Irku, jak możesz to rozwiń swoje uwagi. Jeśli twierdzisz, że ta karta E-MU 0204 nadaje się do pomiarów, to napisz proszę co należy zrobić, żeby działała ona poprawnie. Myślę, że wszystkim się taka wiedza przyda :)
U mnie jedynie czasami się dziwnie zachowuje jak ją się ponownie włączy i wyłączy.
W tedy przełącza się czasami z USB2.0 na USB1.1 i pojawiają się stuki ( pusty bufor)
Co uniemożliwia nie tylko słuchanie muzyki ale i pomiary.
Ponowne włącz /wyłącz naprawia sytuację :???:
Irku, jak możesz to rozwiń swoje uwagi. Jeśli twierdzisz, że ta karta E-MU 0204 nadaje się do pomiarów, to napisz proszę co należy zrobić, żeby działała ona poprawnie. Myślę, że wszystkim się taka wiedza przyda :)
Do jakich pomiarow?? To wysokiej klasy karta muzyczna, ma bardzo male znieksztalcenia i szumy wlasne. I wlasnie do pomiaru znieksztalcen i szumow nadaje sie idealnie. Inne karty po prostu sie do tego nie nadaja. A do pomiarow akustycznych to szkoda tej karty. Mam emu0404 usb i tak samo mierzy sie na niej jak i na karcie zintegrowanej wiec po co wydawac tyle kasy i meczyc sie z podlaczeniami bo sa one duzo bardziej skomplikowane. Ale na win XP to wszystko dziala klopotem jest win7 i to tu trzeba szukac przyczyny. Karty EMU to profesjonalne karty daletgo maja tzw zerowa latencje. W skrocie czas zapisu nie jest opozniony jednak troche trwa zanim karta zacznie zapisywac dane i wlasnie dlatego w SW widac jak tracimy poczatek sinusoidy. Konieczne jest wpisanie ujemnej latencji W innych kartach mamy opozniony czas zapisu i wtedy wpisujemy dodatnia latencje.
Jeśli karta ma bardzo małe zniekształcenia i szumy własne, to tym bardziej nadaje się do pomiarów, nieprawdaż? Mam na myśli np. tutaj bardziej zaawansowane programy niż SW (można nawet pokusić się o napisanie programu pod LabView, który z tej karty zrobi fajny analizator, oscyloskop, co tylko by dusza zapragnęła).
To o co pytałem to ustosunkowanie się do wykresów Measurement.Calib i do nieprawidłowo zmierzonej dynamiki przez program Right Mark Audio Analyzer dla karty E-MU 0204 USB. Zdaję sobie sprawę, że dla karty 24-bit dynamika powinna być większa niż te 80 dB.
Czy udało Ci się Irku na Twojej karcie E-MU 0404 USB uzyskać stałą latencję? Jeśli tak, to opisz to proszę w jaki sposób, bo jeśli da się na tych kartach uzyskać stałą latencję (wykresy test.in.l i test.in.r o stałym opóźnieniu) to myślę, że chyba znaleźliśmy bardzo dobrą kartę do pomiarów nie tylko w SW :)
Ty chyba nie wiesz ile kosztuje EMU0404USB :) Ja ja kupilem bo jej THD jest ponizej 0,001% co pozwala mi stosunkowo niewielkim kosztem mierzyc najlepsze konstrukcje audio. Zaden system pomiarowy nie mierzy juz ponizej 0,001% to jet na razie nieprzekraczalna granica. I tylko do tego ma sens kupowanie tej karty.
Do pomiarow audio nadaje sie byle co z probkowaniem 44khz i rozdzielczoscia 16bitow.
Oczywiscie w emu0404 mam stala latencje i z tego co pamietam nie mialem z tym zadnego problemu. Tylko musialem wpisac ujemna latencje czego ogolnie znany tutorial nie przewidywal.
SW to ciekawy program ale kazde pomiary nim to straciony caly dzien na kalibrowaniu i szukaniu usterek i ich rozwiazania. Dlatego uzywam go bardzo bardzo zadko. Najlepiej pracowalo mi sie z ARTA. Pomiary i wyniki w czasie rzeczysistym to jest to co jest potrzebne. Pomiary a potem skladanie wynikow i zwrotnicy w symulatorach zostawiam amatorom ktorzy nie maja wiekszego pojecia o akustyce.
