Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa generatora sinusa i prostokąta

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa generatora sinusa i prostokąta

Jako że wysluzyl mi sie generator i srednio chce mi sie do niego zagladac na dzien dzisiejszy mam kilka pytan dot. tanich generatorów.... :arrow:

Czy jest sens budowania taniego generatora ? Wiadomo, że nie będzie miał super dokładności, ale pytanie czy wystarczy przy pomiarze podstawowych parametrów wzmacniacza? ABy stwierdzić czy się nie wzbudza, zbadać pasmo przenoszenia itd... :idea:

Jeśli ma to sens to chciałbym zapytać się czy ktoś miał styczność z kostkami ICL8038 lub XR2206 ? Bo myślę, że na którejś z nich można by takowy generator stworzyć.

Jeśli chodzi o XR2206 to jest projekt avt: http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2495.pdf :?:

http://electronics-diy.com/electroni...tic.php?id=794 :?:
    http://www.loetstelle.net/projekte/x.../xr2206neu.php :?:

I kostka XR2206 na allegro :wink:
    http://www.allegro.pl/item876580560_...d_scalony.html

też bym moze coś zaczął sobie budować :) czekam a rozwój topicu.

Skomentuj

To sa tzw generatory funkcyjne w ktorych pojemnosc przeladowywana jest z regulowanych zrodel pradowych. Otrzymujemy wtedy przebieg trojkatny a z wyjscia komparatorow prostokatny. Niestety sinus jest ksztaltowany sztucznie dlatego ma on dosc duze znieksztalcenia zedu 1%, czesto widac na oscyloskopie nieciaglosc przebiegu i dziwne zabki na jego czubkach. Popularny i tani ICL8038 radzi sobie tylko do ok 100-200khz przy ktorych przebiegi sa juz mocno znieksztalcone. Zeby zmierzyc pasmo kazdego wzmacniacza potrzebny jest generator do min 1Mhz. Zdaje sie ze XR2206 ciagnie wyzej ale nie znam go praktycznie bo zawsze byl za drogi.

Kolejna sprawa ro ze trzeba czyms mierzyc czestotliwosc i amplitude. Amplitude mierzy sie oscyloskopem ew jakim specjalnym miernikiem bo malo ktory ciagnie do kilkuset khz. Wiec oscyloskop trzeba miec. Ja obecnie uzywam kitu AVT generatora z czestosciomierzem w jednym, nie pamietam nr kitu. Nie jest idealny bo generuje tylko od 10hz do ok 200khz a to czesto jest za malo. Dlatego projektuje wlasny generator prawdziwego sinusa ale to nie takie proste. Zaden znany opamp nie przeniesie zwyklego sinusa 1Mhz z pelna amplituda wiec o prostokacie mozna juz zapomniec.

Stary meratronic G430 jak sie poajwi na allegro to nadal trzyma cene.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
        Kolejna sprawa ro ze trzeba czyms mierzyc czestotliwosc i amplitude. Amplitude mierzy sie oscyloskopem ew jakim specjalnym miernikiem bo malo ktory ciagnie do kilkuset khz. Wiec oscyloskop trzeba miec.
        oscyloskop jest :wink:

Zamieszczone przez irek
        Ja obecnie uzywam kitu AVT generatora z czestosciomierzem w jednym, nie pamietam nr kitu. Nie jest idealny bo generuje tylko od 10hz do ok 200khz a to czesto jest za malo.
        I właśnie chodzi o to aby niedrogim kosztem zrobić sobie generatorek, który wiadomo nie będzie z prawdziwego zdażenia. Jednak do zwykłęgo pomiaru powinien starczyć.
        Zamieszczone przez irek
        a obecnie uzywam kitu AVT generatora z czestosciomierzem w jednym, nie pamietam nr kitu.
        Jakbyś sobie przypomniał byłoby bardzo fajnie :smile:

Skomentuj

Ten ICL8038 jest już nie produkowany na allegro widziałem go za ponad 100PLN :cry:
          Do podstawowych pomiarów przeważnie wystarczy karta w kompie i prosty program, kłopot jest z prostokątem bo są dzwonienia. Ale generator prostokąta można łatwo zbudować na kilku bramkach TTL (ja tak mam).
          Najlepiej chyba było by właśnie tak zrobić zbudować gen. prostokąta i trójkąta osobno a sinus zrobić na mostku wiena na jakimś w miarę szybkim WO (teraz nie ma z tym problemu za kilka PLN można już dostać OP-ampa o paśmie mocy wielu MHz) działa to ok do nawet kilku set Khz potem zaczynają się schody - ja sobie odpuściłem.
          Ostatnio przeglądając notę LM13700 znalazłem fajny generator sinusa przestrajany napięciem może to jest jakaś alternatywa, scalak jest dostępny i tani (5PLN)
          Jak tylko kostki do mnie dojdą to to przetestuję. Co Irku o tym sądzisz ?
          http://www.national.com/ds/LM/LM13700.pdf
          strona 17 na 16 jest trójkąt-prostokąt

Skomentuj

raven1985 na temat generatora z kompa troche poczytalem i nie za bardzo spodobalo mi sie to... :???:

Znalazlem jeszcze cos takiego:
            http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/719...o+montazu.html
            tylko ze czestotliwosc nieregulowana 1kHz (ale jesli sie nie myle to kilkoma kondami mozna to zalatwic i przelacznikiem? :wink: )
            http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/484...o+montazu.html
            Tu sam prostokat...

