Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dym z tda

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dym z tda

podłączyłem dziś zasilacz do prądu. no i OCZYWIŚCIE nie uruchomił się tylko zadymił. bezpieczniki są całe dym poszedł gdzieś w okolicy tda i jeden z tda był tak gorący że po dotknięciu oparzyłem palucha, a włączony był kilka sekund.

dodam tylko że podłączyłem go do prądu nie podłączając głośnika ani wejścia wysokopoziomowego, ale to chyba nie ma znaczenia?

jakieś porady, sprawdziłem czy nie ma zwarć i nie mogę żadnego namierzyć. gdzie szukać co robić?

Jaki to TDA?

Skomentuj

Tak jak kolega tomek pisze jaki to TDA i może wrzuciłbyś zdjęcia układu.

Skomentuj

a teraz banalne pytanie: miałeś radiator ?

Skomentuj

tda 7294
          nie, nie podłączyłem radiatora, stwierdziłem że przez chwilę będzie włączony to się nie zagrzeje. poszedł dym. zasilacz podtrzymujący jest chyba w porządku, dopóki nie podam napięcia na zasilacz główny to nie dymi z tda coś pociekło, widać na fotce. - co dziwne tylko jedna kostka się grzeje, a chyba powinny 2?

dodam jeszcze o ile to istotne że wykonałem lustrzane odbicie projektu irka

Skomentuj

Zamieszczone przez me.how
            nie, nie podłączyłem radiatora, stwierdziłem że przez chwilę będzie włączony to się nie zagrzeje
            brawo... Ten osmarkany tda pewnie nadaje sie jedynie na smietnik...

Skomentuj

O ja cie pier.. dawno takiej płytki nie widziałem.... :shock:

Skomentuj

zdaję sobie sprawę że płytka nie jest szczytem rzemiosła, a do tego jest odbiciem lustrzanym. wyszło jak wyszło, nie jest piękna ale chyba jest w porządku...

... ale jak dowiedzieć się dlaczego mi dymi ;p?

Skomentuj

jesli zrobiles odbicie lustrzane pewnie nie na tych pinach co trzeba masz napiecie, sygnał itd... wiec ta plytka to kaszana - jeszcze z kondami rezystorami i diodami można sobie poradzić - odwrotnie wlutowac ale tu musiałbyś scalaki miec od strony druku wiec odpusc ta plytke

Skomentuj

to chyba rozsądne.

czy byłby w stanie ktoś wykonać dla mnie płytkę do mostka tda? i w jakiej cenie?

Skomentuj

Zamieszczone przez me.how
                      czy byłby w stanie ktoś wykonać dla mnie płytkę do mostka tda? i w jakiej cenie?
                      mam jedna trawiona jeszcze chyba przez Pawla S podajrze ale sam jej nie wykorzystalem jak chcesz to napisz do mnie na priv za dobre piwo Ci ja odstapie,pozdrawiam

Skomentuj

me.how, zapamiętaj - tranzystory/TDA/LM muszą być ZAWSZE przykręcone do radiatora i odizolowane podkładkami mikowymi. Nawet chwilowe uruchomienie bez radiatora może uszkodzić układ.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                          me.how, zapamiętaj - tranzystory/TDA/LM muszą być ZAWSZE przykręcone do radiatora i odizolowane podkładkami mikowymi. Nawet chwilowe uruchomienie bez radiatora może uszkodzić układ.
                          będę pamiętał
                          rozmontowałem już wszystko i potrzebuję nowej płytki, propozycja miśka nie aktualna tak więc ponowię pytanie - czy posiada ktoś wykonaną płytkę do sprzedania? bo jakoś nie wiem czemu nawet nie chcę się bawić w te termodruki

Skomentuj

Nawet chwilowe uruchomienie bez radiatora może uszkodzić układ.
                            Dokładnie. Scalak bez sygnału i obciążenia może się wzbudzić i to pewnie miało miejsce -- dlatego tylko jeden się "osmarkał". Zresztą na takiej płytce to wcale nie jestem tym zaskoczony
                            Do tego TDA są płytki na alle.. i nawet niespecjalnie drogo, zważywszy, że kasę za co najmniej jednego scalaka właśnie wrzuciłeś do pieca.

Skomentuj

Jakoś wszystkie TDA jakie miałem w domu (a było tego dużo) sprawdzałem najpierw podłączając zasilanie niejako w pająku z małego tafa bez radiatora i zawsze chodziły. Sprawdzane pod obciążeniem - jak się zagrzały (co trwało kilka sekund) zwyczajnie się "mutowały" ale dalej działały.

Z mostkiem TDA zawsze miałem problemy i zazwyczaj jeden ze scalaków padał (fizycznie w scalaku zwarcie mute i st-by do masy :neutral: ).

Skomentuj

Czaruję...
                              X