Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciekawa końcówka mocy - mocna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

UWAGI MODERATORA
    Panowie skończcie tą dyskusje od tego jest PW.

To zabezpieczenie jest do kitu.
    Wlutuj 150om w miejsce tych rezystorów. I zmniejsz wartość kondensatora z 22u do 100nF !
    Ustawi to próg zadziałania zabezpieczania na ok 8A na tranzystor czyli max. całkowity prąd wyjściowy wyniesie ok 32A. Rezystory emiterowe 0.22om. Zabezpieczenie nie powinno załączać się przy normalnym użytkowaniu wzmacniacza i zabezpieczyć wzmacniacz przy zwarciu ale o tym przekonasz się dopiero w praktyce.
    Ja mam ustawione w moim wzmacniaczu 9A na tranzystor przy ślamazarnym zabezpieczaniu na przekaźniku i wystarcza. W fabrycznych konstrukcjach (pro) z tymi Toshibami jest ustawiane na 10A na tranzystor przy zasilaniu +-80V.

Co do konstrukcji PD jest tam też sporo rzeczy do których można się przyczepić np. impedancja we. na poziomie 4.7k. Ciekawe są wzmacniacze na MOSFET-ach z układem korekcji.

Nie na temat...
    W sobotę kotowałem mój wzmacniacz (4om, 15 cali na basie)
    Zadziałało jakieś zabezpieczenie chyba termiczne i oto efekt:

Styki przekaźnika ze spawane, do wymiany.
    Teraz już wiesz dlaczego potrzebne są te diody.
    Last edited by raven1985; 25.01.2011, 12:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      To zabezpieczenie jest do kitu.
      to znaczy ?? myślisz by je przerobić by wyglądało jak standardowe. takie jak np w uni ?? (bo samo połączenie elementów itd na pcb nie będzie trudne by były jak w uni... tylko wtedy pozostanie dobranie wartości rezystorów z zabezpieczeniem związanych...) czy się nie bawić i postąpić tak jak powiedziałeś ??

Skomentuj

To jest bardzo proste zabezpieczenie reagujace tylko na prad dodatkowo z opoznionym czasem zadzialania. W uniampie zabezpieczenie ma tzw charakterystyke podcieta i dopuszcza wiekszy prad przy pelnej mocy niz prad zwarciowy. Podczas zwarcia na tranzystorach odklada sie duze napiecie co przy duzym pradzie powoduje natychmiastowe uszkodzenie tranzystorow mocy. Wg mnie co bys nie dobral to ono nie bedzie skuteczne moze co najwyzej zadzialac za wczesnie. Dobranie zabezpieczenia to dlugie godziny eksperymentow na roznych sztucznych obciazeniach i ''dziwnych'' glosnikach czesto wiazace sie ze spaleniem parki czy kompletu tranzystorow.

Teoretycznie nie wiele da sie obliczyc bo klasyczne wzory zakladaja ze napeicie progowe bazy tranzystora ogranicznika wynosi 0,7V. A w praktyce jest mniejsze i zalezy rowniez od pradu kolektora, dodatkowo maleje wraz ze wzrostem temperatury. Nie raz mialem problem z zalaczajacymi sie zabezpieczeniami po solidnym rozgrzaniu koncowki.

Rezystory emiterowe dobieram tak aby przy maksymalnym pradzie i minimalnej wartosci obciazenia na rezystorze odlozylo sie ok 2V. Ale to poczatek pozniej sa testy dynamicznej/statycznej stabilnosci pradu spoczynkowego. W tym ukladzie zastosowano potrojnego darlingtona ktory ma dosc duzy rozrzut napiec progowych.

