rozumuje dobrze, tylko wybierz sensowny zestaw (do TG5 to będzie pewnie single-ended na el84 (6p14p) lub el34, kup tyle lamp ile Ci potrzeba, odpowiednie trafa itd, nie rób nic na pałę...
co do kosztów to wbrew pozorom ta drobnica taka tania nie jest, zwłaszcza kondy wysokonapięciowe, ale jak zrobisz to z sensem to 2 300-400zł zmieścisz się z fajną lampką...
co do lampek to warto szukać 6p14p w wersji EW - wykonanie dla wojska, dłuższa żywotność, lepiej trzymają zamierzone parametry...
a co do kwestii bezpieczeństwa to wierz mi, to nie są przelewki, jakbyś poczytał wytyczne jak powinno się pracować przy takim napięciu wg norm to byś zrozumiał, że to nie przelewki, zwłaszcza, że dużego doświadczenia pewnie nie masz....
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Ahhhh dobra poddaje się bo już nie mam siły i nic z tego wszystkiego nie rozumiem i szczerze mówiąc na tym forum się tak zakręciłem że odechciało mi się wzmacniaczy lampowych
jedni mówią rób, inni nie rób, rób na TG5, nierób nic na pałę, rób wzm. na EL84 bo ten sam poziom trudności co SE, następnie ten za trudny na początek zrób łatwiejszy, preamp też nic nie wniesie itd,itp... a na końcu słyszę, że jak mi życie miłe to mam się nie brać za lampowe...
Kurcze myślałem że to będzie prostsze: Kupie lampy, transformatory, PCB i inne elementy zespole to do kupy trzymając się info. z audiotonu wyreguluje uruchomię zrobię obudowę i pozostanie mi tylko cieszyć się odsłuchem a tu się okazuje że to takie cyrki... :???: - to mnie chyba przerosło...
Ehhhhhh no trudno, pozostało mi tylko wrócić z powrotem do kostek
Mimo wszystko dzięki wielkie wszystkim za uwagę, informacje i jakąś pomoc
ir0nhide zabierasz sie do tego tak, ze odechciewa mi sie czytac wszystkiego co piszesz... Od razu nie zrobisz dobrej lampy nie majac podstawowych wiadomosci :!: Dlatego zrob wzmak na tanich TG5-53 kup lampy PCL86 lub mocniejsze EL84 i ECC83, ktory bedzie jako doswiadczenie i jako obiekt badan a dopiero zabieraj sie za porzadna konstrukcje :!: :evil:
Za duzo czytasz pierdół na forach gdzie tanie trafa sie juz nie licza. A zapytaj od czego tacy ludzie zaczynali... Jak nie chcesz wydac trzech stowek zeby sie czegos nauczyc i pozniej zrobic porzadny sprzet to daruj sobie cala dyskusje.
dolphin123 Po twoim ostatnim poście można wywnioskować że się zbulwersowałeś, zastanawiam się tylko czym, dlaczego ?
Zamieszczone przez dolphin123
... Jak nie chcesz wydac trzech stowek zeby sie czegos nauczyc i pozniej zrobic porzadny sprzet to daruj sobie cala dyskusje.
no tu się zgadza nie chce wydać trzech stówek po to by wyklepać jakiegoś pierdzika gdzie nic mi po nim...
Do rozpoczęcia zakupów a następnie budowy wzm. na EL84 brakowało mi tylko dowiedzieć się jakie te trafo zasilające w końcu ma być
Przypuszczam że jak bym chciał wykonać wzm.SE to też by padło to samo pytanie
wiec jak czegoś nie wiem to pytam rozumiem ze odechciewa się aż czytać tego wszystkiego ale po to m.in zarejestrowałem się na forum...
Jak bym robił z takich elementów jak mam w opisie pod nosem (audioton) to by tych pytań było mniej ale z racji że np. padło hasło użyj TG5 zamiast TG8, zamienniki lamp do których jak się okazuje trzeba dobrać do każdego inne trafo... to powstają takie pytania ze strony początkującego konstruktora lamp...
Jeśli w waszym mniemaniu są zbyt trywialne by na nie odpowiadać no to trudno...
To zjedźmy każdego kto takie zadaje np. jaki głośnik do takiej skrzynki albo jakie parametry ma stx xxxxx?
