Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zlece wykonanie kitow wzmacniaczy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W załączniku...
    Załączone pliki

Skomentuj

Ok dzieki wielkie tera pomysle nad tym i powoli zaczne sie zastanawiac. Oby koszty nie byly wieksze niz zakup czegos z ....4tej reki nawet leciwego i jakiegos dziwnego. A te klocki to w miare latwe do zmontowania beda?sa jakies niespodzianki problemy?

Skomentuj

Zamieszczone przez joy_pl
        Żadne ryzyko, jakieś 7 lat temu zrobiłem wzmaka na tych końcówkach 200W osiągał przy 4Ohm nigdy nie było z nim problemów, obecnie poszedł do ludzi i jakoś nie miałem „reklamacji”. Poza tym końcówka posiada wszystkie niezbędne zabezpieczenia w przeciwieństwie do proponowanego przez ciebie holtona i jest dużo mniej awaryjna oraz nie ma z nią takich problemów. A jak ktoś jeszcze miał by obawy to może dołożyć drugą parę (na Elce jest gdzieś wzór PCB), a wtedy 300W można osiągnąć „z palcem w miejscu gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę”...
        Ja takich eksperymentów nie robiłem więc jestem ostrożny jak działa to OK.
        Zamieszczone przez pegelmesser
        A czemu symek nie ma wytrzymac +-50V? Spokojnie dziala na takim zasilaniu z pełną moca, tranzystory spokojnie wytrzymuja. Przeciez sa te same co w UNI a on tez tak pracuje....
        Po wymianie tych tranzystorów na we. będzie działał z +-50V. Dużo większego napięcia nie ma sensu dawać bo jest tylko jedna para tranzystorów i mocno rosą straty mocy na tych małych 2n5... trzeba by je wymienić na jakieś w większych obudowach.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
          Po wymianie tych tranzystorów na we. będzie działał z +-50V. Dużo większego napięcia nie ma sensu dawać bo jest tylko jedna para tranzystorów i mocno rosą straty mocy na tych małych 2n5... trzeba by je wymienić na jakieś w większych obudowach.
          Do uzyskania 200W przy 8 Ohm potrzeba by napięcia ok. +/- 60 - 65V zależnie od sztywności całego zasilacza...

Zamieszczone przez DDN
          A te klocki to w miare latwe do zmontowania beda?sa jakies niespodzianki problemy?
          Przy prawidłowym starannym montażu „odpala od kopa”, bez żadnych problemów.
          Przy napięciu powyżej 60V radził bym stosować wersje „300W” bo płytka jest już gotowa pod tranzystory sterujące większej mocy...

Skomentuj

Aha no dobra to skoro niema w tym az takiej fantazji zaczne powoli kompletowanie elementow tzn.wiatraki,radiatory,kable,jakies podkladki,elementy mocowan,wtyki itp. A zasilacz tez budowac samemu czy kupic kit z altrona do wzmacniaczy sredniej mocy na 4x4700uF ?

Skomentuj

Zamieszczone przez joy_pl
              Do uzyskania 200W przy 8 Ohm potrzeba by napięcia ok. +/- 60 - 65V zależnie od sztywności całego zasilacza...
              To ja wiem :) odp. tylko na pytanie pegelmesser -a Żeby syma zasilać takim napięciem trzeba by zrobić praktycznie nowy wzmacniacz.[/quote]

Skomentuj

Tak wiec nikt nie podejmie sie skompletowania 2szt kitow do wzmacniaczy ktore osiagnely by ok 200watt 8ohm i byly by na tyle proste,tanie i latwe by wpasowaly sie w moje oczekiwania? W dziale sprzedam jest 2x mostek tda ale osoba oglaszajaca nie odzywa sie,moze mi ktos powiedziec czy to by sie nadawalo?bo zestaw zawiera juz zmontowane kity,plus zasilacz itp.

Skomentuj

Zamieszczone przez DDN
                  W dziale sprzedam jest 2x mostek tda ale osoba oglaszajaca nie odzywa sie,moze mi ktos powiedziec czy to by sie nadawalo?
                  Przeciez juz Ci napisalem ze mostek TDA tez sie nadaje. Ile jeszcze zalozysz tematow i bedziesz sie w nich pytal ciagle o to samo?

Sadze ze nie masz pojecia o elektronice wiec nie masz szans na poskladanie tego szczegolnie ze takich konstrukcji nie ma dostepnych w necie.

Skomentuj

Az taki zielony nie jestem,fakt lepiej by bylo jak by to bylo ewentualnie uruchomione,sprawdzone dzialajace. Tematow nie zakladam bo ten jeden tu wystarczy. To widze ze jednak nic z tego nie wyjdzie i zbastuje z tym kitem.

Skomentuj

Sądząc po tym:
                      Zamieszczone przez DDN
                      A zasilacz tez budowac samemu czy kupic kit z altrona do wzmacniaczy sredniej mocy na 4x4700uF ?
                      Irek chyba ma jednak racje...
                      Jeżeli nie chcesz wydać na to dwa, trzy razy więcej niż planowałeś... dołóż i kup coś gotowego...

Skomentuj

Za 300zl to nic nie zrobi ani nie kupi. Najtanszy jest n-mosfet z ktorego da sie bezpiecznie wyciagnac 2x150W/8 (irfp250n) ale dla 8om wymaga odpowiedniej przerobki i testow z czym na pewno sobie nie poradzi.

Skomentuj

Faktycznie sie jednak nie podejme budowy jedynie moge zainstalowac gotowe moduly wraz z zasilaniem itp.do obudowy. A szukanie czego uzywanego,gotowego w takiej cenie tez prawda ciezka sprawa ale popatrze....dzieki za sciagniecie mnie na ziemie bo bym wydal kawalek pln"ow i by nic z tego nie bylo,jednak jak tak czytam o tych roznych wzmacniaczach to nic nie lapie z tego. Moderator mozna usunac ten temat.

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item1144204157...x200w_rms.html
                            Masz tutaj dwa mostki TDA które wyciągają spokojnie 150W (te 200 to chyba trochę przesada). Za 240zł może Cię to zainteresować

Skomentuj

No faktycznie nawet konkretna opcja,tylko zainstaluje to w obudowe inna bo taka odpowiednia,i cena dobra! Dzieki bo juz zaczynalem sie po dziale estradowo-studyjnym rozgladac za jakims chinolem nawet....haha!

Skomentuj

Czaruję...
                              X