Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciekawa końcówka mocy - mocna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

daniel -te końcowe to od Toshiby?-oryginalne?bo jeśli nie,to zjara Ci się to zanim przepłynie przez nie prąd !
    Super,że coś robisz,tylko zastanawia mnie ten radiator...może nie odprowadzić tyle jak chcesz...
    gdzie brałeś graty do tego?i czym będziesz zasilał?,bo trafko i kondy będą ciut kosztować...
    pytam,bo jestem zaangażowany w projekt...

Skomentuj

kondy mam już od dawna różne w domu. kendeil 22000uf 4 szt i nichicon 15000uf (te nawet widać na foto) - 4szt, któreś z nich wykorzystam do tego projektu a któreś do syma 5.1 do kina. Trany ponoć 100% oryginalne i mam już np 5 szt symasymów do kina odpalonych i działają 100% ok. Między tranzystorami w symie a tymi różnic nie widać więc raczej oryginalne. Część elementów już miałem a część się pokupowało z różnych źródeł. Co do radiatora, też się obawiam, zobaczymy jak to będzie. traf jeszcze nie mam, będę zamawiał pewnie w toroidy jak zwykle w wersji audio, drogie ale nigdy się nie zawiodłem a poza tym i tak i tak muszę na zamówienie zrobić bo potrzebuje różne napięcia...

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
        Co do radiatora, też się obawiam
        W domowych warunkach może wystarczy. Ale dla pełnej mocy na 4om nie ma szans.

Skomentuj

1 sama obudowa z alu wazy prawie 2 kg (bez frontu i tyłu) i ma dość sporą powierzchnie i może robić za radiator bo ma i ożebrowanie małe, w dodatku ma chłodzić jeden kanał przecież tylko, w domu to chyba spokojnie wystarczy, może nawet da radę chłodzić 1 końcówkę w pełni wysterowaną, szczególnie że ja będę chciał z niej wyciągnąć pewnie ok 200W może z 220W. Mam też jeszcze 2 takie płytki ( zrobiłem dla siebie 4 szt) i trafo do nich (lekko ponad 500W 2x41V) oraz kondy itd ale to wszystko już będzie w jednej obudowie itd bo skoro elementy są to czemu nie i pójdzie na handel, albo sprzedam kompletny KIT stereo plus trafo do niego.

Skomentuj

Myślisz w dobrym kierunku i podoba mi się to co robisz-tylko zastanawia mnie komercyjny aspekt całej akcji(zresztą DIY nie na tym polega)-bo za trafo i kondy dałeś pewnie z 600pln plus pcb i cała reszta...o obudowie nie wspomnę...także to będzie ciut kosztowało i dziwne,że ktoś mógłby tyle za to zapłacić(0k.1,5kpln?)...ale tak to wyglądai ceny nie chcą być inne...
            ...taka prywata(może przyda się innym):Te nichicony na 15000u to na jakie napięcie?bo niedowidzę?bo na wyższe kosztują troszkę...
            toroidy od Lachowskiego są niezłe(tylko dużo doliczają do wersji audio)-ale nie wiem czy w Twoim przypadku jest potrzebne 500VA?chyba że chcesz dodatkowo mieć jeszcze inne napięcia?
            To takie moje luźne spostrzeżenia.
            pozdrawiam i życzę powodzonka.

Skomentuj

co do spostrzeżeń to 500VA ja mam w domu do zasilania obu końcówek, kupiłem je za 70 zł... kondy te nichicona są piekielnie drogie, ok 150zł szt (nichicon super through 15000uf/63V) ale ja je kupiłem dawno temu okazyjnie po ok 50 zł. Poza nimi mam też kendeil z wyprowadzeniami na śruby (22000uf/63V kupione 4 szt za 100zł z wysyłką)

Więc za zasilanie, do tego stereo co będzie na sprzedaż, dużo nie dałem ale to tylko dlatego że okazyjnie. Co do traf do moich monobloków to tak toroidy dużo doliczają do audio ale zwykłe ich trafa w wersji standard są fatalnej jakości, brumią, co później słychać w głośnikach... A cena za trafo to wydatek jednorazowy więc jeśli dam 150-200zł za 1 szt to płakał nie będę. A wyboru nie mam bo jak wspomniałem potrzebuję wiele napięć... do dual mono trafa nie będą już 500VA a ok 250-300.