Skomentuj

to zrobić tak jak raven1985 proponuję czy zostawić te kondki 22uf i np rezystory emiterowe dać 0r27 gdzie przy napięciu zasilania 55V otrzymamy wedle tego wzoru 0,27*2,5A=0,675-0.6=0.075/0.006=12,5r i użyć trochę mniejszy jak tam radzą czyli 10r...

zastanawia mnie też tutaj jedna rzeczy. Napięcie pod obciążeniem trochę przysiądzie... wiec mam się sugerować napięciem w spoczynku wzmacniacza czy pod obciążeniem...??
          Oraz jakie trafo zastosować bo czysto teoretycznie do osiągnięcia mocy 200W wystarcza 2x35V ja chcę trochę większą moc - ok 250W, więc zastosować trafo o napięciach 2x38V?? jaką moc wtedy osiągnę ?? jałowo takie trafo chyba ma ok 41V?? (nie mam oznaczeń na trafie, wiem że ma moc ok 500VA a jałowo po zmierzeniu właśnie 41V) po wyprostowaniu otrzymałem jałowo 57V o ile to napięcie spadnie po podłączeniu końcówki mniej więcej ??

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
            to znaczy ??
            Ma ustawiony niski próg a dużą zwłokę (i nie do końca określoną).
            Jak chce Ci się bawić to możesz kropka w kopkę przekopiować to z Uni pewnie będzie to najlepsze rozwiązanie.
            to zrobić tak jak raven1985 proponuję czy zostawić te kondki 22uf i np rezystory emiterowe dać 0r27 gdzie przy napięciu zasilania 55V otrzymamy wedle tego wzoru 0,27*2,5A=0,675-0.6=0.075/0.006=12,5r i użyć trochę mniejszy jak tam radzą czyli 10r...
            Z tych wzorów nic nie policzysz bo autor odczytuje dane z krzywej SOA która jest podana dla 1s Toshiba nie podaje takiej dla swoich tranzystorów. Krzywe SOA są wykreślane przy temperaturze tranzystora 25 stopni...
            i trzeba wiedzieć na co patrzeć żeby coś sensownego z tych wykresów odczytać.
            Zamieszczone przez irek Zobacz posta
            Teoretycznie nie wiele da sie obliczyc bo klasyczne wzory zakladaja ze napeicie progowe bazy tranzystora ogranicznika wynosi 0,7V. A w praktyce jest mniejsze i zalezy rowniez od pradu kolektora, dodatkowo maleje wraz ze wzrostem temperatury. Nie raz mialem problem z zalaczajacymi sie zabezpieczeniami po solidnym rozgrzaniu koncowki.
            Zgadza się ale tutaj nie ma innego wyjścia trzeba coś sensownego dobrać. Napięcie zasilania jest niskie a są 4 pary tranzystorów, ogranicznik musi je utrzymać przy życiu tylko do czasu aż strzelą bezpieczniki (Czyli jakieś 100-200ms co powinny przy prądzie 6-8A wytrzymać - dobór odpowiednich bezpieczników to osobna kwestia). Oczywiście to tylko przy zwarciu a co się będzie działo przy dziwnych obciążeniach tego nikt nie wie.

Oraz jakie trafo zastosować bo czysto teoretycznie do osiągnięcia mocy 200W wystarcza 2x35V ja chcę trochę większą moc - ok 250W, więc zastosować trafo o napięciach 2x38V?? jaką moc wtedy osiągnę ?? jałowo takie trafo chyba ma ok 41V?? (nie mam oznaczeń na trafie, wiem że ma moc ok 500VA a jałowo po zmierzeniu właśnie 41V) po wyprostowaniu otrzymałem jałowo 57V o ile to napięcie spadnie po podłączeniu końcówki mniej więcej ??
            Na 4omach 35VAC wystarczy może na 150W. O ile spadnie musisz sprawdzić nie ma innego wyjścia. Jak ma 500W i 57VDC to powinno styknąć na ~ 200-250W na kanał przy 4om.

Skomentuj

O ile spadnie musisz sprawdzić nie ma innego wyjścia
              dobra to trafko zostawmy w spokoju :) o ile spadnie napięcie będę mógł w takim razie sprawdzić jak płytki będą gotowe i polutowane.. myślałem że jakoś teoretycznie to przyjmiemy ale to tylko tak pytałem.