Jeśli mówimy o karcie E-MU 0204 USB to jej koszt to ok. 500 zł. Jeśli ktoś ma takie fundusze to równie dobrze może trochę zaoszczędzić i kupić kartę za ok. 800 zł, np. wspomnianą E-MU 0404 USB. Nie widzę problemu.
Proszę rzuć okiem na wykresy Measurement.Calib dla karty E-MU 0204 USB, które umieściłem w poprzednich postach, gdyż jeszcze nie wyjaśniła się sprawa dziwnych zachowań tej karty. I jakbyś mógł napisać czemu program RMAA zmierzył, że dynamika karty 0204 wynosi 80 dB. Tego też dalej nie wiemy.
Co do wpisywania ujemnej latencji to jest to swojego rodzaju rozwiązanie :) Dzięki. Póki co nie mam już tej karty, ale jeśli w przyszłości będę miał taką sytuację, to skorzystam z Twojego rozwiązania.
Słabych dostawców masz... Ostatnio znajomy nabył 3sztuki po niecałe dwie stówki/szt i tak stałem się właścicielem jednej z nich... :)
Nie prowadzę hurtowni ani sklepu, żeby mieć dostawców. Nie wiem skąd ten pomysł. Podając tę cenę sugerowałem się cenami detalicznymi w sklepach muzycznych. Natomiast jeśli Twój znajomy ma takie ceny i dobrych dostawców to proszę o dane sklepu na PW. Dzięki z góry.
Ja też mierzę na EMU-0202 i bardzo sobie ją chwalę. Z Artą pod WinXP śmiga aż miło, a problemem jest brak sterwoników dla Win7, a w sumie to już chyba brak całego wsparcia. Nie jestem jednak przekonany czy do pomiaru głośników nie jest ona na wyrost - ja ją nabyłem podczas tworzenia pracy dyplomowej - kombajnu pomiarowego do wzmaków/głośników i tam mierzy THD jako substytut kart NI. Kładłem za nią 4stówki.
Nie prowadzę hurtowni ani sklepu, żeby mieć dostawców. Nie wiem skąd ten pomysł. Podając tę cenę sugerowałem się cenami detalicznymi w sklepach muzycznych. Natomiast jeśli Twój znajomy ma takie ceny i dobrych dostawców to proszę o dane sklepu na PW. Dzięki z góry.
Nie lubię czytać, że coś kosztuje 400zł jak bez wysiłku można mieć taki egzemplarz za 250zł. Kwestia tylko przejrzeć allegro i tablicę. :)
I jakbyś mógł napisać czemu program RMAA zmierzył, że dynamika karty 0204 wynosi 80 dB. Tego też dalej nie wiemy.
A wiesz do czego ten program sie nadaje? :) To taki program dla amatorow co nie majac pojecia o parametrach moga sobie cos tam niby pomierzyc :) Karta muzyczna sklada sie z przetowrnika A/C i C/A oba te tory moja osobne parametry i tylko tak nalezaloby je mierzyc. RMAA zawsze mierzy w petli a wiec zawsze najslabsze ogniwo. Zwykle tym najslabszym ogniwem jest czlowiek ktory je obsluguje :) Poczytaj sobie o kartach wysokiej klasy. Sa dla nich dlugie instrukcje jak poustawiac wszystkie sterowniki i miksery zeby RMAA pokazal rzeczywiste mozliwosci karty. Mnie zawsze interesuje tylko przetwornik A/C a ten latwo sprawdzic. Uruchamiasz jakis programowy analizator widma i patrzysz co pokazuje. Od razu widac na jakim poziomie jest ''trawa szumowa''. Do tego testu wejscie trzeba zewrzec do masy bo jak tego nie zrobisz to zobaczysz smieci ktore karta sciagnie z otoczenia. Druga sprawa to ze wartosc szumow (THD tez) zalezna jest od ustawienia miksera a wiec od ustawionego wzmocnienia wejscia. Ja akurat mam zewnetrzny generator o THD ponizej 0,001% wiec moge zmierzyc np mala karte muzyczna na usb ktora kosztowala mnie 4zl. Co ciekawe przy czulosci 70mV (niestety to najnizsza czulosc bo ma tylko wejscie mikrofonowe) ma THD na poziomie 0,003% :) Niestety dosc mocno szumi, trawa szumowa nie schodzi ponizej 110dB. Ale THD mozna juz mierzyc!! Ciekawie jest tez ze stara SBlive ktora mierzona RMAA wykaze THD o wartosci 0,02% ale przy pomiarze na -10dB bedzie juz ok 10 razy mniej!! Tak wiec jak nie wiesz jak mierzyc to tak na prawde nic nie zmierzysz :)
---------- Post dodany o 20:34 ---------- Poprzedni post o 18:15 ----------
Proszę rzuć okiem na wykresy Measurement.Calib dla karty E-MU 0204 USB, które umieściłem w poprzednich postach, gdyż jeszcze nie wyjaśniła się sprawa dziwnych zachowań tej karty.
