Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzm.Lampowy/DIY/Naprawa/Lampy...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzm.Lampowy/DIY/Naprawa/Lampy...

Witam

Ostatnio coraz częściej natykam się na temat wzmacniaczy lampowych ze względu na pewne zaistniałe okoliczności postanowiłem zostać posiadaczem takowego zasilenia ...
    Rozchodzi sie o to ze o DIY , naprawie czy choćby zbadaniu Lamp nie mam zielonego pojęcia :oops: . Jak już napisałem zaistniałe okoliczności to "przewiercenie" strychu, piwnicy w poszukiwaniu m.in podzespołów do budowy (lamp). Trochę tego sie znalazło - same lampy, stare radia, tv itp.
    Głównie chodzi mi o to zebyście koledzy powiedzieli mi:
    1. Jak sprawdzić która z tych lamp nadaje się do użytku a które są do wyrzucenia
    2. Jeśli jakieś są dobre to co można z nich zrobić ?
    3. Czy był by ktoś chętny wykonać wzmacniacz lampowy (z nich) jeśli to by było opłacalne, oczywiście po wcześniejszym ustaleniu kosztów takiego przedsięwzięcia
    4. Może być to "cokolwiek" = wzm. stereo , wzm. słuchawkowy , wzm./przed-wzm. do hybrydy np. (aby wykorzystać to jeśli się nadaje, a nie leżakowało)

Podaje oznaczenia jakie odczytałem na lampach: [PART I]
    * stare radio - GRUNDIG type960 3D Klang 960:
    - ECH 81
    - EF89
    - EL95
    - ECC85
    - EABC80
    notatki na radio-odbiorniku:
    Wechselstrom (prąd zmienny) 50 ~ 33W
    Beleuchtungslämpchen (oświetlenie lampy) 7V 0,3A
    i inne
    Wszystkie lampy się żarzą (słabiej lub bardziej) czy to znaczy że są sprawne ?

* Lampy znalezione luzem:
    - AZ-1 (IX-60)
    - 325197 - to jedyne oznaczenie na niej :/ (tak,tak wiem..)

Zamieszczone przez ir0nhide
    1. Jak sprawdzić która z tych lamp nadaje się do użytku a które są do wyrzucenia
    najlepiej miernikiem lamp
    Wszystkie lampy się żarzą (słabiej lub bardziej) czy to znaczy że są sprawne ?
    nie. Trzeba by sprawdzić jeszcze emisję lamp...

Z w/w świta mi tylko że ecc85 byś mógł wykorzystać do jakiegoś pre...
    A nie chcesz sobie na próbę kupić jakiegoś gotowca z allegro? za 200-300 da się coś kupić i w razie czego sprzedasz za podobną kasę...

Skomentuj

Znalazłem jeszcze takie lampy:
      - EM80
      - UCH21
      - UBL21
      - UY1N

Skomentuj

- EM80
        - UCH21
        - UBL21
        - UY1N
        em80 to ,,magiczne oczko" reszty nie znam, trzeba by poszperać w necie i poszukać not katalogowych

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
          A nie chcesz sobie na próbę kupić jakiegoś gotowca z allegro? za 200-300 da się coś kupić i w razie czego sprzedasz za podobną kasę...
          Czy nie chcę sobie kupić na próbę, hmmmm ale jaką próbę ? :???: probe czego ?
          Z Ciekawości szukałem na allegro i nie znalazłem w podanym przez Ciebie zakresie cenowym :/ Jakiś Pan tam oferuje wykonywanie ale napisał mi że wykonanie Apm.ST. 20W na kanał sin. to koszt okł 1000zł
          Jak możesz to podaj link do atrakcyjnej aukcji na "alledrogo.pl" :)

A z tego co podałem to jakiś(ale dobry) słuchawkowy amp. chociaż dało by się wycisnąć ?

Skomentuj

W tej chwili nie ma, ale czasami trafiają się takie aukcje... Napisz do usera z allegro o nicku traxman, on zazwyczaj ma takie tanie wzmaki

Skomentuj

EL95 to pentoda mocy w radiu masz praktycznie gotowy wzmacniacz. Jak radio jest w miarę dobrym stanie i na chodzie to może być watę ładnych parę stówek (rok 1958) może Ci się nie opłacać go wybebeszać :) Po za tym po przestrojeniu i odnowieniu długo Ci jeszcze może ładnie grać.
              Ogólnie do budowy nadają się:
              EL95 pentoda mocy
              EF89 pentoda
              ECC85 2 x trioda
              UBL21 jak masz do tego trafo wy.
              Wpisz w google EL95 to na pewno coś znajdziesz np:
              http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1429142.html

Skomentuj

Może zacznij od AVT2690 A BUFOR LAMPOWY niskie napięcia :) dobre na początek.