Jak chce Ci się bawić to możesz kropka w kopkę przekopiować to z Uni pewnie będzie to najlepsze rozwiązanie.
              w sumie zabawy nie ma, drobna kosmetyka i gotowe ale teraz też pytanie uni150 ma niższe napięcie zasilania... wiec czy to z kolei znowu nie problem.... ?? może Irek podałby tylko wartości zabezpieczenia z uni300 bo ten już zasilany wyższym napięciem więc wszystko było by fajnie :)

a może w ogóle nie warto sobie tym głowy zaprzątać bo swoją drogą to do tej końcówki będę miał wstawiony komplet zabezpieczeń Irka a one chyba posiadają zabezpieczenie zwarciowe itd... więc może tutaj lepiej zostawić wszystko wedle schematu autora tylko zwiększyć mu próg by nie załączał się bez potrzeby i tyle... ?? tylko próg zwiększamy wstawiając większy rezystor ??

---------- Post dodany o 00:47 ---------- Poprzedni post o 00:29 ----------

szczerze też ujmę to tak: mi zależy tylko na tym by na prawdę bez powodu (podczas gdy zwarcia nie ma) się ono nie złączało tylko tyle. co do zwarcia - ten wzmacniacz będzie pracował na prawdę w bezpiecznych warunkach więc nie będzie raczej narażony na żadne zwarcia i po prostu może kiedyś jak będę wiedział co i jak itd to bym się tym zajął lub ktoś inny to zrobi by zabezpieczenie działało w razie potrzeby, teraz ważniejsze jest by nie działało bez potrzeby :) nie ważne jest tak na prawdę by działało ono podczas zwarcia 100% pewnie więc przesuńmy tą granice po prostu na prawdę do górnych granic czyli wtedy tak jak już powiedziałeś 150R i 100nf ??

Skomentuj

dobra to trafko zostawmy w spokoju o ile spadnie napięcie będę mógł w takim razie sprawdzić jak płytki będą gotowe i polutowane.. myślałem że jakoś teoretycznie to przyjmiemy ale to tylko tak pytałem.
                Możesz obciążyć trafo jakąś grzałką, żelazkiem i zobaczyć o ile spadnie. Podłączając ją między końce uzwojeń tylko uważaj bo będzie wtedy 82V.

w sumie zabawy nie ma, drobna kosmetyka i gotowe ale teraz też pytanie uni150 ma niższe napięcie zasilania... wiec czy to z kolei znowu nie problem.... ?? może Irek podałby tylko wartości zabezpieczenia z uni300 bo ten już zasilany wyższym napięciem więc wszystko było by fajnie
                Napięcie nie jest znacznie wyższe. To zabezpieczanie działa tylko na prąd nie nacięcie. Przy wyższym napięciu zmniejsza się tylko próg zadziałania zabezpieczenia.
                a może w ogóle nie warto sobie tym głowy zaprzątać bo swoją drogą to do tej końcówki będę miał wstawiony komplet zabezpieczeń Irka a one chyba posiadają zabezpieczenie zwarciowe itd... więc może tutaj lepiej zostawić wszystko wedle schematu autora tylko zwiększyć mu próg by nie załączał się bez potrzeby i tyle... ?? tylko próg zwiększamy wstawiając większy rezystor ??
                To oryginalne będzie nieskuteczne bo nie zadziała na czas przy zwiększonym progu, a przy oryginalnym ustawieniu jak końcówka się nagrzeje to próg spadnie na tyle że może się załączać w czasie normalnej pracy.
                Irka zabezpieczenie wymaga sygnału z ogranicznika w końcówce.
                szczerze też ujmę to tak: mi zależy tylko na tym by na prawdę bez powodu (podczas gdy zwarcia nie ma) się ono nie złączało tylko tyle. co do zwarcia - ten wzmacniacz będzie pracował na prawdę w bezpiecznych warunkach więc nie będzie raczej narażony na żadne zwarcia i po prostu może kiedyś jak będę wiedział co i jak itd to bym się tym zajął lub ktoś inny to zrobi by zabezpieczenie działało w razie potrzeby, teraz ważniejsze jest by nie
                No jednak o przypadkowe zwarcie nie trudno (np. na imprezie), rozbebeszanie końcówki za każdym razem może być upierdliwe.
                Wskazówka
                Zamiast lutować tranzystory mocy bezpośrednio do płytki, w lutuj najpierw kołki lutownicze wykonane np. z drutu 2.5mm i do nich dopiero przylutuj tranzystory. W razie jak padną nie zniszczysz płytki.

działało bez potrzeby nie ważne jest tak na prawdę by działało ono podczas zwarcia 100% pewnie więc przesuńmy tą granice po prostu na prawdę do górnych granic czyli wtedy tak jak już powiedziałeś 150R i 100nf ??
                Przy tych elementach próg po rozgrzaniu będzie koło 6A. Czy będzie skuteczne możesz zaryzykować i sprawdzić zwierając wyjście :) Przeważnie pada tylko para tranzystorów a będziesz wiedział na czym stoisz.
                Last edited by raven1985; 26.01.2011, 11:48.

