Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta muzyczna do pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mi też kiedyś wyskoczyło to okno - stało się to chyba w momencie wpisania jakichś głupot podczas kalibracji (mocno błędne wartości rezystorów), co spowodowało kompletne rozjechanie wartości rezystora referencyjnego i rezystancji szeregowej. Mam wrażenie, ale teraz nie dam sobie nic w imię tego uciąć, że pomogło wpisanie w oknie Options Preferences-->Impedance "na chama" wartości rezystora referencyjnego i rezystancji szeregowej, zatwierdzenie tego i dopiero ponowna kalibracja.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
      Mi też kiedyś wyskoczyło to okno - stało się to chyba w momencie wpisania jakichś głupot podczas kalibracji (mocno błędne wartości rezystorów), co spowodowało kompletne rozjechanie wartości rezystora referencyjnego i rezystancji szeregowej. Mam wrażenie, ale teraz nie dam sobie nic w imię tego uciąć, że pomogło wpisanie w oknie Options Preferences-->Impedance "na chama" wartości rezystora referencyjnego i rezystancji szeregowej, zatwierdzenie tego i dopiero ponowna kalibracja.
      Próbowałem wpisać 8ohm, i 0,100ohm, ale po kliknięciu dalej wyświetla się nadal to okienko, a po kliknięciu OK program się wiesza... Ale nie będę robił nic, tzn robie na razie backup danych i windowsa od nowa stawiam.

Skomentuj

Właśnie zamówiłem ten wynalazek, zobaczymy jak wypadnie w porównaniu do SB Live 5.1. W ciągu tygodnia skrobnę coś o wynikach...
        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
          W ciągu tygodnia skrobnę coś o wynikach...
          I jak testy karty?

Skomentuj

Przepraszam za opóźnienie recenzji :) Co ciekawe dostałem od sprzedawcy kolejną odmianę C-Media CM6206 bo oczywiście ogłaszają towar którego nie posiadają?!

Główną zaletą jest to, że działa bez problemu ze SW (Win XP) i Arta (WinXP i Win7). Sprawdzałem na sterownikach producenta i ASIO. W SW trzeba uważać tylko na latencję bo potrafi popłynąć, konieczny kolejny strzał. Przestałem używać w stacjonarce SB Live5.1 bo od 5kHz przekłamywał fazę a od 15kHz śmieci. Teraz tego problemu nie mam. Kalibracja czyściutka. Zmierzona w Arcie różnica kanałów to jedyne -0.03dB! Kolejna olbrzymia zaleta to mocny sygnał. Mierzymy bez wzmacniacza. Nie mierzyłem TS'ów bo nie miałem jeszcze takiej potrzeby ale też sądzę, że obejdzie się bez wzmacniacza. Generalnie zakup okazał się trafiony. Karta jak najbardziej warta 100zł. Da się nawet na tym słuchać muzyki. Tak więc polecam wszystkim. Wreszcie przesiadłem się na laptopa i ogarnąłem Artę (trochę to trwało :))
            Tu ma dobrą cenę ( ja przepłaciłem ):
            http://www.morele.net/karta-dzwiekow...-spdif-292044/

Skomentuj

Cena rzeczywiście śmieszna.

Skomentuj

Najwazniejsze pytanie, czy latencja jest ZAWSZE stala?

Skomentuj

Napisał, że pływa czasami więc karta na pewno nie pod SW.

Skomentuj

Z latencją jest ten problem, że np. trzy próby jest stała za czwartym razem zmiana o dużą warość. Kolejny pomiar i sygnał startuje w tym samym czasie. Dlatego w SW przy ustawionych markerach od razu zauważymy problem. Trzeba powtórzyć pomiar. Gdyby za każdym razem pływała (różne wartości początkowe) to faktycznie byłaby dyskwalifikacja.
                    Nie mam czasu bo szykuję garaż do lakierowania. Jak znajdę to wrzucę kilka zdjęć z opisami i uwagami.

Skomentuj

KonradRak nie może pływać, opóźnienie musi być stałe... W SW jeśli pamięć mnie nie myli lt można ustawić, próbowałeś ?

Skomentuj

Ciekawostka. Właśnie odpaliłem SW aby to sprawdzić. Po pierwsze, zauważyłem, że miałem ustawiony błąd latencji na 5ms (zapomniałem o tym-myślałem, że jest "0"). Latencja się zmienia, najczęściej przyjmuje wartość 5,6ms (rzadko 8,6ms lub 9,6ms). Przy ustawieniu błędu lt na 5ms, dokładnym ustawieniu markerów (pulse response) łatwo zauważyć czy trafiłem w odpowiedni moment czy nie. Najczęściej wystarczała kolejna próba. Tak więc miałem pewność że mierzę oba głośniki w tym samym czasie opóźnienia impulsu referencyjnego. Wydaje mi się, że dzięki temu prawidłowe zależności fazowe zostały zachowane.
                        Kolejna rzecz na którą teraz zwróciłem uwagę to to, że w przypadku impulsu ref 5,6ms sinusoida zaczyna się zawsze później o ok. 1ms? W SB Live oba czasy są identyczne.

W SB latencja jest stała i wynosi 1,33ms.

Co ciekawe nie wiem co zmieniłem dziś ale zawsze w SB Live miałem dużą różnice kanałów od 15kHz do 20kHz sięgającą -1dB. Teraz jakoś tak ładnie :)

Jeszcze ustawienia mikserów:

Skomentuj

A czy z ARTA i ASIO latencja tez skacze?

Skomentuj

Dziś ponownie robiłem pomiary. Arta, Win7, sterowniki Asio. Kilkadziesiąt pomiarów i za każdym razem stała latencja! Tak więc potwierdzam na 100% przydatność karty dla Arty.

Skomentuj

W Win7 ASIO to chyba podstawa, bo przy standardowych sterownikach na zew kartach creative miałem latencję na poziomie 20ms

Skomentuj

Ja teraz z Arta uzywam tylko Asio i karty na USB. Smiga pieknie. Sys w8 i xp.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Szlak mnie już trafia! :( Panowie jak sprawdzić jiga co z nim nie tak skoro nie chce przejść testu impedancji ? Jig z pre damiani`iego 2 kompy 3 systemy 3karty dźwiękowe i na wszystkim sieje głupotami. in.L oraz in.R jest OK.
                                  Kiedyś dobrze było... (dawno nie używałem i chyba znowu pizdolne tym do szafy :/ więcej problemów z tym jigiem i SW niż to warte)

Skomentuj

Znacie lub macie jakiś ciekawy program do przełączania między kartami na kompie? mam 3 karty, 2 na PCI i jedną na USB - jedna do pomiarów, druga do słuchania - mam na niej postawioną aktywkę, trzecia to karta na USB dla słuchawek... Używam głównie foobara, ale męczy mnie trochę ciągłe przełączanie między kartami?

Jakieś rady oprócz kupna jednej lepszej? :P

Skomentuj

A po co Ci jig ?
                                      Weź zrób sobie kabel i już.
                                      Mój "JIG" do pomiaru impedancji :)

Skomentuj

Ja mam reza w pudełku po zapałkach.
                                        marcinsywala.pl
                                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                                          ja mam reza w pudełku po zapałkach.
                                          ahhahaahhaah :lol:
                                          A jak sprawdzić JIGa? Jest w artykułach na głównej stronie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X