Jednak ten XR2206 na chwile obecna wydaje sie najlepszy.
            http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2495.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
              Jednak ten XR2206 na chwile obecna wydaje sie najlepszy.
              http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2495.pdf
              Ten jest fajny. Sam się nad nim zastanawiałem. Ale wolę coś sam zmajstrować :)

Skomentuj

Dlatego poszukuje schematu do XR2206 i tu pytanie czy ktorys z tych wart jest uwagi ?
                http://www.diyguitarist.com/Images/I...-Schematic.gif
                http://www.next.gr/uploads/135-2038976bb3.jpg

Poprawilem linki

Skomentuj

Panowie kolega podesłał mi schemat generatora funkcyjnego zbudowanego na uC Atmega48, parę elementów zewnętrznych drabinka z rezystorów małej tolerancji i wzmacniacz operacyjny, kwarc i kilka kondensatorów. Troszkę go sobie zmodyfikowałem i działa jak trza, ale sprawdzałem tylko zakres 20-20khz, jak ktoś będzie chętny zrobię próby z większą częstotliwością. Jak ktoś chce niech napisze w temacie podam linkka do oryginalnego projektu i do mojej przerobionej wersji. Generator generuje przebiegi sinus,prostokąt, trójkąt i piła.

Skomentuj

dolphin123, jeden link nie działa a drugi schemat wygląda mało zaawansowanie.
                    Ja sie zastanawiam nad kupnem czegoś z NDNu :
                    http://www.ndn.com.pl/katalog/ndn/pdf/df1641a.pdf najtańszy
                    Jak myślicie? Warto za tą cene? Czy za np: za 50zł moge sobie takie cacko zbudować?

Skomentuj

Firmowe generatory tez sa na 8038 albo XR2206, gorne zakresy czestotliwosciowe i tak sa mocno znieksztalcone. Na pewno w firmowym wykonaniu jest to lepsze niz w amatorskim wykonaniu przez kogos co nie ma o generatorach pojecia. Niestety nowki firmowe kosztuja a malo jest uzywanych, czasem bardzo stare maratroniki ale w nich moze sie rozpadac juz wszystko, bo lata robia swoje.

PC niestety ma za maly zakres czestotliwosci ale do pomiaru THD jest niezastapiony. Dobra karta muzyczna za kilkaset zl i mamy pomiar THD od 0,001% czyli granica obecnych mozliwosci technicznych dowolnego sprzetu pomiarowego.

Zamieszczone przez raven1985
                      Jak tylko kostki do mnie dojdą to to przetestuję. Co Irku o tym sądzisz ?
                      Trzeba przetestowac, boje sie o szybkosc, no i to generator trojkata z ksztaltowaniem sinusa. Trojkat to nie problem i robilem takie generatory dyskretnie, bo to proste. Trudne jest zrobienie potem sinusa. Wystarczy spojzec na uklad ICL8038 gdzie generator to kilka tranzystorow a ksztaltowanie sinusa kilka razy wiecej. Jesli ICL8038 jest faktycznie nie dostepny to lipa i trzeba zainteresowac sie XR2206.

Najnowsze generatory sa na cyfrowej syntezie DDS, to jest dosc drogie ale mozna wygenerowac wszystko. Sa od dawna na allegro specjalne moduly bo tam siedzi jeden specjalizowany scalak.

Skomentuj

Pytanie:

Czy warto zainwestować w generator-wobulator (używany, około 0,5k zł), dla dziedziny audio servis? Czy idzie sensownie wykorzystać zmieniającą się częstotliwość?
                        Pytanie jak ze wsi, ale po prostu mam trochę kasy i wole kupić coś niż przechlać ją.

