Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta muzyczna do pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No to zdecydowałem się na x-fi bo ważniejsze jest dla mnie pasmo przenoszenia do 40kHz niż asio.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
      bo ważniejsze jest dla mnie pasmo przenoszenia do 40kHz niż asio.
      A dlaczego możesz zdradzić ?

Skomentuj

Nie na temat...
        Będzie gryzonie odstraszał

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
          A dlaczego możesz zdradzić ?
          Np. zmierzyć breakup metalowej membrany głośnika wysokotonowego. Zmierzyć charakterystykę wzmacniacz klasy D i sprawdzić czy filtr dolnoprzepustowy na wyjściu jest dopasowany do obciążenia, mierzenie impedancji głośnika w szerszym zakresie dające możliwość dokładniejszej jej kompensacji.
          Last edited by Echo1; 05.06.2014, 16:41.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
            Np. zmierzyć breakup metalowej membrany głośnika wysokotonowego.
            Aha, i bedziesz tam zakladal pulapke? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Aha, i bedziesz tam zakladal pulapke? :)
              A dlaczego nie? W Klang+Ton tak czasami robią.

Skomentuj

Dlatego, ze tego i tak nie uslyszysz.

Skomentuj

To dlaczego do najlepszych głośników niektóre firmy stosują beryl który w ponad akustycznym zakresie stwarza znacznie mniej problemów z breakupem?

Skomentuj

Bo jest lepszy w pasmie akustycznym. Sprawdz material zrodlowy muzyki jakiej sluchasz, ile w niej pasma powyzej 20khz. Aha i sprawdz tez czulosc swojego sluchu, a potem przestan czytac marketingowa papke w gazetach.

Skomentuj

Marketingowej papki nie czytam od wielu lat. A czy coś działa czy nie działa i jak działa to mogą mnie przekonać wyniki pomiarów.

Dlaczego beryl jest lepszy w pasmie akustycznym?

Dlaczego Accuton tłumi mechanicznie ponad akustyczne rezonanse w ceramicznych wysokotonowcach?
                      http://www.accuton.de/drivers/detail...atID=4&appID=1

Skomentuj

Ma niskie znieksztalcenia w pasmie akustycznym, wiec sie go stosuje, a to ze kosztuje ile kosztuje to inna sprawa.

Ja Ci tylko pisze, ze meczysz temat, ktory tak naprawde nie ma znaczenia. Chyba ze chcesz sobie zbudowac kolumny na diamentowych accutonach, to inna sprawa. Ale wtedy to bys raczej nie zastanawial sie nad karta za 100 czy 200zl, tylko kupilbys Klippera, no ewentualnie Clio.

Skomentuj

To czemu nie zadowolić się pomiarami do 16kHz przecież nikt po trzydziestce nie słyszy więcej?

Skomentuj

Mnie w pelni zadowalaja, ale z moj system ciagnie troche ponad 20khz, to nie mam nic przeciwko :)

Skomentuj

Witam,

czy ktoś jest w stanie potwierdzić informację, że Maya U5 nie nadaje się do pomiarów w uwagi na pływającą latencję ?

I pytanie nr 2 : jaka jest różnica między Emu 0202 i 0204 ? Czy 0202 podaje zasilanie na mikrofon pojemnościowy? Oczywiście chodzi o bezpośrednie zasilanie WM Panasonica. W instrukcji do 0204 jest jasno pokazane na schemacie blokowym a w instrukcji do 0202 już nie ma takiej informacji. Ma ktoś może jakieś doświadczenia w tej materii ?

Pozdrawiam.

P.S.

Jeśli komuś zalega 0202 lub jeszcze lepiej 0204 i chciałby ją odstąpić w fajnej cenie proszę o kontakt. Szukam czegoś do pomiarów na USB a zauważyłem, że stały się one tu pewnym standardem.
                              Last edited by Jacek Zieliński; 23.10.2014, 12:40.