No i tu wychodzi Twoja nikla znajomosc zagadnienia. Na tym wykresie nie ma zadnej anomalii i wszystko jest w pozadku! Widac na 10hz spadek o wartosci 0.5dB czyli zupelnie pomijalny. Oczywiscie jak spada pasmo to i zaczyna zmieniac sie faza. Postrzepiony wykres to juz zasluga SW ktory tak niestety mierzy.
Wniosek widać jest taki, że należało poustawiać odpowiednio poziomy dla karty 0204 i wtedy dynamika by znacznie wzrosła. Jeśli będę jeszcze kiedyś mieć tę kartę u siebie to z ciekawości posprawdzam jak mierzy RMAA przy różnych ustawieniach poziomów.
Odnośnie wykresów Measurement.Calib. Chyba nie spojrzałeś na wszystkie. Nie będę wklejać ich ponownie, ale najbardziej jestem ciekawe skąd na wykresie zafalowania charakterystyki (chodzi o sytuację gdy próbkowanie jest ustalone na 44 kHz)? Czytając Twoje wypowiedzi można stwierdzić, że bardzo dobrze znasz te zagadnienia, więc jeśli możesz napisz skąd taki wykres.
Sa dwa wykresy 44khz i 48khz i oba pokazuja to samo, pasmo od dolu 10hz przy pomijalnym spadku -0,5dB. Nie ma tam zadnego istotnego zafalowania. Klopot w tym ze nie masz pojecia o pomiarch i ogladasz wykres ''mikroskopem'' !! Ustaw rozdzielczosc skali na 3dB i zrob chocby lekkie wygladzanie. No i kto wykonuje pomiary na 65k probek? Z taka dokladnoscia mierzy sie tylko impedancje i niskie tony. Pomiary akustyczne co najwyzej 1024 probki.
Wiesz, skoro uważasz się za znawcę kart muzycznych, to sądziłem że się dowiem skąd wynika taka rozbieżność pomiędzy próbkowaniem 44 kHz, a 48 kHz. Wiem, że są to małe różnice, ale jednak są. W pomiarach można je pominąć, zgadzam się.
I śmieszy mnie to, że widząc wykres Measurement.Calib wykonany przy 65k próbkach od razu zakładasz, że przy takiej ilości próbek wykonuję pomiary :) Nie wiesz przy jakich ustawieniach robię pomiary.
I jesteś w małym błędzie - dokładność pomiarów nie zależy tylko od ilości próbek, ale i od czegoś jeszcze (nie będę pisać od czego, bo pewnie i tak napiszesz, że tylko Ty się znasz na pomiarach). Powiem Ci, że oceniając kogoś z góry można się przejechać. Pewnie już o tym wiesz.
Twierdzisz, że pomiary akustyczne wykonuje się z dokładnością ok. 45 Hz? Jesteś chyba niepoważny. Powinieneś pamiętać czasy, gdy pomiary akustyczne robiło się jeszcze analogowo z dokładnością mniejszą niż 1 Hz. No chyba, że za pomiary wziąłeś się dopiero wtedy gdy pojawił się sygnał MLS i inne.
Podsumowując, dodam jeszcze tylko tyle, że myślałem, że diyaudio.pl to poważne forum, a okazuje się jednak, że taka osoba jak Ty potrafi tylko oceniać kogoś z góry nie prowadząc rzeczowej dyskusji. Można było porozmawiać poważnie, bez uprzedzeń, a z Twoich wypowiedzi wynika, że właśnie taki jesteś, uprzedzony.
kłótnia kłótnią a ja wrócę do tematu.
Dzisiaj z nudów przeleciałem cały temat :) i proszę o potwierdzenie, że najlepiej do SW + Win XP nadają się te karty:
Miditech Audioface II Karta USB
Creative Labs SB0490 Sound Blaster Live! 24-bit External
M-Audio's Audiophile USB
Przy założeniu małego wydatku pieniążków. Tam chyba Irek pisał, że zbędne jest niskie THD (droga karta muzyczna) do mierzenia charakterystyk amplitudowych. I zgadzam się.
