Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciekawa końcówka mocy - mocna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ciekawa końcówka mocy - mocna

Szukam ciekawej końcówki mocy oferującej większą trochę moc niż typowy sym czy uni150 a mianowicie ok 250W 4R. Natknąłem się wreszcie na coś co mi się podoba:

A tutaj wszyściutko co potrzebujemy do jej złożenia i odpalenia:

http://www.audio-circuit.dk/LYNX.htm
    http://www.audio-circuit.dk/images/LYNX-v3-0-QAG.pdf

co wy na to ?? wypowiadajcie się na jej temat i czy byli byście chętni na PCB do czegoś wreszcie nowego :) bo nie lubię PCB własnoręcznych a tym większy problem bo 2 stronna jest... więc chciałbym zamówić w zakładzie stąd pytam czy jesteście zainteresowani ?? można bez problemu zastosować typowe tranzystory toshiby np 2SC5200/2SA1493 więc proszę się nie przejmować tymi co są na schemacie...

Końcówka oferuje moc:
    150 Watts into 8 ohms
    275 Watts into 4 ohms
    400 Watts into 2 ohms

zresztą wszystko w linkach na początku... co do komentarzy o innych końcówkach to chyba nie ma sensu bo niemal w 100% jestem zdecydowany na tą, chyba że ktoś zna inną ciekawszą, która ma tranzystory przykręcane wraz z płytką w taki sposób (ważne by całość mało odstawała od radiatora - moja obudowa tego wymaga) wiec i nie posiadającą zasilacza na płytce, no i o podobnej mocy... A jak ktoś chce poczytać o niej co za granicą piszą to proszę:

http://www.diyaudio.com/forums/solid...-s-thread.html

a piszę w tym temacie bo na razie chcę poznać waszą opinie (a elektronicy odwiedzą prędzej temat z działu elektroniki niż off topic) na jej temat i cy byli by chętni jak tak to założymy temat w off topic albo ktoś ten przeniesie...

No gdyby były płytki do tego, wygląda dobrze, czysto, do dużego wzmacniacza z bocznymi radiatorami w sam raz.Pasmo do 300khz, rewelacja aż trudno uwierzyć.

Skomentuj

250W przy 4 ohm z 4 par? z 4 par można wyciągnąć 500W na bipolarnych toshibach... 300W masz z 2ch par w n-mosfecie na 2ch parach irfp250n wiec nie widzę żadnej rewelacji związanej z mocą.

Skomentuj

nikt nie mówił że jest rewelacja - moc jest taka jaką potrzebuję a przy 4 parach mamy możliwość obsługi 2 r czyli po zmotykowaniu takiej końcówki osiągniemy ok 800w dla 4r a to już chyba mało nie jest - pytanie po co... ja potrzebuje 250 i tyle a podoba mi się cała ta konstrukcja a nie moc... a jak ktoś będzie chciał zaoszczędzić to wlutuje mniej par i po problemie...

Skomentuj

Koszt samych tranów mocy na jedną końcówkę to ok 140zł (TME) a na dwie to prawie 300zł więc trochę sporo. Chyba że można dać na zamianę popularne toshiby, wtedy MOŻE by sie opłacało...

Skomentuj

czytaj uważniej... to zdanie moje z pierwszego postu :

można bez problemu zastosować typowe tranzystory toshiby np 2SC5200/2SA1493 więc proszę się nie przejmować tymi co są na schemacie.

Skomentuj

Są i płytki w tym pliku: http://www.audio-circuit.dk/images/L..._Power_Amp.pdf

Skomentuj

A może ktoś był by chętny żeby przetestowac ten układ i ewentalnie zrobić zamówienie PCB do tego:)

Skomentuj

to że płytki są to ja wiem pytam kto jest chętny bo chcę zamówić w zakładzie... po to właśnie ten temat założyłem...

http://www.audio-circuit.dk/images/LYNX-v3-0-QAG.pdf

link z pierwszego postu - tu jest wszystko, włącznie z pcb wykazem elementów poprzez jak odpalać itd...

Skomentuj

Ja się pisze na to na pewno :) Tj. jak coś to będe brał kilka płytek i nawet jak najbardziej będzie warto wydać na te tranzystory mocy jeśli taka naprawdę jest specyfikacja:

Output Power: 150 Watts into 8 ohms
                    275 Watts into 4 ohms
                    400 Watts into 2 ohms

Frequency Response: DC to 300 kHz

Signal-to-Noise Ratio: Better than 110 dB (20 Hz to 20 kHz)

Harmonic Distortion THD: Less than 0.001% from 20 to 450 Hz
                    Less than 0.05% at 20 kHz

Damping Factor Greater than 700 from DC to 400 Hz

Skomentuj

Ja też bym się pisał na pcb :)

Skomentuj

Sorry, nie zauważyłem o tych Toshibach :( W zależności od ceny- byłbym może chętny na komplet

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista Zobacz posta
                          No gdyby były płytki do tego, wygląda dobrze, czysto, do dużego wzmacniacza z bocznymi radiatorami w sam raz.Pasmo do 300khz, rewelacja aż trudno uwierzyć.
                          Moja HECA ma 2MHz i co z tego ?

Znam ten układ jest OK. Spokojnie możecie składać. Zamiast tych MJE można spokojnie wepchać 2sc5200/2sa1943 za 9 PLN para.

Skomentuj

2-stronne PCB nie będzie tanie, jak któraś firma wykona to w ludzkiej cenie to się skuszę.

Skomentuj

więc tak dzwoniłem dzisiaj do firmy blisko mnie i wygląda to tak (pytałem na razie orientacyjnie) że ok 50 szt to koszt ok 28zł za płytkę ale już 60 szt to ok 25zł za płytkę, jak ktoś ma taniej to niech piszę ja jeszcze przejadę się do nich zobaczyć jak dobrze wykonane mają płyteczki...

a wy znając orientacyjną cenę piszcie kto i ile chce bo chodzi o to by dokładniej wycenić...

więc rozpoczynam listę:
                              Daniel69 - 2-5 szt

lista też jest na audiostereo więc jak ktoś wpiszę się tutaj to tam proszę się nie dopisywać...

Skomentuj

Co to jest "HECA" ?
                                Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                Moja HECA ma 2MHz i co z tego ?

Skomentuj

http://www.wojart.com.pl/obwody_drukowane.php a to ta firma od razu luknijcie na pierwsze 3 zdjęcia i powiedzcie który kolor wam się najbardziej podoba :P

Skomentuj

Mi niebieski ale w praktyce obojętne
                                    Spróbuję samemu pcb zrobić, zobaczymy co z tej zabawy wyjdzie, ale i tak sie wpisuje

Daniel69 - 2-5 szt
                                    Tanner - 1-4 szt

Skomentuj

Daniel69 - 2-5 szt
                                      Tanner - 1-4 szt
                                      bartek34111 - 1szt

Skomentuj

ps. dla jasności 1 szt = jeden kanał

Skomentuj

Czaruję...
                                        X