Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sym by flodins v0.2 temat techniczny

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam, Kupiłem nowy rezystor 33Ohm, jednak i ten zaczyna sie jarać, sprawdzam prądy na obu gałęziach, jest ok 35mA, niezależnie od kręcenia potencjometrem, no prąd sie zmienia miedzy 35,1- 35,8mA, tak na pewno nie powinno być.
    Mam jeszcze drugi układ, działa on, jednak prąd spoczynkowy rośnie proporcjonalnie do czasu. Np ustawię 50mA a po 20 s rośnie do 150mA, czy prąd powinien być stały, czy pajacować jak w holtonie?

Skomentuj

prąd będzie stały jeśli T1-T5 będą sprzężone termicznie czyli na jednym radiatorze, w pierwszym układzie masz uszkodzone prawdopodobnie tranzystory sterujące

Skomentuj

Witam,
        jakie napięcie maksymalne pojawi się na tranzystorach:
        3 2N5401 Q5, Q6, Q7
        2 2N5551 Q8, Q9

Zastanawiam się czy można je zastąpić czymś na niższe napięcie.
        Transformator mam 2x35V co po wyprostowaniu daje mi ok +/-48V.
        Czy kondensatory 100n mają być kondensatorami mkt czy mogą być ceramiczne?
        Tak właściwie to które powinny być jakie?

Dzięki za odpowiedź
        Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez davitxx Zobacz posta
          Zastanawiam się czy można je zastąpić czymś na niższe napięcie.
          Ale po co te tranzystory są ogólnie dostępne.

---------- Post dodany o 17:07 ---------- Poprzedni post o 17:06 ----------

Czy kondensatory 100n mają być kondensatorami mkt czy mogą być ceramiczne?
          Zależy które. Na zasilaniu mogą w torze audio lepej jak są MKT.

Skomentuj

Ale po co te tranzystory są ogólnie dostępne.
            Niestety nie w Łodzi

Zamówię z jakiejś aukcji najwyżej.
            Brakuje mi tylko tych podanych wyżej.

Skomentuj

jeśli potrzeba to mogę odsprzedać te tranzystorki

Skomentuj

Witam,
                dzięki za propozycje.
                Tranzystory już dostałem.
                Czy rezystor R7 10ohm można zamienić na rezystor 4,7ohm zmieniając przy tym ilość zwojów?
                Chciałbym go sklecić a nie będę miał możliwości do weekendu podjechać do elektronicznego.
                Ewentualnie mam rezystory 10ohm/2W ale ceramiki (montowane pionowo). Nie wiem jak z nawijaniem tego.

Pozdrawiam.

---------- Post dodany o 22:36 ---------- Poprzedni post o 19:06 ----------

Jaki maksymalny prąd może popłynąć przez T3? Czy wymagany jest tranzystor z aż 1,5A prądu kolektora?
                Nie wystarczyłby KSC2682 zamiast BD139?

Skomentuj

Czy rezystor R7 10ohm można zamienić na rezystor 4,7ohm zmieniając przy tym ilość zwojów?
                  Nie. Połącz 2 4.7 w szereg. Chociaż wartość i rezystora i cewki nie są krytyczne jednak lepiej żeby były większe niż mniejsze.

Ewentualnie mam rezystory 10ohm/2W ale ceramiki (montowane pionowo). Nie wiem jak z nawijaniem tego.
                  Śmiało montuj.

Nie wystarczyłby KSC2682 zamiast BD139?
                  Nie wiem który to t3 jak ten od prądu spoczynkowego to może być.

Skomentuj

Witam ponownie,
                    dziękuję za odpowiedź.
                    Tak T3 jest w obwodzie regulacji prądu spoczynkowego.
                    Tak się składa że BD139 musiałbym odizolować podkładką od radiatora a KSC2682 są w obudowie izolowanej.

---------- Post dodany o 22:07 ---------- Poprzedni post o 16:01 ----------

[/COLOR]Chyba nie będzie problemem jeśli zamiast C4/C9 100uF dam 220uF?
                    Wyglądają mi te kondensatory na jakąś dodatkową filtrację zasilania?
                    Last edited by davitxx; 23.02.2012, 22:22.

