Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta muzyczna do pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak właśnie próbuję postępować. Sprawdzałem:

- sprzęt od strony wszystkich możliwych ustawień karty dźwiękowej i ustawień Arty
    - ustawienia mierzonego monitora i mikrofonu w pomieszczeniu i względem siebie

Jest tak jak piszesz, staram się zrozumieć gdzie robię błąd albo co zaniedbałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomix Zobacz posta
      Karta fajna, tylko musisz wiedzieć że nie ma USB
      wiem i tu jest pies pogrzebany bo do laptopa nie mam jak podłączyć kupiłem przejściówkę firewire-usb ale to nie ruszy :/

Skomentuj

Kupiłem karte Asus Xonar DG Ktoś jej używa w SpeakerWorkshop lub Arcie?
        Nie wiem czy to wina karty czy ja coś mam źle ustawione. Przy próbie mierzenia w SW Impendancji głośnika wykres nigdy nie przypomina prawidłowego przebiegu i za każdym razem jest inny.
        Nie mam JIG'a tylko taki kabelek: http://kolumny.prv.pl/zwrotnicapswk.php , kalibracja przechodzi pomyślnie, gdy mierze rezystory jest w miarę ok, za którymś razem się pomyli i źle rozpozna, a przy próbie mierzenia kondensatorów lub cewek tylko czasami przypomina realne wartości.
        Pomiary mikrofonem w HolmImpulse wychodzą elegancko, w SW nie próbowałem.

Skomentuj

Spróbuj z Artą.

Skomentuj

Mam pytanko, jaka karta na PCI do pomiarow i sluchania muzyki za max 400 zl? Myslalem nad emu 0404 lub audiotrakiem prodigy 7.1 tym z ekranem z blachy... ktora sie nada, badz jakie sa alternatywy w tej cenie?

Skomentuj

Chyba będzie ciężko kupić coś lepszego jakościowo od EMU w tej cenie. Jednak musisz mieć na uwadze fakt że jest to karta tylko stereo po analogu.

Skomentuj

Ja jestem zadowolony z karty Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro

Skomentuj

Zamieszczone przez vinylkillsmp3 Zobacz posta
                  Mam pytanko, jaka karta na PCI do pomiarow i sluchania muzyki za max 400 zl? Myslalem nad emu 0404 lub audiotrakiem prodigy 7.1 tym z ekranem z blachy... ktora sie nada, badz jakie sa alternatywy w tej cenie?
                  Do pomiarow kazda sie nada, ale w tej cenie mozna by juz sie rozgladac za Esi Juli@, ktora me nieco lepsze parametry od Emu. Jedyny minus Julii, to to, ze moze czasami sprawiac problemy w niektorych konfiguracjach komputera. Ale ponoc juz to poprawiono.

Skomentuj

Zamieszczone przez Trol. Zobacz posta
                    Nie wiem czy to wina karty czy ja coś mam źle ustawione. Przy próbie mierzenia w SW Impendancji głośnika wykres nigdy nie przypomina prawidłowego przebiegu i za każdym razem jest inny.
                    Sw ma bardzo kiepsko zrobiony pomiar impedancji. Zawsze wychodza poszarpane wykresy. Jedyne co mozesz poprawic to zwiekszyc moc tak aby bylo slychac ze cos w glosniku szumi. Bedzie konieczne zmniejszenie czulosci wejsc. Jest to odwrotna sytuacja do pomiarow akustycznych gdzie czulosc wejsc ustawia sie raczej wieksza niz mniejsza. To samo dotyczy ustawien w parametrach MLS. Do pomiarow impedancji ustawia sie bardzo duza rozdzielczosc nawet lepsza niz 1hz. Do piomiarow akustycznych zupelnie przeciwnie ustawia sie rozdzeilczosc na wet na kilakdziesiat czy kilkaset hz.

To glowna wada SW ze te same ustawienia stosuje do pomiarow akustycznych i elektrycznych, wiec trzeba ja ciagle zmieniac. Duzo czasu zajmuje dobranie ich wiec dobzre je zapisac.

