nie wiem, dałem taki specjalnie :P ale pewnie zostanie zmieniony bo wyposażę końcówki w włączanie z pilota (radiowo) na przekaźniku więc pewnie wtedy będzie monostabily inny ale swoją drogą mi się taki podoba - brzydkie jak włączniki NAD-a
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Ciekawa końcówka mocy - mocna
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Jimi Zobacz postaZapytanie...
Mam transformator zasilający z Uher UMA-1000. Ma on ponoć koło 500W mocy i napięcie AC 58V. Mogę z takiego jednego transformatora zasilać dwa kanały (2 PCB)
Skomentuj
-
po prostu zastanawialem sie czy napiecie zasilanie nie za duze i czy wydajnosc pradowa dobra... jak doleca plytki i zaczne skladac bede pewnie czesciej odwiedzal temat, w celu znalezienia pomocy podczas uruchamiania... mam nadzieje ze damrade (uni dalem rade odpalic nawet za 1 razem) oczywiscie wrzuce do niego Toshiby...
Skomentuj
-
Witam,
Zrobiłem już zasilacz do wzmacniacza... I częściowo polutowałem płytki wzmacniacza.
Pomierzyłem napięcie zasilania mojego zasilacza. Na wyjściu zasilacza mam napięcie 76V DC
Mam pytanie. Czy mając taką wartość napięcia zasilającego muszę coś zmieniać w topologii wzmacniacza?? Jeśli tak to co? Nie chciał bym spalić urządzenia podczas uruchamiania.
---------- Post dodany o 19:49 ---------- Poprzedni post o 18:57 ----------
Mam też pytanie do raven1985 odnośnie zmian:
- czy diody na zasilaniu mogę równie dobrze być przed bezpiecznikami? Ułatwi to ich montaż...
- czy dioda na wyjściu wzmacniacza może być zamontowana "poza" pcb?
- wartość rezystorów w bazach dobrałem na 10ohm 1% 0,6W
- gdzie dokładnie mam przyluitwać kondensator odsprzęgający i czy ma to być elektrolit??
- nie mam pewności też odnośnie instalacji kondenstatorów C105 i C106. Nie jest zaznaczona ich polaryzacja, a w końcu są to elektrolity. Z mojej dedukcji doszedłem do wniosku, że minus elektrolita ma być z prawej strony mając płytkę zasilacza ustawioną góry bezpiecznikami... dobrze wydedukowałem??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jimi Zobacz postaPomierzyłem napięcie zasilania mojego zasilacza. Na wyjściu zasilacza mam napięcie 76V DC
secundo - masz symetryczne zasilanie?
Skomentuj
-
Wiem, że wedle autora wzmacniacza napięcie jest za wysokie, nie mniej jednak Raven1985 pisał, że można zwiększyć napięcie do 75V. Nie wiem tylko co ewentualnie musiał bym zmienić we wzmacniaczu by przyjął moje 76V DC. I tak, mam symetryczne zasilanie...
Po prostu chcę wykorzystać posiadane trafo do zasilenia tej aplikacji.
Skomentuj
-
Uuuuuaaaaa jak Ty z taka wiedza przystepujesz do budowy wzmacniacza o mocy ok 400W to ja juz sie martwie o twoje drowie :) Jak na razie to ty nie wiesz jak dziala dioda a te diody i kondensatory nie maja wiele wspolnego z podwyzszeniem napiecia zasilania. Wyzsze napiecie zasilania to wyzsza moc i zwiazana z tym koniecznosc odprowadzania wiekszej ilosci ciepla i to jest glowny problem!
Skomentuj
-
Hej,
Odgrzebując temat po roku (dopiero znalazłem cosik czasu)
Pytanie...
Muszę dobrać rezystory R124i R125.
W moim przypadku zasilam napięciem 76V DC. Dla mojego napięcia i TOSCHIBaCH jako tranzystorów w końcach mocy bezpieczny prąd to 1A.
Najpierw założyłem, że za prąd spoczynkowy będą odpowiadały rezystory 0,47R 5W, jednakże postępując zgodnie z procedurą obliczania R124 i R125 wartości i wyliczając z prawa Ohma napięcie na rezystorach 0,47R otrzymuje 0,47V. Odejmując od tej wartości 0,6V (wedle procedury) otrzymuje wartość ujemną - a takowa jest błędem.