Ja bym jeszcze dorzucił używaną kartę ESI Maya 44 USB. Jeśli szukać po allegro i innych portalach z ogłoszeniami to można ją kupić nawet za ok. 150 zł. Plusem jest stałe opóźnienie.
sądziłem że się dowiem skąd wynika taka rozbieżność pomiędzy próbkowaniem 44 kHz, a 48 kHz. Wiem, że są to małe różnice, ale jednak są.
Nie ma zadnych rownic i szkoda ze tego nie widzisz! A skoro nie widzisz tak prostej sprawy to znaczy ze nie masz pojecia o pomiarach! Pocwicz troche to ogadamy powaznie.
---------- Post dodany o 20:13 ---------- Poprzedni post o 20:11 ----------
Calib wykonany przy 65k próbkach od razu zakładasz, że przy takiej ilości próbek wykonuję pomiary Nie wiesz przy jakich ustawieniach robię pomiary.
Tego nie wiem, to prawda. Ale wiem ze kalibracja nie jest zupelnie potrzebna bo pomiery akustyczne w SW sa dwukanalowe z tzw automatyczna kalibracja przy kazdym pomiarze.
---------- Post dodany o 20:19 ---------- Poprzedni post o 20:13 ----------
Twierdzisz, że pomiary akustyczne wykonuje się z dokładnością ok. 45 Hz? Jesteś chyba niepoważny.
A amatorskich warunkach mozna mierzyc z odleglosci tylko >200hz wiekszosc ludzi pokazuje wykreso od 500hz a nawet 1khz bo po prostu nizej maja tylko poszarpane wykresy. I wlasnie dlatego wystarczy rozdzielczosc 45hz ktora daje bardziej wiarygodne wyniki bo pomiar nie jest tak poszapany a to ze wzgledu na krotsze badanie czasu odpowiedzi z mikrofonu. A przy okazji sam pomiar trwa ulamek sekundy co dobzer wplywa na uszy domownikow. Dobrze jest ustawic opcje kliku strzalow (pomiarow) co usredni wynik i stanie sie on bardziej wiarygodny. Najwazniejy jest wykres w okolicy podzialu czyli 2-5khz gdzie rozdzielczosc 45hz jest nawet zbyt dokladna. Ale milo ze wiesz jak sei zmienia rozdzielczosc w zaleznosci od ilosci probek. Malo kto to wie i wszyscy mierza tak jak yoshi radzi na 65kprobek co jest zupelnym bezsensem.
---------- Post dodany o 20:22 ---------- Poprzedni post o 20:19 ----------
Powinieneś pamiętać czasy, gdy pomiary akustyczne robiło się jeszcze analogowo z dokładnością mniejszą niż 1 Hz.
Taka dokladnosc jest potrzebna do pomiaru parametrow T-S ew do okreslania rezonansu tunelu b-r. Nikt nie mierzy z taka dokladnosci pelnego pasma w dodatku analogowo bo pomiar trwalby caly dzien :) Ale moze ty tak mierzysz wiec juz ci nadaje tytul krola pomiarow. Bezsensownego krola :)
Moje pierwsze pomiary odbywaly sie impulsem a potem modulowana sinusoida nastepnie poznalem MLS a na koncu bramkowana sinusoida a scislej polowkami sinusoidy.
---------- Post dodany o 20:40 ---------- Poprzedni post o 20:22 ----------
Wymieniacie dobre ale dosc kosztowne karty muzyczne a kto przetestuje cos taniego? Czipy c-madia sa ciekawe np CM6206 czyli:
Podsumowując, dodam jeszcze tylko tyle, że myślałem, że diyaudio.pl to poważne forum, a okazuje się jednak, że taka osoba jak Ty potrafi tylko oceniać kogoś z góry nie prowadząc rzeczowej dyskusji. Można było porozmawiać poważnie, bez uprzedzeń, a z Twoich wypowiedzi wynika, że właśnie taki jesteś, uprzedzony.
Nie jestem uprzedzony tylko widze co piszesz. Ja w przeciwienstwie do ciebie spedzilem wiele godzin na pomiarach a dopiero potem usiadlem na forum :)
Skomentuj