Skomentuj

Uniamp stereo ma zabezpieczenie liczone dla jednej parki tranzystorow w tym wzmacniaczu jest ich wiecej co daje mniejszy prad na tranzystor ale przy wiekszym napieciu. Wiec cale zabezpieczenia trzeba dobrac od nowa choc uklad polaczen pozostaje taki sam. Nieco inny jest potrzebny zeby zabezpieczenia dzialalo rowniez na zwarcia mostkowe ale to juz wyzsza szkola jazdy. Teoretycznie uklad z uniampa powinien byc lepszym rozwiazaniem od oryginalnego no i bedzie mozna do niego podlaczyc zabezpieczenie na przekazniku.

Kolejny klopot to dobranie szybkosci zabezpieczenia bo podczas ograniczenia pradu zabezpieczenie lubia sie wzbudzac i czesto to z tego powodu padaja tranzystory mocy. Dlatego kazde zabezpieczenie nalezy przetestowac obserwujac ksztalt pradu na zwarciu/przeciazeniu.

Nic teoretycznie sie nie wymysli i juz lepiej zrobic ten wzmacniacz tak jak widac na schemacie i po prostu nie zakladac i nie sprawdzac czy to zabezpieczenie dziala. A najlepiej wogole je wywalic.

Skomentuj

Przyjmijmy że zmieniałbym zabezpieczenie by było takie jak w uni, zmiany które trzeba byłoby wprowadzić zaznaczyłem i opisałem na zdjęciu, zerknijcie czy to wszystkie zmiany i czy dobrze są wprowadzone...?? wolę jednak takie rozwiązanie bo gdy kiedyś komuś zechce się dopracować to zabezpieczenie to będzie ono tak zrobione że będzie można podłączyć, jak zostało wspomniane, zabezpieczenie na przekaźnikach...

swoją drogą IRKU jak polutuję końcówkę całą i odpalę to mógłbym podesłać Ci jeden kanał do pomiarów ?? Nie chodzi o jakieś tam wymyślne bóg wie jakie pomiary, chodzi bardziej o podstawowe, czy się nie wzbudza, jaką moc uzyskuje, DF, zniekształcenia, szumy itd... Możesz go nawet zniszczyć :P (choć lepiej wiadomo że nie :) ) robię 3 a potrzebuję 2 - jeden właśnie na testy, jako taki pierwszy na próbę do odpalenia itd.. samo polutowane pcb końcówki bym ci wysłał bo trafo i zasilacz to na pewno w domu znajdziesz... A wtedy gdybyś kiedyś miał czas i ochotę to dopracowałbyś zabezpieczenie choć trochę :) a jak nie to nie :) ale przynajmniej ktoś zaufany by to pomierzył... mogę nawet zapłacić wtedy napisz na priva ile :)

Skomentuj

Z pomiarami nie ma problemu, standardowe dosc szybko sie robi. Zasilacz oczywiscie jakis znajde a opis ''jakosci'' zamieszcze na swoim www razem z reszta przetestowanych.

Testy zniszczeniowe czy zwarciowe przy doborze zabezpieczen zazwyczaj robie na jednej prace tranow, bo tak jest taniej a nie ma to wiekszego znaczenia czy jest ich wiecej. Moj n-mosfet 450W/4omach ma trzy parki mosfetow czyli 150W/aprke. Testy przeciazeniowe robilem na jednej na 8omach co dalo spore 250W i trany przezyly.

Skomentuj

Mam też pytanie czemu sygnał wejściowy jest podawany na wejście odwracające a sprzężenie prowadzone przez dodatnie ??

Skomentuj

Bo dodatkowy stopień napięciowy odwraca fazę.

