Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak skutecznie zlikwidować przydźwięk sieci ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pewnych rzeczy - jak np. samodzielna modyfikacja instalacji elektrycznej - się po prostu nie robi.
    Takie modyfikacje są potencjalnie niebezpieczne. Pół biedy jak zabije delikwenta który kabelkami się bawił (sam sobie będzie winien), ale jak zabije kogoś bliskiego z rodziny ?

Ja nie mam uziemienia i problemów z 50Hz też :) Wzmacniacz różnicowy to jeden opek i kilka elementów przy pomiarach nie stwarza to żadnych problemów.

Skomentuj

Zamieszczone przez ..:BiGr:.. Zobacz posta
      Można uziemiać instalacje do wodociągów, byłem przy odbiorze takiej instalacji gdzie elektryk sprawdzał jakość uziemienia i było ok.
      JAsne. A za tydzien wymienia rury na palstikowe i z uziomu mamy nici. Po kto zrobi pomiary rezystancji uziomu potem?
      Kolega myli pojecia,robi sie odwrotnie, rury wodociagowe itp wlasnie sie podlacza do uziomu aby wyrównac potencjały.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser Zobacz posta
        JAsne. A za tydzien wymienia rury na palstikowe i z uziomu mamy nici. Po kto zrobi pomiary rezystancji uziomu potem?
        Kolega myli pojecia,robi sie odwrotnie, rury wodociagowe itp wlasnie sie podlacza do uziomu aby wyrównac potencjały.
        pofatygowałeś się i zajrzałeś w linka który podałem wcześniej? Mam wątpliwości.
        http://www.sep.krakow.pl/pdf/biuletyn/20-2003-11.pdf

fragment punktu nr.2
        "Jako uziomy naturalne mogą być wykorzystane: metalowe rury wodociągowe...."
        widzisz tam gdzieś plastik?

"Dajcie mi człowieka a ja znajdę już na niego paragraf" tutaj jest podobnie zawsze można znaleźć powód który pozwoli odrzucić dane rozwiązanie a to elektryk co kable pomyli i na bolcu jest faza albo hydraulik co wymieni wodociąg na PCV. O ile to że kale można zamienić jest łatwiejsze do przeoczenia bo to moment nieuwagi to wymiana instalacji wodociągowej już taka szybka nie jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez ..:BiGr:.. Zobacz posta
          pofatygowałeś się i zajrzałeś w linka który podałem wcześniej? Mam wątpliwości.
          http://www.sep.krakow.pl/pdf/biuletyn/20-2003-11.pdf

fragment punktu nr.2
          "Jako uziomy naturalne mogą być wykorzystane: metalowe rury wodociągowe...."
          widzisz tam gdzieś plastik?
          Nie czytuje takich bredni....

Proponuje pojsc po wiedze i zabrac sie za nauke i czytac to co nalezy i jest zgodne z prawem
          http://www.edwardmusial.info/pliki/bud_i_usyt.pdf pkt 5 i 6.
          Bede tepil durnotę jak tlyko się da.

http://www.edwardmusial.info/pliki/pol_wyr.pdf to tez polecam neiudolnym elektrykom jako lekture.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Ja nie mam uziemienia i problemów z 50Hz też Wzmacniacz różnicowy to jeden opek i kilka elementów przy pomiarach nie stwarza to żadnych problemów.
            Mógłbyś podać schemat ?

Skomentuj

http://www.google.pl/images?hl=pl&sa...w=1571&bih=893
              Ale co ci po schemacie? to schemat podtawowy,koncepcyjny, praktyczne realizacje zawieraja kilka wzmacnaiczy operacynych w zaleznosci od zastosowania i wymaganaych pramatrow.

Skomentuj

pegelmesser no tak, podstawowy to i ja znalazłem... - też googlowałem, ale nic konkretnego nie znalazłem, dlatego zapytałem o schemat jakiegoś już działającego..

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  Receptą na problemy z masą jest wejście różnicowe Można sobie dorobić albo kupić EMU.
                  Kupić E-MU tzn. tylko model 0404 mam rozumieć tak ?
                  Bo z tego co widzę to tylko ten ma uziemienie...:
                  e-mu 4040.jpg
                  To o tym mówiłeś reven1985 ?

W sumie to chcę zakupić E-MU (miałem to zrobić trochę później, ale no, postanowiłem jednak przyspieszyć nieco ten proces...) Biorąc pod uwagę moje amatorskie praktyki to jakoś nie widzi mi się, przynajmniej na razie, wydawać 850zł za 0404. Pozostaje mi do wyboru 0202 lub 0204, jednak te nie posiadają funkcji uziemiania... więc domyślam się, że i tak trzeba było by dorabiać do tego wzmacniacz różnicowy tak ?

Jeśli jesteś w stanie, to podaj proszę jak taki układ miał by wyglądać.
                  Jakie tranzystory, czy układ mam zastosować i jakie rezystory do tego ?
                  A później co z tym zrobić ? - gdzie to się podłącza ? :) (zielony jestem w tych sprawach)

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser Zobacz posta
                    Nie czytuje takich bredni....

