Witam,szukałem na googlach lecz nic nie znalazłem,potrzebuje jakiś prosty schemat stabilizatora napięcia symetrycznego z +/- ~~ 56 V na +/- 15v służył będzie do zasilania filtra aktywnego dolnoprzepustowego.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Stabilizator napięcia symetrycznego
Collapse
X
-
Re: Stabilizator napięcia symetrycznego
Zamieszczone przez Karol1991Witam,szukałem na googlach lecz nic nie znalazłem,potrzebuje jakiś prosty schemat stabilizatora napięcia symetrycznego z +/- ~~ 56 V na +/- 15v służył będzie do zasilania filtra aktywnego dolnoprzepustowego.
W zależności od prądu jaki układ będzie pobierał, możesz potrzebować przy twoim pomyśle nawet grzejnika w roli radiatora.
Skomentuj
-
Jakiś scalak z seri LMXXX i tu policz co i jak:
http://www.masterlab.com.pl/pl,tools...tor-liniowy-lm
[ Dodano: 2009-11-30, 10:20 ]
Acha-symetria będzie na np. LM337/LM338
Skomentuj
-
to ja sie podepne do tematu bo mam podobny problem a z elektronika u mnie nie najlepiej....
mozna przy takim napieciu zastosowac cos takiego jak irek zrobil w mostku TDA?
od zasilania glownego dioda prostownicza, kilka rezystorow i do tego diody zenera + kondy rownolegle - zda to egzamin przy napieciu zasilania ok +/-60v?
(tak dla jasnosci musze zasilic SUB4 z cartonaudio z zasilacza do janka)
Skomentuj
-
Po mojemu możesz, tylko musisz się liczyć z tym, że przy zasilaniu +-60V i 20mA jakie ten filtr ponoć może pobrać moc strat to jakieś pół wata na gałąź. Z jednej strony sporo, z drugiej w porównaniu z tranzystorami końcówki tyle co nic. Możesz też zbić napięcie zenerką do jakiś 30V i dalej użyć 78 i 7915, czy coś podobnego.
Skomentuj
-
takero, Przedwzmacniacz jest zasilany nie symetrycznym napieciem.
raven1985, Skorzystam z twojego schematu,Dziękuje wszystkim za pomoc :mrgreen:
[ Dodano: 2009-12-01, 14:16 ]
Masa wspólna dla obu układów?
[ Dodano: 2009-12-01, 14:34 ]
A takie pytanie dlaczego dla układu +15v dioda jest odwrotnie niż w -15V?Dlatego,że tranzystor jeden to pnp drugi npn ? a skoro tak to dlaczego jeden pnp drugi npn ?
Skomentuj
-
To klasyczny stabilizator na LM-ie, tylko ma dodatkowy tranzystor zbijajacy napiecie na stabilizatorze, ustala je na stalym poziomie rownym wartosci zenerki. Ten tranzystor zbeira wtedy wiekszosc wytracanej mocy dlatego moze byc warto zastosowac tam wiekszy (np BD243/4) i dobrac inna zenerke tak aby wyrownac straty na tranzystorze i stabilizatorze. Pozwoli to wytracic wieksza moc bez uzycia radiatora. W praktyce mozna smialo wytracic 1W z obudowy TO220 wiec w tym przypadku 2W co dla zasilania 60V i wyjscia 12V daje prad do 40mA.
Skomentuj
Skomentuj