Witam
Ostatnio coraz częściej natykam się na temat wzmacniaczy lampowych ze względu na pewne zaistniałe okoliczności postanowiłem zostać posiadaczem takowego zasilenia ...
Rozchodzi sie o to ze o DIY , naprawie czy choćby zbadaniu Lamp nie mam zielonego pojęcia :oops: . Jak już napisałem zaistniałe okoliczności to "przewiercenie" strychu, piwnicy w poszukiwaniu m.in podzespołów do budowy (lamp). Trochę tego sie znalazło - same lampy, stare radia, tv itp.
Głównie chodzi mi o to zebyście koledzy powiedzieli mi:
1. Jak sprawdzić która z tych lamp nadaje się do użytku a które są do wyrzucenia
2. Jeśli jakieś są dobre to co można z nich zrobić ?
3. Czy był by ktoś chętny wykonać wzmacniacz lampowy (z nich) jeśli to by było opłacalne, oczywiście po wcześniejszym ustaleniu kosztów takiego przedsięwzięcia
4. Może być to "cokolwiek" = wzm. stereo , wzm. słuchawkowy , wzm./przed-wzm. do hybrydy np. (aby wykorzystać to jeśli się nadaje, a nie leżakowało)
Podaje oznaczenia jakie odczytałem na lampach: [PART I]
* stare radio - GRUNDIG type960 3D Klang 960:
- ECH 81
- EF89
- EL95
- ECC85
- EABC80
notatki na radio-odbiorniku:
Wechselstrom (prąd zmienny) 50 ~ 33W
Beleuchtungslämpchen (oświetlenie lampy) 7V 0,3A
i inne
Wszystkie lampy się żarzą (słabiej lub bardziej) czy to znaczy że są sprawne ?
* Lampy znalezione luzem:
- AZ-1 (IX-60)
- 325197 - to jedyne oznaczenie na niej :/ (tak,tak wiem..)
Ostatnio coraz częściej natykam się na temat wzmacniaczy lampowych ze względu na pewne zaistniałe okoliczności postanowiłem zostać posiadaczem takowego zasilenia ...
Rozchodzi sie o to ze o DIY , naprawie czy choćby zbadaniu Lamp nie mam zielonego pojęcia :oops: . Jak już napisałem zaistniałe okoliczności to "przewiercenie" strychu, piwnicy w poszukiwaniu m.in podzespołów do budowy (lamp). Trochę tego sie znalazło - same lampy, stare radia, tv itp.
Głównie chodzi mi o to zebyście koledzy powiedzieli mi:
1. Jak sprawdzić która z tych lamp nadaje się do użytku a które są do wyrzucenia
2. Jeśli jakieś są dobre to co można z nich zrobić ?
3. Czy był by ktoś chętny wykonać wzmacniacz lampowy (z nich) jeśli to by było opłacalne, oczywiście po wcześniejszym ustaleniu kosztów takiego przedsięwzięcia

4. Może być to "cokolwiek" = wzm. stereo , wzm. słuchawkowy , wzm./przed-wzm. do hybrydy np. (aby wykorzystać to jeśli się nadaje, a nie leżakowało)
Podaje oznaczenia jakie odczytałem na lampach: [PART I]
* stare radio - GRUNDIG type960 3D Klang 960:
- ECH 81
- EF89
- EL95
- ECC85
- EABC80
notatki na radio-odbiorniku:
Wechselstrom (prąd zmienny) 50 ~ 33W
Beleuchtungslämpchen (oświetlenie lampy) 7V 0,3A
i inne
Wszystkie lampy się żarzą (słabiej lub bardziej) czy to znaczy że są sprawne ?
* Lampy znalezione luzem:
- AZ-1 (IX-60)
- 325197 - to jedyne oznaczenie na niej :/ (tak,tak wiem..)
Skomentuj