Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta muzyczna do pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
    Dorwałem w moje lapki laptopa. W PC nie bylo problemow z pomiarami tylko spalila mi sie tam karta no i ...Czy ktos moglby zerknac okiem czy karta sie nadaje?
    Z tego co widac to sie nadaje, wszystko zalezy od tego jakiego programu bedziesz uzywal i co po nim oczekiwal, no i jakie masz pojecie o akustyce i pomiarach.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
      wszystko zalezy od tego jakiego programu bedziesz uzywal
      Holm'a i LspCad'a. Z

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
      jakie masz pojecie o akustyce i pomiarach
      Dzialania praktyczne mobilizuja do zdobycia wiedzy teoretycznej bo tylko wtedy widac jak duze braki mamy

Skomentuj

To kombinuj i mierz. Jesli masz liniowy mikrofon to nie potrzebujesz petli sprzezenia autokalibracji wiec tylko podlaczasz mikrofon do wejscia mikrofonowego i mierzysz. Pierwszy dzien czy nawet kilka dni to testy roznych konfiguracji i okreslenie powtarzalnosci. W zasadzie o pomiarach z metra mozesz zapomniec. W domu mozna mierzyc co najwyzej z pol metra i tylko kolumny dwudrozne ew male trojdrozne. Pomiar duzej kolumny jest praktycznie niemozliwy a raczej zupelnie niewiarygodny glownie w zakresie basu.

Skomentuj

Pomiary glownie w domu ale poprobuje jeszcze w garazu z "podwieszonymi kolumnami" powierzchnia dosc duza i duza wysokosc budynku. Zbaczymy w praniu jak to bedzie.

Skomentuj

Wieszac nie musisz, bo odbicie od podlogi mozna wytlumic materacem kocem i co ci tam miekkiego wpadnie w rece, byle bylo tego duzo. Odbicia od sufitu nie da sie ( praktycznie) wytlumic wiec wazne zeby do sufitu bylo daleko. Pozostaja jeszcze proby czy postawic kolumne w rogu czy na srodku sciany. Teoretycznie na srodku najdluzszej sciany ma najwiekszy sens.

Skomentuj

Takie coś się nada?
              http://allegro.pl/2-kanalowy-interfe...681879157.html

Skomentuj

Średnio...miałem jakiegoś behringera i kiepsko to wypadało.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez mirfak Zobacz posta
                  Nie nada.

Skomentuj

Wie ktos moze dlaczego przy pomiarze impedancji slychac trzaski z glosnika. Dodam tylko ze sprawdzalem to na integrze i SB lab 0490. Pomiar wychodzi niemalze identyczny aczkolwiek na integrze slychac tylko sinusa. Na zewnetrznej sb slychac sinusa i trzaski z glosnika. Winne moga byc sterowniki? Mam 64 bitowy system a ori stery sa na 32 ale ze "cos tam" dziala to postanowilem sprawdzic te karte. Ponizej pomiar imp. Czerwony integra, czarny sb.

---------- Post dodany o 23:59 ---------- Poprzedni post o 23:39 ----------

A nie jednak na integrze tez tak jest choc wczesniej tego nie zauwazylem albo tego nie bylo. Jak mozna cos takiego wyeliminowac?

Skomentuj

Przy pomiarze sinusem zawsze mialem takie charakterystyczne chrupanie-trzaski na kazdej karcie jaka testowalem. Nie przeszkadzalo to w pomiarach.

Skomentuj

Sprawdzilem tez na innym laptopie. Faktycznie rowniez to wystepuje. Bardzo mnie interesuje skad sie to bierze. Przesterowanie karty moze ma tutaj miejsce. Sproboje zrobic taki pomiar z wzmacniaczem zewnetrznym tylko jakies zabezpieczenie na wejscie dorobie

Skomentuj

chłopaki, korzystał ktoś z Art usb dual pre? http://artproaudio.com/art_products/...b_dual_pre_ps/
                          często polecają go użytkownicy Soundeasy i REW. ma zasilanie na baterię o phantoma 48V. mi szczegulnie zależy na phantomie, bo czekam na mica emm-6 kalibrowanego w crossspectrum :)
                          u nas ta karta kosztuje 360zł

Skomentuj

Panowie czy jest jakis konsenus co do karty USB?
                            Potrzebuje cos pod win7 64 do czego nie bede potrzebował preampa do wkładki mikrofonowej
                            Czy SB X-FI SURROUND 5.1 bedzie ok?
                            Czy moze audiotrak maya albo cube?

Skomentuj

Maya i xfi odpadaja. Pod 7 tez jest problem z sw z kazda karta, chyba ze u ciebie inny program. Sprawdzone karty to audioface II, emu np 0404, i ta co LuSzTi ma.

Skomentuj

ktoś testował EMU 0404 w wersji na pci-e?

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                  ktoś testował EMU 0404 w wersji na pci-e?
                                  mialem tylko pci, ale nie sadze z pci-e mialba by byc w czyms gorsza.

Skomentuj

Zamieszczone przez DeKeR Zobacz posta
                                    Maya i xfi odpadaja. Pod 7 tez jest problem z sw z kazda karta, chyba ze u ciebie inny program. Sprawdzone karty to audioface II, emu np 0404, i ta co LuSzTi ma.
                                    audioface II mowisz? potrzebuje pewnie jakiś wzmacniacz mikorofonowy do tego bo chyba ta karta nie ma wzmocnienia mikrofonu? jesli tak to jaki wzmacniacza najtaniej? :)

---------- Post dodany 09.01.2014 o 10:36 ---------- Poprzedni post 07.01.2014 o 22:47 ----------

jak dla mnie audioface odpada. za słąeb parametry dzwiekowe.

Co powiedzie o M-AUDIO FastTrack MOBILE PRE USB? uzywał ktos?

Skomentuj

Wzmacniacz to preamp wallina najlepiej i sprawdzony. M-audio chyba ma LuSzTi wlasnie tylko nie wiem jaki model.

Skomentuj

M-Audio Audiophile USB
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Odnośnie Toshiby, której używam do słuchania muyzki. Zastanawia mnie jedynie 'stereo' (pomiary raczej poprawnie zrobiłem).

(Karta ma swój oddzielny zasilacz, laptop bez baterii - podpięty pod swój zasilacz)

Dla porównania zintegrowana dźwiękówka (leci do 192khz, ale dałem na 96khz)

Last edited by gavron04; 10.01.2014, 11:12.
                                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Czaruję...
                                          X