Proponuje pojsc po wiedze i zabrac sie za nauke i czytac to co nalezy i jest zgodne z prawem
                    http://www.edwardmusial.info/pliki/bud_i_usyt.pdf pkt 5 i 6.
                    Bede tepil durnotę jak tlyko się da.

http://www.edwardmusial.info/pliki/pol_wyr.pdf to tez polecam neiudolnym elektrykom jako lekture.
                    To że coś może być nieaktualne nie oznacza, że jest brednią, więc powstrzymałbym się od takiego gadania, tym bardziej, że dr inż. Jan Strzałka - autor przytoczonego powyżej tekstu jest osobą szanowaną i dobrze obeznaną w kwestiach instalacji elektrycznych, od lat prowadzi kursy i egzaminy SEP dla studentów, a już na pewno ma większe pojęcie na ten temat niż wszystkie osoby tutaj łącznie z Tobą razem wzięte. Normy się zmieniają, co jest wspomniane w Twoim tekście gdzie przytaczane są poprzednie przepisy.
                    A autorowi tematu i innym osobom które tak się przyczepiły do tego uziemienia radzę podejść do sprawy od innej strony i uzmysłowić sobie, że uziemienie ma służyć innym celom i jeśli urządzenie jest odpowiedniej klasy ochronności i nie posiada uziemienia to się go na siłę nie stosuje!

Skomentuj

Zaraz mnie chyba coś trafi...
                      Powiedzcie Panowie jeśli możecie co się u mnie w domu dzieje? :(
                      Podłączyłem UNIamp`a (dawno tego nie robiłem) okazuje się ze strasznie brumi (kiedyś tak nie było)
                      Podłączony głośnik ma szybkie wychyły (brumi) i przy tym jeszcze głośno i brzydko dźwięczy (brrrrrrryyyy) odległość trafa od końcówki nie ma znaczenia, trafo jest w ekranie, kable poskręcałem w warkocz itd. Sygnał idzie Jack-rca z kompa i teraz tak: jak połączę obudowe PC z rurką od centralnego to już nie słychać że brumi ale głośnik dalej ma szybkie wychyły membraną.(zrobiłem to prowizoryczne uziemieni tylko na chwilkę tak tylko dla testu/sprawdzenia - nie zostawiłem tak bo pisaliście że tak nie wolno) Gdy klikam myszką na pulpicie PC to to słychać w głośniku jako króciutkie bzyt, gdy zrobię odśwież to robi dłuższe bzzzzzzyt. Gdy ktoś wyłącza np. w sąsiednim pomieszczeniu światło to z głośnika wyraźnie słychać delikatne stuknięcie, gdy ja np. chcę wyłączyć u siebie w pokoju lampkę to też robi bzyt (gdy ustawiam włącznik lampki pomiędzy [na granicy on/off] to robi się wielkie bzyyyytt!, brrrrruum! itp. - jak by robiło się zwarcie... (wszystko to słychać w głośniku)
                      Gdy odłączę RCA od wzmacniacza to przestaje już tak głośno brumić (ale dalej to wyraźnie słychać) dodatkowo gdy dotknę metalowego kosza głośnika lub którejś z łapek palcem to ścisza się jeszcze troszeczkę (minimalnie)
                      Kiedyś brumiło też (choć nie tak mocno jak teraz) ale dopiero jak wyłączyłem PC - wtedy impedancji karty dźwiękowej była zbyt mała no to, to rozumiem, ale teraz brumi jeszcze głośniej niż wtedy (na wyłączonym PC) nawet jak jest PC włączony.

Doprowadza mnie to już do szału i białej gorączki :mad: przecież tak nie może być, muszę coś z tym zrobić, powiedzcie proszę o co tu chodzi ??
                      BTW: wcześniej pisałem, o brumie 50hz w pomiarach ale to chodziło o inny wzmacniacz tam nie ma tego co w UNI (w/w) tzn. przynajmniej nie słychać (słychać ale dużo dużo ciszej) tylko w pomiarach te 50hz przeszkadza.

PS UNI nie jest w metalowej obudowie... wg jeszcze nie ma swojej obudowy (dzisiaj właśnie wyjeżdżam zaraz po metale) na razie leży na płycie MDF...
                      Jednak przypuszczam że i tak metalowa obudowa nie przyniesie w takim wypadku 100% rozwiązania (jak już pisałem kiedyś tez leżał na mdf`ie i nie brumiło to aż tak głośno - słychać było tylko wtedy gdy nasłuchiwałem blisko samego głośnika)
                      Last edited by ir0nhide; 13.04.2011, 09:26.

Skomentuj

Jaki masz zasilacz w PC? Chodzi mi o producenta (jakość), a nie moc.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                          Jaki masz zasilacz w PC? Chodzi mi o producenta (jakość), a nie moc.
                          FSP Fortron

---------- Post dodany o 13:42 ---------- Poprzedni post o 13:14 ----------

Ja mam chyba jakiś krzywy prąd w domu :/
                          Zmieniłem właśnie źródło, puściłem z laptopa (mam takiego baaardzo starego, tylko do muzyki - nadaje się tylko na odtwarzacz... ) i co się okazuje brumi tak samo - strasznie ale tylko jak jest podłączone zasilanie, na samej baterii natomiast jak ręką odjął, niemal że jak makiem zasiał (podejrzewam, że te reszteczki co słychać zlikwidowała by metalowa obudowa i ekranowane kable....)
                          Tak czy siak to wg nie znaczy że problem został rozwiązany. :(

Skomentuj

Czaruję...
                          X