Skomentuj

końcówka w sumie jest już skończona... Niedługo fotki i trzeba pomyśleć nad odpalaniem

Skomentuj

Witam
                  małe problemy finansowe itd zmusiły do zawieszenia projektu, ale dzisiaj dotarły właśnie trafa a to ostatni brakujący element natury elektronicznej, do obudowy brakuje jedynie paneli ale końcówki będą odpalane na dniach, gdyż jak już powiedziałem do tego celu wszystko mam. A oto fotki :

Zainteresowanych tematem zapraszam zatem ponownie :) Teraz pytanie cy Irek znajdzie czas na pomiary...
                  Jak widać projekt czekając na kasę trochę obsiadł kurzem :)

---------- Post dodany o 15:59 ---------- Poprzedni post o 14:20 ----------

ufff po małym strachu końcówki odpalone, a strach dlatego, że użyty potencjometr 5k do regulacji prądu spoczynkowego łapie chyba w ostatnim z 24 obrotów :P i wtedy każdy mm wprowadza sporą zmianę, a regulowałem od samego początku i bałem się tak daleko kręcić bo odpalałem bez radiatora... z pół godziny się głowiłem i postanowiłem kręcić do końca aż się coś zaczęło ruszać na woltomierzu i strach że coś jest nie tak ustąpił :P końcówka jedna podłączona na 5 sekund do kolumny w celu sprawdzenia czy gra i gra, nie powiem jak bo to tylko test był, to wszystko dlatego że po zamknięciu w obudowie nie będę miał już możliwości regulacji prądu tak łatwo, stąd decyzja że uruchomię bez radiatora...

---------- Post dodany o 10:27 ---------- Poprzedni post o 15:59 ----------

udało się jednak zamontować i wyregulować końcówki w obudowie - na radiatorze z lekkimi korektami po 30 min od włączenia. Wszystko gra jak należy, jedna z końcówek zamknięta już nawet w 90% w obudowie (katorga zamknąć coś w takich obudowach - 5 godzin około ją składałem) i grała ok godziny drugą jak dam radę złoże to tych 90% do wieczora, jak nic nie wypadnie, a wtedy trochę posłucham, 90% oznacza wszystko co potrzebne do działania, oprócz paneli (przednie i tylne obudowy) i wykrywania napięcia stałego na wyjściu.

---------- Post dodany o 10:30 ---------- Poprzedni post o 10:27 ----------

Aaa, a napięcie stałe na wyjściu równiutkie 0,0mV w obu końcówkach. po włączeniu jest ok 5mV ale po minucie jest ustabilizowane do tych 0,0mV

Skomentuj

Napisz coś o tym jak to gra:) ciekawy wzmacniacz, myślę teraz o jakimś do gitary basowej, niestety mostek TDA jest troszkę za słaby a ten wzmak...no pewnie dał by radę.

Skomentuj

o brzmieniu wypowiem się niedługo, na razie powiem, że jak dla mnie bomba bo w sumie pomijając symasyma którego mam skończonego w 99% a jakoś nie chce mi się za niego zabrać więc grał tylko z 1h :p to jest to pierwszy wzmacniacz na tranzystorach w moim posiadaniu, każdy zaczynał pewnie od scalaków tak samo jak i ja, uni miałem ale nigdy nie posłuchałem - brak kasy na skończenie więc sprzedałem. Na początek powiem też że bardzo dobrze kontroluje głośniki. A wolę też się nie wypowiadać za wcześnie :p niech emocje opadną itd. Na pewno nie jestem z niego nie zadowolony, wręcz przeciwnie na razie jestem bardzo zadowolony, stąd wolę się powstrzymać od komentarzy bo zaraz będzie że chwale bo mam itd. W weekend, a jak dam radę to wcześniej, usiądę i na spokojnie sobie posłucham. Szkoda że nie mam paneli bo już bym wiózł do Irka na pomiary jakby miał czas... Na pewno są końcówki lepsze i tańsze w wykonaniu stąd wiem że ten projekt choć dla mnie bardzo fajny to nie zrobi furory na forum :P

a tu foteczki, w obudowach strasznie ciasno.

Skomentuj

Śrubki trochę za długie :flapper: Czy ja dobrze widzę wejścia XLR?

Skomentuj

śrubki nie przeszkadzają dłuższe a zrobiłem to zmyślą taką, że jakby nie wystarczało chłodzenie to chciałem dać pod tranzystory miedzianą czy coś podkładkę grubości ok min 5mm ale na razie nie odczuwam żadnej takiej potrzeby gdyż po ostrym katowaniu radiator był lekko ciepły - około na moje oko 40 stopni. Tak dobrze widzisz złącze xlr, miałem w domu desymetryzatory na ina134 więc postanowiłem że wyposażę końcówki w wejścia xlr i cinch (z możliwością wyboru aktywnego wejścia, póki co jest i używam tylko xlr gdyż w domu mam pre z wyjściem xlr i cinch ale cinch podłączone mam do innej końcówki i by ciągle przewodów nie przełączać te końcówki działają z tym samym pre ale przez xlr) w obudowach zostało jeszcze do zamontowania Irka zabezpieczenie oraz te panele, gdyby nie to że Paweł a raczej jego kumpel nie da rady mi ich teraz wykonać to już by były gotowe tak muszę szukać nowej osoby do wykonania kilku elementów z alu i stali więc nie wiem ile się jeszcze zejdzie.

