...
[ Dodano: 2009-03-18, 23:03 ]
i kiedy przewidywana bedzie skonczona finalna twoja wersja??
Skomentuj
-
nie zebym sie czepial bo super ze cos mariusz sobie grzebie ....ale jak ktos chce porzadnego preampa to pomyslcie sobie nad projektem msfalcona z audiostereo ......
;p ... tda to jak by nie patrzec taki przecietniak ...
w niedziele byl u mnie z tym Krzysiek21 i to wogole do tda nie ma porownania ;p
Skomentuj
-
Może kilka wskazówek ode mnie, bo swego czasu zrobiłem coś podobnego, tylko bez analizatora widma. Proponuję jeszcze dodać podtrzymanie zasilania dla RTC (chyba, że jest gdzieś ukryte), bo nie będzie wielkiego pożytku z zegara jeśli co odłączenie od prądu będzie trzeba go od nowa ustawiać. Tak poza tym to lepszy jest RTC dallasa, sam wykrywa spadek napięcia i przełącza się na zasilanie bateryjne.
Poza tym zrobiłbym jakiś przedni panel, a połączenia wyprowadził na taśmie, taki pęk cienkich przewodów jak na zdjęciu będzie dość awaryjny. I na tym panelu umieściłbym mikroprzełączniki, odbiornik RC i LCD. Dodatkowo warto na PCB wcisnąć gniazdo programatora na wypadek upgrade'u softu.
Co do brzmienia TDA to fakt nie jest szczególne, ale do jakiś prostych kolumienek i komputera powinno być w sam raz.
Skomentuj
-
No to tak :)
PCB już jest w poprawionej wersji :) Teraz muszę wytrawić nowe wersje płytek PCB i je wytestować.
PCB 1:
- Zasilacz +12V zasilanie przekaźników.
- Zasilacz 5V zasilanie LCD i części z AMTEGA 32 i dodatkowo filtr dolnoprzepustowy i górnoprzepustowy dla analizatora widma.
PCB 2:
- Zegar czasu rzeczywistego PCF8583
- Termometr 2xDS18B20
- Selektor 4 wejściowy
- RC5
- ISP
- Sterownik silniczka ALPS
- 2x LED zielona + czerwona
Program jest już napisany dla wersji bez analizatora widma. Teraz pozostało zaprojektować fajne menu. Jak ktoś ma pomysł czekam na podpowiedzi :)
damiani Wersji 5.1 nie będzie. Sterowanie odbywa się za pomocą potencjometru ALPS. Można do tego wykorzystać TDA7318, ale jakość dźwięku będzie kiepska. Co do selektora to może być maks 10 przekaźników :grin:
daniel69 Cena nie wiem, jaka jeszcze będzie. Co do Twoich funkcji brak portów na takie bajery. Ale programowo oczywiście da się to zrobić :) Ale co za tym idzie zmiana płytki z mikroprocesorem a nowszych wersji PCB nie przewiduje.
[ Dodano: 2009-06-06, 13:08 ]
Witam!! Pierwsze, co zrobię to przepraszam wszystkich za to, że przez parę miesięcy była cisza z mojej strony... :!:
Na PCB musiałem czekam aż miesiąc. :cry:
Tak, więc od dziś praca będzie bardzo szybko szła do przodu :) Pozostało mi tylko wykonać połączenia do diod LED. I wykonanie panelu :) PCB, które zostały wykonane przez firmę AVT są przedstawione na zdjęciach..
Skomentuj
-
Zdjęcia na poprzedniej stronie :) Lub pod linkiem
:arrow: http://obrazki.elektroda.net/93_1244286421.jpg :mrgreen:
Skomentuj
-
Wreszie poskładałem całość do kupy, póki co w obudowie testowej, więc nie wygląda zbyt pięknie, ale wszystko działa zgodnie z oczekiwaniami, no i wreszcie mogę regulować głośność subwooferów bez ruszania się z fotela - bardzo przydatny bajer, tylko ten niby biały LCD jest w rzeczywistości niebieskawy jak na zdjęciu i ma gorszę kąty widzenia niż zwykły zielony.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pegelmesserPrzeciez to sie ustawia raz na poczatku... przy kalibracji.
dolphin123 nie cierpię trawić płytek, w dodatku PCB do panelu przedniego jest duże, więc zamówienie w zakładzie nie wyszłoby zbyt tanio.
Skomentuj
-
mkul, a jakie wymiary mają te płytki ?
Skomentuj
Skomentuj