Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mały wzmacniacz na LM3886

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mały wzmacniacz na LM3886

Witam. Postanowiłem zbudować nieduży wzmacniacz do głośników do laptopa, trafiło na LM'y
    Komplet elementów już jest.

Mam mały problem żeby to sensownie upakować w obudowie.

Tu jest wstępna przymiarka i teraz zwracam się do was.
    Jakieś zastrzeżenia?

Mnie trochę niepokoi, że kabel sygnałowy będzie tak blisko transformatora ;< i to że same trafa są blisko siebie.

daj koncowke z radiatorem wzdluz bokulewego , radiatorem do srodka. po prawej stronie wzdluz boku daj cale zasilanie. Radiator odizoluje Ci zasilanie od czesci synalowej

Skomentuj

scythe1123, jakie dałeś trafo?
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

małe trafo 80 VA 2x26v

trochę płytka za długa i radiator na styk ale od biedy by mogło być

edit: coś obrazek nie chce się ładować tu link:
        http://img11.imageshack.us/img11/6436/asasaseh.jpg

Skomentuj

scythe1123 jest git

Skomentuj

w tym rozwiązaniu żeby dobrze płytka była ułożona to masa wejścia musi wchodzić w płytkę i wtedy mogę połączyć ją z masą wzmacniacza czyli teoretycznie od wejścia będę musiał do potencjometru poprowadzić tylko "+" prawego i lewego kanału
            tylko czy nie będzie problemu z "niesymetrycznym rozchodzeniem się masy??

Skomentuj

Możesz tak zrobić. Nie powinno być problemu. Zapomniał kolega wydrukować w odbiciu lustrzanym?

Skomentuj

bibi717, dwa razy odwróciłem xD dopiero później się zorientowałem
                ale już nowa jest i już powiercona :) przy okazji wzniosłem parę poprawek
                jak będzie czas to wezmę się za składanie puzzli

Skomentuj

Też budowałem ten sam wzmacniacz i zrobiłem ten sam błąd :)
                  Ale wytrawiłem drugą płytkę i wszystko jest w porządku

Skomentuj

prace ruszyły niestety nie mogę skończyć wzmacniacza bo pan w sklepie nie dal mi rezystorów takie jakie chciałem

Pomocowałem rzeczy do obudowy tylko ten zasilacz jest tam na ścisk wsadzony.
                    zasilacz styka sie z trafem i sterownikiem, tafa ze sobą ;/ te małe mogę troszeczkę odsunąć
                    gdyby ta obudowa była z 1 cm dłuższa...

Skomentuj

odwroc radiator razem z lm'ami o 180 stopni to poprawisz chlodzenie - masz tam wyciete otwory wentylacyjne

Skomentuj

damiani, nie ma takiej opcji
                        radiator oddziela wzmacniacz od trafa i zasilacza, a powiercenie otworów to nie problem poza tym gniazdo chinch jest przylutowane do płytki i wtedy nie bylo by miejsca na potencjometr

Skomentuj

zagotuje Ci sie ta obudowa przy dluzszym glosniejszym graniu ;-) jaki jest sens radiatora skoro nie ma powietrza ktoremu mogl by przekazywac swoje cieplo? cyrkulacja to podstawa

Skomentuj

jak wcześniej napisałem wywiercić otwory to nie problem a radiator "miesci" się w otworach górnej pokrywy

poza tym on nie będzie głośno grał nawet trafo nie pozwoli za bardzo bo jest tylko 80VA

mam teraz unitre 15W i ona głośnością spokojnie mnie zadowala
                            jestem tego świadomy, że radiator się grzeje :) jeżeli będzie konieczność to i wentylator zainstaluje

[ Dodano: 2010-05-25, 17:08 ]
                            Panowie wzmacniacz ujarał mi kopułkę
                            wcześniej normalnie grał
                            ale wierciłem otwory w obudowie i musiałem zdemontować wnętrzności

po złożeniu włączyłem go z podłączonymi głośnikami ale bez źródła od razu mówię , że nie mam potencjometru na wejściu

jak nie ma nic podłączonego to jest głośny brum

teraz pytanie co zrobić, nie chcę żeby mi nowych kopułek ujarał :|

Skomentuj

Wzmacniacz nie powinien uszkodzić kolumn jeśli sygnał nie był podpięty. Brum sieciowy może być słyszalny bez podpiętego sygnału, ale raczej to nie przez niego wysokotonówki uległy uszkodzeniu.

Skomentuj

Nikt nie potrafi mi powiedzieć czego to była wina? :|

Skomentuj

jak miałeś sygnał na maxa i Ci zabrumiło to normalne, że spaliłeś kopułki, ja tak spaliłem Seas'a H0174 (właśnie się regeneruje w pro serwisie), przez przypadek dotknąłem palcem jednego z wejść UNIampa, zabrumiło a cewka w głośniku się przegrzała...kwestia zwrotki w kolumnie i tego jak filtruje wysokotonówkę
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

hmnn a jak sprawdzić czy przypadkiem wzmacniacz się nie wzbudza na wysokich?

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                                      hmnn a jak sprawdzić czy przypadkiem wzmacniacz się nie wzbudza na wysokich?
                                      Oscyloskopem.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                                        teraz pytanie co zrobić, nie chcę żeby mi nowych kopułek ujarał
                                        Limiter, ale prawdziwy limiter! Nie pozwoli wzmacniaczowi się przesterować, a to właśnie przesterowany sygnał upala wysokotonówki...

Ale zasadniczo bez podpiętego sygnału nie powinno brumieć, masz coś źle podłączone/połączone, masz tam chociaż potencjometr na wejściu?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X