Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sym by flodins v0.2 temat techniczny

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
    To żadna zwora tylko cewka wpływająca na stabilność wzmaka- radze zrobić ją (nawinąć na rezystor parę zwoji)
    Rozmawiałem z Flodins'em i za R7 może być zwora, aczkolwiek lepiej nawinąć
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez K0Mii Zobacz posta
      to skoro tam ma być 100p to po co jest tyle miejsca zostawione i zaznaczone jakby miał być MKT. tez mam symki

tutaj mój sym z bardzo dobrymi elementami i parowanymi tranzystorami

http://flodins.info/x/pliki/ns/DSCF7583.JPG

wszystko widać jak na dłoni jakie elementy gdzie mają być, można dać tam ceramiczny
      Last edited by flodins; 02.02.2011, 05:24.

Skomentuj

flodins, w jakim celu spieles tranzystory gumka? bo chyba nie po to zeby ladniej wygladalo? :)

Skomentuj

O ile mnie wzrok nie myli to jest koszulka termokurczliwa...

Skomentuj

Pewnie chodzi o sprzężenie termiczne.

Skomentuj

tak, tranzystory w krytycznych parach są sparowane i sprzężone termicznie, robiło się tak np. w sprzętach pomiarowych

Skomentuj

pytanie do flodins'a moze cos poradzisz otoz gdy niepodłacze sygnału i nic do wyjscia z symem jest wszystko ok jak podłacze obciazenie wszystkie parametry zaczynaja wariowac nie wiez czym to moze byc spowodowane? Sprawdzałem paprawnosc elemetow wszystko jest ok porawiałem luty i nic to nie daje

Skomentuj

jakie parametry? nie możesz ustawić prądu?

Skomentuj

Panowie, uruchomiłem dwie końcówki symasym'a. Ustawiłem prądy spoczynkowe i wyizolowałem trany. Końcówki pochodziły z 5 min i wywalił się bezpiecznik na dodatniej gałęzi.
                    Jakieś pomysły?
                    marcinsywala.pl
                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

moze dales za maly?

Skomentuj

To jakie bezpiecznik na + i - dla dwóch symków. Zasilanie to 2x49V w DC.
                        Tranzystory sterujące i końcowe są OK.
                        marcinsywala.pl

Skomentuj

2,5A zwłoczny.

Skomentuj

2,5A będą?
                            Dałem 2A zwłoczne i sie spaliły.
                            marcinsywala.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                              To jakie bezpiecznik na + i - dla dwóch symków. Zasilanie to 2x49V w DC.
                              Tranzystory sterujące i końcowe są OK.
                              No masz za duże napięcie zasilające .Tranzystory końcowe i sterujące wytrzymają ale MPSA18 ?Może wzmacniacz Ci się wzbudza?
                              Last edited by zbyszek; 26.03.2011, 19:23.

Skomentuj

Zamiast MPSA mam BC wlutorane odwrotnie. Wersja to v2. W miejsce R7 dałem zworę.
                                marcinsywala.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                                  Zamiast MPSA mam BC wlutorane odwrotnie. Wersja to v2. W miejsce R7 dałem zworę.
                                  Które BC ? bo tylko BC546 wytrzymają takie napięcie.

Skomentuj

To są BC546
                                    marcinsywala.pl

Skomentuj

Ja mam u siebie problem, bo podczas uruchamiania spalił mi się rezystor R26 połączony równolegle do kondensatora C6... Transformator 300VA, 2x30V prąd spoczynkowy ustawiony na ok 20-25mA, potem chce sprawdzić pod muzyką ale podczas zdjęcia zworki z wejścia układu zaczął sie jarać ten rezystor i cisza, tranzystory gorące, czy możliwe że mogłyby mi się uszkodzić tranzystory końcowe, ale prędzej US5 US6... Proszę o pomoc.
                                      Chciałem dodać że moja wersja była przystosowana pod 2x50V zmienione odpowiednie tranzystory, a przerabiał go sam flodins, pod te 2x 50V działał, ale jak przerzuciłem się na to trafo o mniejszym napięciu, to nie wiem czy to tego wina, czy brak ostrożności z mojej strony.

Skomentuj

Na którym schemacie ? Bo c6 jest w zasilaniu. A R26 nie ma.
                                        http://flodins.info/x/foto/sym_v0.2/4.png

Skomentuj

na tym http://www.lf-pro.net/mbittner/Sym5_...m5_2_eagle.GIF

prawdopodobnie uciekła masa

Skomentuj

Czaruję...
                                          X