Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zrobić falownik (inwerter) napięcia ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak zrobić falownik (inwerter) napięcia ?

Witam !
    Zainspirowany ostatnimi sukcesami z przetwornicami napięcia, postanowiłem wziąźć się za coś "większego". Mam na myśli przetwornicę napięcia 12V >> 230V.

Wiem że można je kupić, już za właściwie grosze, ale zawsze większa frajda zrobić samemu.

Oglądałem wiele projektów, w tym przetwornice pracujące na trafie toroidalnym. Na początku postawiłem na ten pomysł, ale czytałem że taką "pseudo-przetwornicą" można narobić więcej szkody niż pożytku (chodzi mi o przebieg na wyjściu).

Wybór więc padł na przetwornice impulsową na rdzeniu ferrytowym. Jednakże taka przetwornica da mi napięcie stałe, a ja potrzebuję zmienne. Problem polega na tym, że muszę zrobić falownik (inwerter) napięcia i nie bardzo wiem jak sie za to zabrać...

Chciałbym, abyście mnie nakierowali, jak to powinno wyglądać.

Najproscie i najpewniej http://www.merawex.com.pl/
    Samemu to szkoda czasu i pieniedzy. No chyba ze ktos zamierza swe zycie inzynierskie temu posiwecic i zamierza nabys doswiadczenia przed zlożeniem papierow do wlasnie takiej firmy jak merawex.

Skomentuj

Kolego ja wiem że można kupić coś podobnego. Jednak mi chodzi o sam falownik w mostku H. Chcę nabyć nowe doświadczenia no i zawsze lepsza zabawa

[ Dodano: 2010-09-29, 18:51 ]
      Ogólnie to byłbym wdzięczny gdyby irek użyczył swojej wiedzy w temacie.

Skomentuj

Po wpisaniu w google wyskakuje setki stron na ten temat. Czy wszystko na tacy musi być?

Skomentuj

Falownik na mostu H? Na mostku H to sa robione sterowania do zmiany obroto silnika lewo/prawo.
          Polecam literature panów Nowaka i Barlika.

Skomentuj

Nie wiem jak to nazwać. Po prostu falownik. Liczyłem na to że wiecie jak to zrobić.

benek161 : Ja nie wiem co Ty wpisałeś w googl'ach, ale jeśli znalazłeś jakiś sęsowny schemat to bądź łaskawy podzielić się linkiem, bo ja szukam tego od jakichś 2 godzin...

Skomentuj

Zamieszczone przez sebxx4
              Liczyłem na to że wiecie jak to zrobić.
              Wiedzic jak zrobic, a zrobic to jak myslaec ze jest sie bogatym a nim byc.
              Schemat nic da, majac chemat płyty glownej komputera i tak sobie jej nie zrobisz.

Skomentuj

Przetwornice z sinusem na wyjściu masz tu na przykład:

http://radiokot.ru/circuit/power/converter/19/

Skomentuj

Płyty głównej może nie, ale falownik owszem...

Kolego dzięki za schemat (fakt że ruski, ale trudno) tylko że to schemat jakiejś przetworki, a ja chcę tylko falownik !

Skomentuj

Falownika z 12V stalego na 230V zmiennego nie zrobisz.

Skomentuj

Z pierwszego posta zrozumiałem że ma być falownik po przetwornicy.
                      Bo na falownikach to się nie znam :)
                      A do czego to ma być?

Skomentuj

A jak zrobić F16 ? To takie same pytanie.

Jak koniecznie chcesz to w EP 11/2001 i 12/2001 była taka przetworka opisana był to kit Vellomana K3507

Skomentuj

"Falownika z 12V stalego na 230V zmiennego nie zrobisz"

A tak pozatym to w domu wszyscy zdrowi :?:

Mam moduł przetwornicy, która z 12vDC robi 230vDC. Teraz to 230vDC trzeba zamienić na 230vAC żeby możliwe było zasilanie czegokolwiek.

[ Dodano: 2010-09-29, 21:00 ]
                          Ok, ściągnąłem sobie te dwa numery EP. Poczytam i dam znać.

[ Dodano: 2010-09-29, 21:09 ]
                          Ok, przyjżałem się układowy. Dość ciekawe - dokładnie tego szukałem (właściwie to szukałem samego falownika, ale tu mam w komplecie przetwornice).

Tylko powstaje nowy problem - czy ktoś wie gdzie można pobrać wzór PCB tego układu ? Albo chociaż kupić...

Skomentuj

U mnie tak, nie wiem jak u ciebie :mrgreen:
                            Owszem, zrobisz, ale stosujac transformator. Ale wtedy jaki problem zrobic z 12V 230V bez konstruowania falownika?

[ Dodano: 2010-09-29, 21:20 ]
                            U mnie tak, nie wiem jak u ciebie :mrgreen:
                            Owszem, zrobisz, ale stosujac transformator. Ale wtedy jaki problem zrobic z 12V 230V bez konstruowania falownika?

Skomentuj

Nie do końca rozumiem pytanie kolegi... Można zrobić z 12V 230V tylko że to będzie napięcie stałe...

Skomentuj

Wlasnie latwiej zrobic przemienne. Stale robisz prostujac je.

Skomentuj

No dobra, tylko że ono ma jakieś 40kHz... Jak wyobrażasz sobie zasilić cokolwiek takim zasilaniem ? (o takiej częstotliwości)

Skomentuj

Ale ty masz zrobic 50Hz. Nikt nie mowil o 40kHz.

Skomentuj

no jakby nie było częstotliwość kluczowania tranzów to jakieś 50kHz... (ustalona z góry przez C3-1nF i wynosi ona 50kHz)

Skomentuj

ALe my mowimy caly czas o 50Hz, nie wiem skad wziales 40kHz.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X