Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłączenie trafa 600watt 2x40

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kupowałem płytke do filtra,softstartu to wziełem odrazu do zasilacza bo była w miare tania,na trawienie przyjdzie czas.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
      raven1985, po kolorach.
      Faktycznie, przepraszam :)
      Zamieszczone przez Pawel S.
      Karol1991 napisał/a
      Właśnie fabrycznie czy to tak zadziała jak jest?(ledy)
      tak, zadziala - w unitrze ktora u mnie widziales bylo tak fabrycznie (ale jedna)
      To zależy od diody czy zadziała, większość ma napięcie wsteczne nie większe niż kilkanaście
      V i może nie zdążyć nawet mrugnąć :)

Sądząc po trafie będzie to coś grubszego, ten dodatkowy mostek będzie tylko podgrzewał powietrze mocą która mogła by trafić do głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
        ten dodatkowy mostek będzie tylko podgrzewał powietrze mocą która mogła by trafić do głośnika.
        do wzmacniacza :P
        ja bym tam wstawil jeden mocniejszy mostek lub 4 diody

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
          Sądząc po trafie będzie to coś grubszego, ten dodatkowy mostek będzie tylko podgrzewał powietrze mocą która mogła by trafić do głośnika.
          Nic nie będzie podgrzewać to mostek 25A więc wątpie żeby się grzał.

Skomentuj

ale spadek napięcia masz zawsze nie ważne czy 1A czy 10000000000000000000A masz mostek więc straty tak samo będziesz miał zapewne porównywalne na jednym i drugim.

Skomentuj

To, że mostek jest na 25A oznacza, że jest w stanie pracować z takim prądem nominalnym ale ze względu na obudowę ma też większą pojemność cieplną i powierzchnię oddawania ciepła, więc faktycznie w porównaniu do mostka np. 5A będzie osiągał mniejszą temperaturę przy takim samym obciążeniu ale energia cieplna jaka się wydzieli na tych mostkach będzie do siebie zbliżona.

Skomentuj

Acha więc w ten sposób się to ma ale ile na takim mostku cie wydzieli ciepła z 5 watt?

Skomentuj

olej cieplo - na jednm mostku masz spadek napiecia o teoretyczne 1,1v (o ile dobrze pamietam) a majac 2 mostki masz juz strate 2,2V :P

Skomentuj

Czaruję...
                  X