Pytanie czy mogę zwiększyć wartość tych rezystorów do 0,91R 5W??
Wiem, że ograniczam wtedy prąd spoczynkowy, ale to chyba na plus?? I jeśli to ma wpływ na spadek mocy, to mi to nie przeszkadza. Ma tylko zadziałać. Robię to tylko z ciekawości czy zadziałaWięc mnie tu nie gancie za bardzo znowu.
Skomentuj
-
Rezystory R122/R123 dobrałem wedle tej procedury
This is how you calculate R122 and R123 (2W Zener resistors) @ Iz=20mA
(Rail Voltage–ZV)/0.02A=R (example with +/-55VDC Rail Voltage: (55-15)/0.02 = 40/0.02=2000R = 2K
Natomiast nie wiem jak dobrać R124,125 w moim przypadku korzystajac z poniższej procedury:
Following example is the calculation for +/-50VDC Rail Voltage and the value 0.22R for R128 to R136.
In the SOA curve we can see that at 50V the MJL’s can handle 4A for 1 sec (red lines) @25Co. Knowing the value
of R128 to R136 (0.22R) we can calculate the Voltage across these at 4A. Using Ohms Law (IxR=V) 4Ax0.22R =
0.88V.
As Q108 will turn on at Vbe at app. 0.6V, the current across R126 at 0.6V will always be 6mA.
Now the Voltage across R124 can be calculated: 0.88V-0.6V=0.28V. Knowing that the Current through R124 and
R126 must be the same (not taking Base Current of Q108 into consideration), the Current through R124 is 0.006A
(6mA) at 0.28V. Using V/I=R we get 0.28V/0.006A= 46.7R (to be on the safe side and to take into mind that
Voltage and Current can be up to 45 degrees out of phase, select a resistor value lower than 46.7R e.g. 39R).
As the MJL’s are rough devices, you may be extra careful when using other output devices.
Dla zasilania jakim dysponuję to odpowiedni prąd wedle przykładu to 1A
Jak mam dobrać R124/R125??
Pomarańczowa kreska - moje napięcie, przy prądzie
Skomentuj
-
bo po 1 musze je dobrac z zakresu 0,22-0,47 a jak nawet podstawie 0,47 i pomnoze razy 1A wedle wzoru i odejme napiecie z rezystora R126 to otrzymam wartosc ujemna. a to raczej nie logiczne i przez to nie wiem jak dobrac wartosc R124/125. dla tego pomyslalem zeby jeszcze ciut zwiekszyc ich wartosc by nie otrzymywac wartosci ujemnej i co za tym idzie moc wyznaczyc wartosc R124/125.... No chyba ze mam to zrobic jakos inaczej ale nie wiem jak...
Skomentuj
-
Rezystory emitorowe służą do dynamicznej stabilizacji prądu spoczynkowego.
Inna sprawa to to, że przesadziłeś z zasilaniem - pisze w pdf'ie jasno:
"The Amplifier can run with supply voltages from +/-30 to +/-60 Volts DC with minor changes of some resistor
values."
Jak dasz +/- 75 VDC to te zabezpieczenie nigdy się nie włączy (zgodnie z SOA tranzystora) ani przy rezach emiterowych o wartości 0.22R, ani przy 0.47R! Nie będzie wystarczającego spadku napięcia by ten tranzystor otworzyć, poza tym jeszcze te R124 i R126 robią za dzielnik tego napięcia z rezystora emiterowego, i dlatego musisz je dobrać aby dla prądu iluś tam amper było tam napięcie około 0.6V
Skomentuj
-
No nie bardzo. Poza tym, nie wiadomo co jeszcze zostało zaprojektowane w tym wzmacniaczu zakładając maksymalne zasilanie +/- 60VDC.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Ale czekaj, skądś żeś wytrzaskał ten wykres SOA? Przecież to nie jest SOA od MJL21193/94, a to te tranzystory mamy utrzymywać w bezpiecznym prądzie względem napięcia.
Zakładając zasilanie +/- 75 VDC, prąd maksymalny to około 3A - spokojnie rezystor emiterowy 0.47R zrobi wystarczający spadek napięcia by uruchomić zabezpieczenie.
R124 w takim wypadku to około 135 Ohm, zaokrąglone w dół dla bezpieczeństwa to niech będzie 120 R.Last edited by .3lite; 11.05.2014, 23:02.
Skomentuj
Skomentuj