Bo przecież jak by poszukał w google albo spędził jeden dzień na szperaniu po necie to by znalazł sobie odp. nie ?(to są tylko przykłady)
kolego ir0nhide teraz to obraziłeś całe grono osób, które Ci tu chce pomóc żebyś nie wydał bez sensu pieniędzy...pokaż, w którym miejscu zostałeś "zjechany"
zauważ, że staramy Ci się pomóc, ale Ty za cholerę nie chcesz nic zrozumieć, napaliłeś się na układ PP, mimo, że traf do PP z dość dobrze dostępnego demobilu nie dostaniesz na Allegro a trafka TG5 są chyba najlepsze na początek (dość dobre pasmo przenoszenia, stosunek cena/jakość/moc), tyle, że do SE. Większość osób dobrze Ci tu radzi, bo albo wydajesz 300zł na wzmak SE na EL84 i trafkach TG5 albo wydajesz już ok 800-1000zł na nowych trafach głośnikowych. Z tego co wyczytałem nie chcesz wydawać 1000zł, ale za te 300zl nic lepszego niż Ci tu piszemy nie złożysz...
to, że Ty nie chcesz zrozumieć naszych rad i nie zadałeś sobie pewnie nawet trudu sprawdzić czy trafa TG5 będą miały dobrą przekładnię do lampy i impedancji Twoich kolumn to już nie nasza wina...ale pokory trochę by się przydało...
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
LuSzTi przecież nigdzie nie napisałem że ja zostałem "zjechany" to był tylko przykład,
zbyt dotkliwie wziąłeś to do siebie.
Tak samo nie rozumiem czym/w jaki sposób obraziłem całe grono osób ? Naprawdę nie mam zamiaru nikogo obrażać...
ale tu naprawdę można się zakręcić - napisaliście że jak chcę po kosztach, to zrobić na TG5 które później mogę sobie bez problemu wymienić na takie: http://www.allegro.pl/item1062937913...p14p_para.html
ale ty znowu napisałeś że TG5 się nie nadają...
I jeszcze jednego nie rozumiem jak bym zrobił taki wzmak: http://www.audioton.republika.pl/wzmEL84.html
na TG5 to powinienem się zmieścić w 300zł. Według Ciebie jeśli chciał bym później wymienić trafa na te droższe/leprze to para ich kosztowała by mnie okł. 700zł :???:
by się = ~1000zł o którym mówisz.
Napisałeś także żebym trafo zasilające dal:
220 __ 200/6.3V i tyle A by to napędziło jako wzm.
jak zapytałem czy tafo typu TG40/23 było by dobre to stwierdziłeś że będzie za słabe no i już, przestaje to wszystko rozumieć :/
ale tu naprawdę można się zakręcić - napisaliście że jak chcę po kosztach, to zrobić na TG5 które później mogę sobie bez problemu wymienić na takie: http://www.allegro.pl/ite...6p14p_para.html
ale ty znowu napisałeś że TG5 się nie nadają...
Pisałeś, że chcesz robić wzmak na 4 lampach EL84, ale nie napisałeś, w jakim układzie, domyślnie układ na 4 lampach to dwa kanały w układzie PP, trafa TG5 i te z linka są do konstrukcji SE - widocznie się nie zrozumieliśmy
I jeszcze jednego nie rozumiem jak bym zrobił taki wzmak: http://www.audioton.republika.pl/wzmEL84.html
na TG5 to powinienem się zmieścić w 300zł. Według Ciebie jeśli chciał bym później wymienić trafa na te droższe/leprze to para ich kosztowała by mnie okł. 700zł :???:
by się = ~1000zł o którym mówisz.
Jeśli wymieniać trafa to szkoda układu na jednej lampie na kanał, wtedy dobrze jest zrobić coś sporo lepszego, a jeśli sporo lepsze to i więcej lamp i trafo zasilające do wymiany i robią się koszta...
