Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stabilizator napięcia symetrycznego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stabilizator napięcia symetrycznego

Witam,szukałem na googlach lecz nic nie znalazłem,potrzebuje jakiś prosty schemat stabilizatora napięcia symetrycznego z +/- ~~ 56 V na +/- 15v służył będzie do zasilania filtra aktywnego dolnoprzepustowego.

Zbic wstepnie stabilizatorem na tranzystorze i diodzie zenera a potem 7815.

Skomentuj

Dużo mi to nie mówi prosił bym bardzo o jakiś schemat najprostszy jaki się da.

Skomentuj

Re: Stabilizator napięcia symetrycznego

Zamieszczone przez Karol1991
        Witam,szukałem na googlach lecz nic nie znalazłem,potrzebuje jakiś prosty schemat stabilizatora napięcia symetrycznego z +/- ~~ 56 V na +/- 15v służył będzie do zasilania filtra aktywnego dolnoprzepustowego.
        po co ci z 56V na 15V? lepiej kup transformator, który da ci te 15V natywnie i lm7815 == sprawa załatwiona.

W zależności od prądu jaki układ będzie pobierał, możesz potrzebować przy twoim pomyśle nawet grzejnika w roli radiatora.

Skomentuj

Nie chcę pakować kolejnego transformatora do budy bo już jest jeden do przedwzmacniacza drugi to koncówek tak bym wzioł napięcie z trafa do końcówek.

Skomentuj

uhum a jaki pobór prądu na tej lini stabilizatora przewidujesz?

nie orientuje się jaki pobór ma taki filtr - ale masz 40V różnicy, co przy 1A daje 40W do odprowadzenia dodatkowo.

Skomentuj

Układ pobiera coś kolo 50 mA 100 mA max.

Skomentuj

Sporo jak na filtr. Popularne filtry na podwójnych tl0xx nie biorą raczej więcej jak 10mA.
                Domyślam się, że "z +/- ~~ 56 V" znaczy jednak +-56V. Jak zbijesz zenerkami napięcie do +-30V na rezystorach wydzieli się w granicach 60mW, dalej możesz użyć zwykłe 78 i 7915.

Skomentuj

Jakiś scalak z seri LMXXX i tu policz co i jak:

http://www.masterlab.com.pl/pl,tools...tor-liniowy-lm

[ Dodano: 2009-11-30, 10:20 ]
                  Acha-symetria będzie na np. LM337/LM338

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol1991
                    Nie chcę pakować kolejnego transformatora do budy bo już jest jeden do przedwzmacniacza
                    a ten od pre jaki ? Po jak masz w pre opampy, a sądze że masz, to pewnie zasilasz je podobnym napięciem symetrycznym ?

Skomentuj

może tak:

Skomentuj

to ja sie podepne do tematu bo mam podobny problem a z elektronika u mnie nie najlepiej....
                        mozna przy takim napieciu zastosowac cos takiego jak irek zrobil w mostku TDA?
                        od zasilania glownego dioda prostownicza, kilka rezystorow i do tego diody zenera + kondy rownolegle - zda to egzamin przy napieciu zasilania ok +/-60v?

(tak dla jasnosci musze zasilic SUB4 z cartonaudio z zasilacza do janka)

Skomentuj

Po mojemu możesz, tylko musisz się liczyć z tym, że przy zasilaniu +-60V i 20mA jakie ten filtr ponoć może pobrać moc strat to jakieś pół wata na gałąź. Z jednej strony sporo, z drugiej w porównaniu z tranzystorami końcówki tyle co nic. Możesz też zbić napięcie zenerką do jakiś 30V i dalej użyć 78 i 7915, czy coś podobnego.

Skomentuj

takero, Przedwzmacniacz jest zasilany nie symetrycznym napieciem.
                            raven1985, Skorzystam z twojego schematu,Dziękuje wszystkim za pomoc :mrgreen:

[ Dodano: 2009-12-01, 14:16 ]
                            Masa wspólna dla obu układów?

[ Dodano: 2009-12-01, 14:34 ]
                            A takie pytanie dlaczego dla układu +15v dioda jest odwrotnie niż w -15V?Dlatego,że tranzystor jeden to pnp drugi npn ? a skoro tak to dlaczego jeden pnp drugi npn ?

Skomentuj

Chyba jednak zasilany jest symetrycznie.
                              Diody odwrotnie bo prąd płynie zawsze z niższego do wyższego potencjału, czyli odwrotnie. Npn i pnp poniekąd z tego samego powodu.
                              Masa wspólna dla obu gałęzi i głównego zasilacza.

Skomentuj

Jak by ktoś miał chwile mógł by opisać do czego służą poszczególne elementy w schemacie raven1985, tak z ciekawości bym chciał wszystko dokładnie wiedzieć. :twisted:

Skomentuj

To klasyczny stabilizator na LM-ie, tylko ma dodatkowy tranzystor zbijajacy napiecie na stabilizatorze, ustala je na stalym poziomie rownym wartosci zenerki. Ten tranzystor zbeira wtedy wiekszosc wytracanej mocy dlatego moze byc warto zastosowac tam wiekszy (np BD243/4) i dobrac inna zenerke tak aby wyrownac straty na tranzystorze i stabilizatorze. Pozwoli to wytracic wieksza moc bez uzycia radiatora. W praktyce mozna smialo wytracic 1W z obudowy TO220 wiec w tym przypadku 2W co dla zasilania 60V i wyjscia 12V daje prad do 40mA.

Skomentuj

Przy tranzystorze BD243/4 jaka powinna być zenerka?Dziękuję za wytłumaczenie.

[ Dodano: 2009-12-03, 14:21 ]
                                    A może ktoś zrobic shemat pcb połączony + i - ? Mi to jakoś dziwnie wychodzi :

Skomentuj

Możesz dać zenerkę 24V wtedy LM i tranzystor podzielą się mocą po połowie.
                                      Zmień wtedy te rezystory 6.8k na 4.7k.
                                      Tranzystor może być dowolny inny typ o podobnych parametrach.
                                      Nie lepiej zrobić układ na kawałku płytki uniwersalnej ?

Skomentuj

W sumie to masz racje zrobie to na uniwersalnej i będzie spokój , zrobie tak jak mówisz z tą zenerką,dzięki wielkie za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X