Skomentuj

Za 500zl to chyba nowke kupisz.
                          Wszystkie generatory funkcyjne sa sterowane napieciowo wiec maja funkcje wobulacji. Obecnie w technice audio nie jest ona wykozystywana.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                            Czy warto zainwestować w generator-wobulator (używany, około 0,5k zł), dla dziedziny audio servis? Czy idzie sensownie wykorzystać zmieniającą się częstotliwość?
                            Pytanie jak ze wsi, ale po prostu mam trochę kasy i wole kupić coś niż przechlać ją.
                            No chyba że masz zamiar radia naprawiać :)

Zamieszczone przez irek
                            Trzeba przetestowac, boje sie o szybkosc, no i to generator trojkata z ksztaltowaniem sinusa.
                            To właśnie nie jest generator z kształtowaniem sinusa tylko zwykły z przesuwnikiem fazowym RC :) Przez te diody w symbolu wzmacniaczy może wyglądać dziwnie na pierwszy rzut oka :) Mi też trochę zajęło zanim wpadłem jak to działa :) Te trzy identyczne sekcje (wzmacniacze A2, A3, A4) można traktować jak układ RC z regulowanym R (za rezystor "robi" wzmacniacz) a A1 to zwykły wzmacniacz odwracający.
                            te wzmacniacze akurat są dość szybkie tylko żeby uzyskać dużą częstotliwość trzeba stosować małe pojemności kondensatorów które są już porównywalne z pojemnościami samego wzmacniacza i to pewnie będzie ograniczeniem. Dzięki temu że to zwykły generator można uzyskać niskie zniekształcenia a dodając układ stabilizacji amplitudy jeszcze mniejsze. Jak będzie w praktyce to się okaże może jeszcze dziś :)

Te DDS na allegro są do bani bo akceptowalne zniekształcenia mają zaledwie do kilkuset Khz (mają tylko 10bitowy DAC). Ja bawiłem się DDS na płytce startowej FPGA mam tam 14bitowy 1.5Mhz DAC ale to zabawka. Zrobienie tego żeby było użyteczne to koszt kilku stów i mnóstwo pracy a odpowiedni przetwornik można dostać tylko z próbek.

[ Dodano: 2010-02-09, 11:41 ]
                            Generator śmiga na razie do 200Khz :)

Skomentuj

Tam jest kilka aplikacji. Czyste generatory sinusa na Wienie czy przesuwniku RC zawsze wymagaja stabilizacji amplitudy i to jest wlasnie najwiekszy klopot. Akurat tu mamy doczynienia ze wzmacniaczem regulowanym napieciem (VCA) wiec uklad wykonawczy regulatora juz mamy. Zawsze jednak tego typu wzmacniacze byly bardzo wolne. Uzyskanie na wyjsciu +-10V 1Mhz jest nie mozliwe przez wiekszosc popularnych opampow dlatego ja sie bawie dyskretnymi ukladami. Z nadzieja ze najszybszy z popularnych LM318 da rade.

Skomentuj

Ładny sinus 200Khz:

Sinus około 0.5Mhz, więcej raczej nie będzie :cry: wróciłem do punktu wyjścia.
                                W sumie generatory RC to właśnie zakres góra do kilkuset Khz.

Amplitudę da się regulować od ułamków V do blisko napięć zasilania.

Skomentuj

Ten dolny jest juz mocno znieksztalcony. Widac skonczona szybkosc narastania bo sinus zamienia sie w trojkat. Przy mniejszych amlitudach przebieg powinien byc ladniejszy dopiero na duzych daje znac szybkosc narastania.

Strasznie slabo widac na tym oscyloskopie bo pzerbieg jest bardzo gruby. Wyglada ze albo plamka nie jest ostra albo cos sie naklada np tetnienia sieci czy jakies wzbudzenie na duzo wyzszej czestotliwosci.

Skomentuj

Przebiegi takie grube wyszły na zdjęciu, musiałem ruszyć aparatem :)
                                    Wzmacniacz ma SR niby 50v/us ale zależy od napięcia sterującego.
                                    Wydaję mi się że problem jest trochę gdzie indziej, w sprzężeniu wzmacniaczy są rezy 100k i razem z pojemnością we. 5p robi się filtr 300Khz ograniczający pasmo. Dlaczego takie wielkie rezy dali nie wiem (dzielnik musi być taki duży bo te wzmacniacze mają liniową amplitudę na we. tylko kilkanaście mV). Jeszcze pokombinuję.

Skomentuj

Filtr ograniczy sinusa ale nie znieksztalci go. ''Trujkatowanie'' sinusa to wlasnie ograniczenie slew rate.
                                      Kiepskie zakresy napiec w ukladach VCA to normalka dlatego to tak malo popularne scalaki i maly wybor typow. W zasadzie znam tylko starego LM13600 ktory gdzies u mnie lezy i teraz jest ten nowszy LM13700.

Zdjecia sa troche nie ostre (poruszone) ale przebieg jest jeszcze bardziej rozmyty, moze to zla synchronizacja. Zmniejsz podstawe czasu i zobacz czy na grzbiecie nie bedzie brumu 50-100hz.

Skomentuj

Faktycznie. Zmiana dzielnika niewiele dała. Mam teraz trochę czasu więc trochę nad tymi generatorami pogrzebie może coś się uda wykombinować.
                                        Te przebiegi tylko na zdjęciach tak grubo wyglądają :) Brumu niema i nie powinno być bo generator zasilam z baterii : )

Skomentuj

Czaruję...
                                        X