Zamieszczone przez ir0nhide
Napisałeś także żebym trafo zasilające dal:
220 __ 200/6.3V i tyle A by to napędziło jako wzm.
jak zapytałem czy tafo typu TG40/23 było by dobre to stwierdziłeś że będzie za słabe no i już, przestaje to wszystko rozumieć :/
Napisałem to trafo, ale wtedy nie pisałeś czy chcesz wzmacniacz mocy czy preamp i napisałeś jaki to układ i jakie lampy. To trafo ma swoje ograniczenia co do prądu i nic na to nie poradzisz...liczyłem Ci pobory i wyjaśniłem czemu to trafo jest za małe, ale wtedy pisałeś o układzie na 4 lampach EL84, do dwóch lampek EL84 i jednej 6n2p żarzenia będzie na styk (2x760mA+600mA=2,1A a trafo ma wydajność 2,2A), chyba, że zastosujesz którąś z lampek ECC (300mA na żarzeniu).
po pierwsze...trafo TS40/23 jest duuuuuuużo za małe dla układu na 4 lampach 6p14p i 2 lampach 6n1p, żarzenie tego trafa ma wydajność 2A (w opisie arczera jest błąd, zresztą wystarczyło policzyć, że 200Vx0,12A+6,3Vx6,3A >> 40VA) a 4 lampy 6p14p pobiorą ponad 3A plus do tego 1,2A dla 6n1p. Anodowego powinno wystarczyć...
To wkońcu te trafo ile ma żarzenia 6.3A czy 2A ??
Ja to widzę tak że do czterech 6p14p i dwóch 6n1p
muszę mieć trafo o paramterach
220V __ 200V / 0.3A ; 6.3V / i minimum 4,5 A
zgadza się ?
no tu się zgadza nie chce wydać trzech stówek po to by wyklepać jakiegoś pierdzika gdzie nic mi po nim...
sluchales takiej pierdziawki na TG5-53? To nie bedzie wyrzucenie kasy w bloto.
Jesli dalej sie upierasz przy PP to po prostu czytaj i zabierz sie do zakupow zamiast sie denerwowac ze nie mozesz przez nas zaczac budowy. Dla mnie jesli nie wiesz jakie trafo zasilajace mozesz uzyc a jakiego nie tzn ze nawet nie przeczytales podstawowych artykulow z audiotonu, bo jest tam wyjasnione i zabawa nawet z EL84 w SE nie ma sensu.
1. TG5-53 do PP nie mozesz uzyc.
2.
Zamieszczone przez ir0nhide
To wkońcu te trafo ile ma żarzenia 6.3A czy 2A ??
Ja to widzę tak że do czterech 6p14p i dwóch 6n1p
muszę mieć trafo o paramterach
220V __ 200V / 0.3A ; 6.3V / i minimum 4,5 A
zgadza się ?
przeczytaj jeszcze raz co napisales i sobie odpowiedz sam.
Ty chyba naprawdę nie chcesz zrozumieć, TG5 jest do układów SE (single ended) a ten wzmak z audiotonu to układ PP (push pull).
z audiotonu możesz zrobić na TG5 ten wzmak: http://www.audioton.republika.pl/wzm-se.html
o trafie ts40 pisałem juz dwa razy, pisałem też, że jest błąd w opisie i napisałem Ci na jego temat prawie wszystko oprócz tego jak podłączyć wyprowadzenia...co też bym mógł zrobić bo mam je w domu...czytaj ze zrozumieniem
Nie no kurcze dolphin123 bez obrazy ale jak ja mam sobie sam na swoje pytania odpowiadać to dalej pisanie na tym forum rzeczywiście nie ma sensu.
Chyba zrobię tak że najpierw zacznę od kupienia tej książki: http://allegro.pl/item1065759086_pro..._warszawa.html
i przewertowania jej na wylot
później albo zacznę od ampSE, albo rzucę się na PP w związku z tym mam jeszcze jedno pytanko takie już na koniec chyba:
Jest jakaś różnica miedzy TG05 a TG08 oprócz tych że pasmo TG05 zaczyna się od 40Hz a TG08 od 30Hz i TG05 jest tańszy.
(to nie jest pytanie retoryczne dolphin123 )
A jeśli nie rozróżniasz SE od PP to daj sobie spokój z samodzielną budową bo jeszcze krzywdę sobie zrobisz (lub osobą trzecim).
PP to koszt min. 700-800PLN wiec dużo więcej niż chcesz na to przeznaczyć no i PP to inne brzmienie niż SE.
Tu masz najtańsze trafa do PP na el84. http://allegro.pl/item1062937295_tra...p_pp_para.html
A tu porządne: http://www.ogonowski.eu/
Skomentuj