Skomentuj

Jeśli by Cię interesowało to mam na sprzedaż wzmacniacz lampowy o mocy muzycznej 5-10w. W sumie jest to muj początek zabawy z lampami. Kupiłem go od kolegi z naszego forum za tę cenę. Dołożyłem komplet lamp, parę traf głośnikowych, zrobiłem nowe pcb i uruchomiłem.
                  Więcej info tu: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=19677

Skomentuj

A jak to jest z mocą wzmacniaczy lampowych? bo z tego co wiem to jest ona dużo mniejsza od tranzystorowych a porównywalna z nimi np. lampowy 2x10W jest w stanie wysterować przetworniki tak jak tranzystorowy 2x40W - to nie moje słowa, z takim określeniem się spotkałem.
                    Dla przykładu, jaki przetwornik jest w stanie napędzić taki wzmacniacz lampowy 10W na kanał ?
                    Jaką moc musi mieć wzm. lampowy by wysterował np.6,5" przetwornik 60W ?

Skomentuj

moc jak moc. Prawda jest taka ze poprawne 20W starcza do sluchania muzyki. Kwestia tylko tego, ze niektore glosniki nie maja zadnej kontroli z takimi mocami... Juz pisalem kilka razy ze moj SPH-165kep polegl na 15watowej lampie całkowicie.. Potrzebowal pradu i tyle :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                        Prawda jest taka ze poprawne 20W starcza do sluchania muzyki
                        Czyli co ? Lampowiec 2x10W to by było za mało do kolumienek o skuteczności powiedzmy ~95db w 20m2 ?...

moj SPH-165kep polegl na 15watowej lampie całkowicie.. Potrzebowal pradu i tyle
                        :???: nie za bardzo rozumiem, co zdechł bo miał za mało mocy ?

Zamieszczone przez raven1985
                        Jak radio jest w miarę dobrym stanie i na chodzie to może być watę ładnych parę stówek (rok 1958) może Ci się nie opłacać go wybebeszać :) Po za tym po przestrojeniu i odnowieniu długo Ci jeszcze może ładnie grać.
                        Radio jest w dobrym stanie w skali jakieś 8.5/10 wizualnie/ elektronika na razie nie wiem bo nic nie widać (kurz)

Zgadzam się szkoda wybebeszać/psucie takiego RETRO to prawie tak jak niszczyć historie... :)
                        Nie raz chciałem je totalnie odrestaurować ale i tak bym go nie sprzedał, jeszcze nie teraz, rozumiesz (zobaczymy jak wybije mu setka....)
                        A lampy można wyciągnąć a później wsadzić
                        ...stacji radiowych nie słucham :/....

Skomentuj

Czyli co ? Lampowiec 2x10W to by było za mało do kolumienek o skuteczności powiedzmy ~95db w 20m2 ?...
                          musisz sam to ocenić.... ja miałem lampkę 2x 1,5w pod 3way na stxach i do słuchania do wystarczało w zupełności

Skomentuj

:???: nie za bardzo rozumiem, co zdechł bo miał za mało mocy ?
                            wzmacniacz nie miał kontroli nad głośnikiem żadnej, bas był rozlazły i strasznie się zlewał... wzmak miał za mało mocy.

Skomentuj

wzmacniacz nie miał kontroli nad głośnikiem żadnej, bas był rozlazły i strasznie się zlewał...
                              Aha no to już rozumiem o co chodzi

Zamieszczone przez csbiczek
                              ...ja miałem lampkę 2x 1,5w...
                              :???: nie pomyliłeś się ? może chodziło Ci o 2x 15W?

Skomentuj

ir0nhide nie pomylił się. 1,5W np z ECL86 czy PCL86 :wink: Moja więcej też nie ma:
                                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18851

Skomentuj

csbiczek napisał/a
                                  ...ja miałem lampkę 2x 1,5w...

:???: nie pomyliłeś się ? może chodziło Ci o 2x 15W?
                                  nie, miałem se na pcl 86 i zastanawiam się czy znów jej nie sklecić tylko zrobić jej obudowę i dać lepsze trafa. DO słuchania, a nawet głośnego słuchania była ok i byłem zadowolony :wink:

Skomentuj

wzmacniacz nie miał kontroli nad głośnikiem żadnej, bas był rozlazły i strasznie się zlewał... wzmak miał za mało mocy.
                                    To nie kwestia mocy tylko zlej konstrukcji wzmacniacza. Polegly pewnie trafa wyjsciowe wraz ze zlym sprzezeniem zwrotnym co zaskutkowalo wysoka impedancja wyjsciowa i stad te objawy.

Skomentuj

Prędzej podejrzewałbym złą aplikację z mojej strony niż winy ze strony wzmacniacza na którym to grało, tak jest dopracowany przez właściciela...

Skomentuj

No dobra to inaczej czy są w sieci jakieś KIT`y wzm. żebym mógł sobie skręcić ?
                                        Czy za ~200zł można już by wyklepać coś samemu ? (nie licząc gniazd, pokręteł, obudowy i innych pierdółek [same bebeszki] )
                                        A może jest ktoś chętny wykonać kompletny uruchomiony moduł? Bez obudowy, powiedzmy że mam własną koncepcje

Skomentuj

Czaruję...
                                        X