Skomentuj

Phantoma 48v ma dopiero 0404 ale to do pojemnsciowek, elektryty spokojnie powinny obsluzyc "slabsze" modele. Wlasnie zamowilem 0202 jakby Cie jakies pomiary testy interesowaly pisz smialo

Skomentuj

pany ta się nada do pomiarów?? http://www.esi-audio.com/products/duafire/ pomału coś tam składam jiga już mam pre tez jeszcze mic wkładkę czy kupić jakiś gotowiec ??

Skomentuj

Karta fajna, tylko musisz wiedzieć że nie ma USB

Skomentuj

Jacek obserwuję jak się rozwijasz i jestem pewien, że za chwilę zagości u ciebie Behringer B5. Tak więc potrzebujesz karty z wyjściem zbalansowanym i zasilaniem Phantom. Najtańsze nowe to:
                                      http://www.thomann.de/pl/search.html...s&wgfid14=9962

Używam Focusrite Scarlet 2i2. Miałem też kilka dni Steinberg (Yamaha) UR22. Scarlet 2i2wygrała mocniejszym wyjściem słuchawkowym i lepszym brzmieniem. Używam jej zastępczo jako DAC. Kolega ma Tascam US-122 i też sobie chwali.
                                      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Szczerze? Już o tym myślałem. A dlaczego? A no dlatego, że po przeróbce rurki w której jest osadzony Panasonic otrzymuję nie pokrywające się z poprzednimi pomiary. Inne, mimo że osadziłem go w niej tak samo jak poprzednio. Jestem pewien, że odbywają się one w jednakowych warunkach jak wcześniej, ponieważ robione są cały czas w tym samym pomieszczeniu a za punkty odniesienia robią wzory na dywanie. Głupi już jestem. "Przegwizdałem" cały tor pomiarowy i wszystko włącznie ze wzmacniaczem do mikrofonu daje płaską jak stół linię. I nie był to pomiar skowo zmieniającą się sinusoidą a tak jak w przypadku głośnika MLS, tak, aby zachować jednakowe warunki. I co? I mimo, że a akcie desperacji zrobiłem nowy statyw, przedłużyłem rurę z mikrofonem a podłogę wyścieliłem czym się dało dalej mam syf na pomiarze. Tak więc zostało zmienić dwie rzeczy: lokal i mikrofon. Nawet miałem ochotę wyjść do garażu albo całkiem na dwór bo dziś ładnie na lubelszczyźnie, ale nie chciało mi się taszczyć blaszaka, monitora i reszty gratów.
                                        Ja nie jestem osobą utrzymującą się z tej działalności (czego bardzo żałuję) ale nawet przy hobby staram się robić wszystko najlepiej jak mogę i potrafię. Jednak tak jak piszesz i jak mawiał Adam Słodowy bez dobrych narzędzi jak bez ręki. Zobaczymy. Na razie mam dość, jestem zły i wszystkie graty lądują głęboko w szafie. Za miesiąc mi złość przejdzie to pewnie je wyciągnę...

Pozdrawiam.

Skomentuj

Na tym wlasnie polegaja pomiary! Nie na mierzeniu a na okreslaniu bledow pomiarowych to pierwsze i najwazniejsze w pomiarach! Niestety nikt nie potrafi tego zrozumiec.

Powtarzam kolejny raz, ze do pomiarow glosnikow wystarczy byle jaka karta muzyczna. Ale zeby pomiary byly wiarygodne potrzeba duzego doswiadczenia w zakresie akustyki. Kazdy centymetr i kazdy kat pod ktorym mierzymy jest bardzo wazny i wplywa na pomiar. Nie wspomne juz o ustawieniach oprogramowania, bo to godziny kombinacji. Wymagane jest tez porownanie wynikow z charakterystyka uzyskana na pewnym sprzecie. No porownanie z charakterystyka producenta glosnika.

Pierwsze pomiary to nawet kilka dni spedzonych na mierzeniu byle jakiej kolumny ale w roznych warunkach. Rozne odleglosci, rozne wysokosci, rozne katy w stosunku do scian i rozne ustawienia oprogramowania. Wtedy i tylko wtedy dowiadujemy sie jak duzy wplyw maja te czynniki. I jesli wyciagniemy odpowiednie wnioski to mozemy mierzyc a jak nie to lepiej zmienic zainteresowania.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X