Skomentuj

Ślicznie dziękuje za pomoc. Esi jest juz znacznie drozsza w porownaniu do ceny za ktora mozna wychaczyc Emu... Jeszcze tylko precyzując, konkretnie Emu model 0404 tak? Nie urzywam w kompie dźwięku przestrzennego więc byłoby całkiem ok. Chcę tylko poprawić brzmienie i uzyskiwać ciut dokładniejsze wyniki pomiarów z jiga w porównaniu do obecego SB live 5.1
                      Last edited by vinylkillsmp3; 29.10.2014, 15:53.

Skomentuj

Arta, kabelek z rezystorem 100 ohm i powstało coś takiego:

Rezystorek 8.4 i AWX 5', jest ok?
                        SpeakerWorkshop już sobie daruje nie będę z nim walczył

Skomentuj

po calibracji, musisz jeszcze skalibrowac kabelki, ktorymi laczysz calosc. Trzeba je zewrzec i wykonac pomiar, nastepnie ustawic marker na 1khz i odczytac wartosc RLC. Te male odchylki trzeba nastepnie wpisac do narzedzia kalibracji przewodow. Klikasz na te ikonke czerwno niebieska obok CAL. Po tym mozna jeszcze raz zmierzyc polaczenie przewodow i ich pomiar, powienien byc jak najblizej zeru, oraz faza powinna byc mozliwie rowna. Wtedy bedziesz mial pelna dokladnosc.

Skomentuj

Kolejny raz potwierdza się prostota programu i łatwość użytkowania.

Skomentuj

No coz SW to taki linux :) Trzeba wyslac do microsoft-a tam je zgwalca i wyjdzie cos pokroju androida :)

No i Arta mierzy glosniki w czasie rzeczywistym. Wynik pomiaru co ok sekunde wiec mozna fajnie kombinowac z katami pomiaru czy zmianami elementow zwrotnicy w locie.

Skomentuj

Testował ktoś Creative Sound Blaster X-Fi HD? Mogę kupić w dobrej cenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                  Sw ma bardzo kiepsko zrobiony pomiar impedancji.
                                  e. Widziałem pomiary na profesionalnej karcie tc electronics twin impact i wykresy były gładkie jak skóra niemowlęcia i szerokie na 5Hz - 40kHz. Fakt potrzebna karta, ale SW nie jest elementem ograniczającym.

Skomentuj

Zawsze wychodza poszarpane wykresy.

Skomentuj

Zamieszczone przez vinylkillsmp3 Zobacz posta
                                      Ja mam audiotrak prodigy HD stereo i działa świetnie z SW pod windą xp.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                        e. Widziałem pomiary na profesionalnej karcie tc electronics twin impact i wykresy były gładkie jak skóra niemowlęcia i szerokie na 5Hz - 40kHz. Fakt potrzebna karta, ale SW nie jest elementem ograniczającym.
                                        Owszem mi sie nawet udalo mierzyc SW impedancje z rozdzielczoscia 1moma! Jest to matematyczne ograniczenie SW ale i tak duzo nizej niz typowych programow do pomiaru glosnikow. Poszarpane wykresy wynikaja glownie ze zbyt malego ustawienia poziomu dlatego wplyw szumu zewnetzrneg owplywa na pomiar. Glosnik jest przeciez rowniez mikrofonem. Kolejna rzecz to ustawienie rozdzielczosci, czym wyzsza tym bardziej poszarpane wykresy i dluzszy pomiar. Oczywiscie wykresy mozna potem wygladzic. Jednak arta mierzy szybciej i tak jakby dokladniej, ale tylko do celow szybkiej analizy impedancji. W kategoriach bezwzglenych SW jest lepszy, bo tylko on pozwala mierzyc impedancje wyjsciowa wzmacniaczy czy zasilaczy z rozdzielczoscia 1milioma.

Skomentuj

Poszarpane wykresy wynikaja glownie ze zbyt malego ustawienia poziomu dlatego wplyw szumu zewnetzrneg owplywa na pomiar.
                                          zgadza się.
                                          Glosnik jest przeciez rowniez mikrofonem.
                                          zgadza się, ale nie musimy tutaj aż tak wyolbrzymiać tego faktu bo ma on w tym przypadku zerowy wpływ. Zresztą aby powstało jakakolwiek zwrotne napięcie pochodzące z ruchu cewki w polu magnetycznym, ten ruch musiałby był posiadać niebyle jaka amplitudę wychylenia + prędkość. I jeszcze jeszcze pare innych faktów, których ja sam nie chce opisywać, wiec zostawiam :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X