Skomentuj

Zamówienie na pcb złożone i czekamy na odzwe od firmy... tymczasem czytałem na forach zagranicznych o tej końcówce i zalecane wzmacniacze operacyjne to:
                            do elementów w spisie LF356 - na nim była końcówka projektowana i to pod niego dobrane są kondensatorki jak np 47pf, na innych wzmacniaczach operacyjnych końcówka może się wzbudzać, na tym jest ponoć mocno stabilna, były też robione pomiary innych op-ampów i tak by była stabilna wygląda to wtedy tak np dla opa 134:

OPA134 - one PCB with oscillation app. 5Vp-p at app. 2 MHz
                            Pre-test:
                            DC-Offset: +0.2mV
                            tp A to tp C: 1.394V
                            tp A to Gnd: +701mV
                            tp C to Gnd: -698mV
                            Oscillated even when using very short braided wires.
                            Again I tried a 22 pF cap from pin 2 to pin 6. Still some oscillation.
                            Went to final test (with the OPA134 still oscillating) and placed another 100nF cap across Output Stage +DC to Gnd and -DC to Gnd. No oscillation at all to be seen with scope Volts/Div. set to 5mV x5mag.

chyba każdy rozumie. dalej mamy op-ampy:
                            OP27 tutaj zamiast 47pf mamy wstawić 100pf (c102 i c103) a 100pf (c109) pozostaje bez zmian
                            NE5534 tutaj zamiast 47pf mamy wstawić 220pf (c102 i c103) a zamiast 100pf 82pf (c109)
                            LME29710 tutaj zamiast 47pf mamy wstawić 220pf (c102 i c103) a zamiast 100pf 33pf (c109)
                            LT1128 tutaj zamiast 47pf mamy wstawić 180pf (c102 i c103) a zamiast 100pf 82pf (c109)

puki co to tyle z ważniejszych rzeczy

Skomentuj

No właśnie problemem tej topologi będzie zmiana głębokości sprzężenia zwrotnego przy zmianie opka.

Skomentuj

wkleiłem w temacie zamówienia a w sumie w tym powinienem :

powoli idzie do przodu, co do rezystorów to wkleję też to co napisałem w temacie zamówienia:

to dopiero początek i dopiero jeden kanał, rezystorów jeszcze nie mam... spytacie czemu zacząłem od tyłu lutować... gdyż nie mogłem się powstrzymać a i tak nie będzie żadnego problemu z wlutowaniem rezystorów. Jak będzie gotowa choć sama końcówka to zgodnie z umową powędruje do Irka na pomiary.

---------- Post dodany o 23:48 ---------- Poprzedni post o 03:47 ----------

już niemal polutowane obie końcówki (brak tylko niektórych rezystorów których to nie mam) zabrałem się za ulepszanie i wprowadzanie zmian... i teraz mam pytanie:
                                diody od wyjścia do zasilania (+ i -) dolutować przed cewką i rezystorem 10R na wyjściu czy za nimi ??

Skomentuj

Wszystko jedno.

Skomentuj

Odgrzebuję temat.
                                    daniel69 robisz coś z tą końcówką?
                                    Rokowało nieźle a nagle ucichło...
                                    Nie miałem czasu rozpracować układu ale jeśli jest tak jak pisałeś to gra jest warta świeczki...w tych pieniądzach jest do zaakceptowania.

Skomentuj

Ostatnio nie miałem czasu na elektronikę, nowa praca, remont w domu, na dodatek zgubiłem wszystkie dokumenty i trochę latania... ale już niedługo wszystko się ułoży i będę miał czas na tą końcówkę. Wtedy przypomnę się Irkowi i wyślę na pomiary itd. Na pewno mogę obiecać że temat nie umarł :) Przez to całe zamieszanie nie tylko elektronikę odstawiłem na bok więc też chcę jak najszybciej wrócić do normalności

Skomentuj

To jest ok...I wiem jak to jest-a z tymi pomiarami to raczej Irek zjedzie układ !Ważne żeby dla Ciebie dobrze grało...
                                        pozdrawiam

Skomentuj

W związku z lekkim odkopaniem tematu i polepszeniem ilości wolnego czasu postanowiłem coś podziałać. Niewiele bo niewiele ale zawsze coś. Po wypłacie postaram się skończyć końcówkę.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X