Skomentuj

Z tego co widzę i czytam-jest dobrze i nie przejmuj się rzekomymi pomiarami- zawsze odsłuchy są ważniejsze!
                            -moje płytki czekają tylko na lutownicę(brak tylko dedykowanych trafo,ale znajdą się zawsze jakieś)...w sumie to nie wiem po co to będę robił?...zaszczepiłeś mnie tym projektem-zawsze to jakieś doświadczenie...
                            zdawaj na bieżąco relację!
                            Powodzenia !

Skomentuj

Możesz mi jeszcze napisać gdzie można kupić takie obudowy?? Świetna sprawa, teraz myślę nad umieszczeniem swojego UNI w jakiejś sensownej obudowie :)

Skomentuj

pytań odnośnie obudowy mam kilka :P nie mam pojęcia gdzie można takie kupić, z wyglądu są mega, fajnie też bo od razu robią za radiator ale za to zamkniecie w nich wzmacniacza jest na prawdę trudne, brak możliwości zdjęcia górnej pokrywy komplikuje sprawę strasznie bo np śrubokręt może mieć max ok 6cm wysokości by coś w środku nim przykręcić w dodatku rękę trudno wsadzić i kable podłączać, koszmar, chyba że użyjemy jakieś złącza nie przykręcane na kable a wtykane to sprawa choć częściowo się uprości. Ja je kupiłem dawno temu na allegro, nie wiem gdzie można takie kupić ale sam chętnie bym też zakupił jeszcze 2 szt :P

Skomentuj

Ty lepiej mów skąd taką obudowę załatwić i jakie wymiary :) Bo jestem z natury bardzo leniwy a tutaj widzę, że robota praktycznie zero a dosyć fajna.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                    Ty lepiej mów skąd taką obudowę załatwić i jakie wymiary
                                    Czytaj uważnie:

Ja je kupiłem dawno temu na allegro, nie wiem gdzie można takie kupić ale sam chętnie bym też zakupił jeszcze 2 szt :P

Skomentuj

Tak dobrze widzisz złącze xlr, miałem w domu desymetryzatory na ina134 więc postanowiłem że wyposażę końcówki w wejścia xlr i cinch (z możliwością wyboru aktywnego wejścia, póki co jest i używam tylko xlr gdyż w domu mam pre z wyjściem xlr i cinch ale cinch podłączone mam do innej końcówki i by ciągle przewodów nie przełączać te końcówki działają z tym samym pre ale przez xlr)
                                      Witam w gronie użytkowników XLR :) Przełącznik nie potrzebny sygnał nie symetryczny podpinasz między + i - - łączysz z masą :)

Skomentuj

Ja skończyłem :) a jak inni ?? niedługo pewnie polecą do Irka na testy jak będzie miał ochotę i czas a oto one (dokładniejszy opis gdy wylądują w gotowych konstrukcjach, bo użyte elementy dość różnią się od tych w spisie, lepsze trany itd na razie powiem że mamy tam też zabezpieczenie V2 IRKA):

posiadam 2 pcb plus tranzystory i większość elementów wraz z trafem 2x40V 500Va i kondensatorami kedeil 22000uf/63V - 2 szt z wyprowadzeniami na śruby, pcb głównie było na zapas ale w międzyczasie wpadło trafo i kondy i miałem zrobić z tego stereo w jedej budzie ale mam inne rzeczy a głowie i jak są chętni to niech piszą a wtedy fotki wyślę bo nie chciało mi się teraz robić. Ale powiem że warto bo mamy niemal kompletny kit, albo na części więc jak ktoś zainteresowany kondami lub trafem to na pw kondki to takie:

http://avondaleaudio.com/webimages/cap-kendeil-600.jpg
                                        trafo to:

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:A...bEr11pUnNwppgG - zero jakiegokolwiek brumu i tym podobnych, najlepsze trafo chyba jakie miałem.

Podziękowania dla Pawła, on już wie za co :)

Skomentuj

Proszę powiedz że masz zamiar zmienić ten przycisk na froncie bo wyglądają okropnie:P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X