Skomentuj

Nic się nie stanie :)

Skomentuj

Witam, mam pewien problem, zakupiłem 2 poskłądane koncówki , jedna ruszyła od kopa w drugiej na samym początku spalił sie rezystor R10 (22 Ohm), po wymianie i odpaleniu, trany są zimne, na WYJSCIU jest 4-5mv. Prąd ustawiony tak ze na emiterach jest ok 18mv przez kilka sekund poczym spadł do zera;/. Po podłączeniu do głośnika absolutna cisza, zwierająć palcami WEJSCIE także nie brumi jakby wogóle sygnału wejsciowego nie widzi. Jakieś przemyślenia wasze mile widziane, co obstawiacie ewentualnie jak to sprawdzić czy cos upalone. Ustawiłem nawet miernik na diode i miedzy nóżkami tranów nie ma przebicia, porównywałem także opory z kanałem działającym i generalnie podobne wyniki..... Pozdrawiam i z góry dziekuje

Skomentuj

sprawdź napięcia BE na tranzystorach sterujących. = około 0,6VDC +-0,05VDC
                          stanu struktury wewnętrznej elementów pasywnych/aktywnych nie sprawdza się do póki ich nie wylutujesz z PCB

Skomentuj

na sterujących jest 0.54v na obu

Skomentuj

nie mogę znaleźć schematu flodinsa Masz go ?
                              zerknij tutaj:
                              http://www.lf-pro.net/mbittner/Sym5_...5_currents.GIF
                              ?

Skomentuj

no flodins usunął ze stronki swoje schematy i informacje o projekcie, zostawiłpodstawowe dane. Jak do niego pisałem w mailu ze spaliłem ten rezystor i co moze byc przyczyna to mi napisał i tu cytuje
                                '' napewno cos zle polutowane'' koniec wiadomośći......;/;/ odechciało mi sie wogóle go prosic o schemat... dobrze ze zostawił spis elementów na stronce.

Skomentuj

Wykopałem na dysku:
                                  marcinsywala.pl
                                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

dzięki za fotke, po podłączeniu uwalił sie R10 po wymianie cisza i zimne trany sterujące i koncowe.

Skomentuj

aaa R10 jest w szynie zasilania.
                                      sterujące i mocy końcowej na razie zostaw w spokoju.
                                      No i flodins wie co mówi. rzeczywiscie stawiam, że coś źle polutowane. Zwarcie gdzieś w stopniu wejściowym. Sprawdź płytkę, bo może być skopana. Gdzieś ten spory prąd spieprzył i jeżeli bipolary nie są skopcone w stopniu różnicowym, źródłach prądowych czy lustrze prądowym to wina PCB.
                                      Masz teraz takie możliwości:
                                      lupa w łapę i szukasz zwarcia
                                      miernik w łapę na test przebicia i szukasz ( z tym, że PCB powinno być gołe ), chyba, że to fabryczne PCB.
                                      miernik w łapę i sprawdzasz elementy aktywne w stopniu wejściowym.
                                      Albo olać i zalutuj nowe PCB, uruchamiając po kolei poszczególne stopnie.
                                      Ja stawiam na tranzystory wejściowe. Też możesz sprawdzić ich napięcie BE.

Skomentuj

pcb lutowane nie przeze mnie tylko kogos tam i które działało, ja odkupiłem. Ale moze ząb czasu, resztki topnika czy cos namieszał. Zrobie tak:
                                        zaczne wymieniac tranzystory w ciemno, jak zubożeje o 4zł to jakoś to przeżyje. Będe sprawdzał najpierw wejsciowe potem lustro i reszta. Od początku myslałem o wejsciowych. Dziękuje za odzew:):):):)

---------- Post dodany o 23:39 ---------- Poprzedni post o 18:59 ----------

no i sie udało , winny jednak był rozdygotany potencjometr, po wyczyszczeniu płytki i potka wszystko ruszyło, napięcie 11.8mv stab na rezystorach, ładnie grzeje i gra WYŚMIENICIE. Pozdrawiam

Skomentuj

Panowie, jaki byście polecili sklep internetowy, gdzie mogę nabyć wszystkie części na jednym zamachem, poprzednio kupowałem elementy w humasklep ale nie ma w nim niektórych tranzystorów do symka.

Drugie pytanie, posiadam dodatkowe 2 płytki V2 i trafo 430W 2x35V, chciałbym zbudować wzmacniacz, gdzie istnieje możliwość mostkowania obu kanałów przy 4, nie 8 ohmach przy niższym napięciu zasilania tranzystory by wytrzymały, jednak tutaj myślę dać po 2 pary na kanał, wiem że symek nie ma zabezpieczenia prądowego, wiec raczej takowe zabezpieczenie też by sie nie załączało, tylko pytanie jak z stroną sterującą tranzystory mocy... PS tranzystory mocy będą na płytce rozszerzeń, gdyż chce wykorzystać tą co mam.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X