Bardzo dobry wynik. Obrazek wrzuc na fotosik.pl ja musialem przekonwertowac go w paincie do jpg bo bezposredniego zrzutu ekranu czyli bitmapy nie chcial przyjac.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Karta muzyczna do pomiarów.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaW prawym kanale nieco gorzej. Czyzby wzbudzenie czyli to karta EMU?
Zamieszczone przez irek Zobacz postaPokaz jeszcze widmo ze zwartym wejsciem, zobaczymy na jakim poziomie jest trawa szumowa i czy widac brum.
Last edited by tomix; 25.02.2014, 20:37.
Skomentuj
-
Ech to wzbudzenie. Chyba nie mam zapisanego zrzutu samego szumu jak bede wlaczal karte to srobie. Sporo zalezy od ustawionej czulosci. EMU0404 ma mala czylosci i przy ustawieniu potka na minimum wymaga jak dobrze pamietam az 3V rms na wejsciu zeby w pelni wysterowac wejscie. Za to przy zwiekszaniu wzmocneinia na pozcatku szum nei rosnie wiec mozna przy niskim szumie nieco zwiekszyc czulosc. Dopiero jak sie ustawi duze czulosci to trawa szumowa zdecydowanie sie podnosi. Na wejsciu mikrofonowym czulosc jest tak duza ze mozna na prawde znikome mikrowolty mierzyc.
Skomentuj
-
Zastanawia mnie jak jest rozwiązana sprawa wejścia liniowego i mikrofonowego. Szumy trawy zarówno wejścia liniowego jak i mikrofonowego wydają się być na tym samum poziomie co by znaczyło że wejście liniowe i mikrofonowe to te same obwody. Gdy by oddzielił może udało by się uzyskać jeszcze parę db. Swojej karty rozebrać nie mogę bo gwarancja.
Skomentuj
-
Nie badalem dokladnie wejscia mikrofonowego. Uaktywnia sie po wlozeniu wtyku XLR, wejscie liniowe dziala na wtyku jack. Czasami jest to to samo wejscie tylko ma inne rezystory szeregowe. Jednak w EMU jest to chyba jakis bardziej skomplikowany uklad, wtykajac wtyk slychac jak przelacza sie jakis przekaznik. Gniazdo typu combo jest dosc skomplikowane i ma zdaje sie styki wykrywajace wlozenie konkretnego wtyku.
Skomentuj
-
Chwilami trochę czytam o karcie emu usb i chyba trafiłem na opis przyczyny zakłóceń lewego kanału. Na stronie diyaudio.com jest temat opisany wraz z przeróbką. Polecam fragment na samym końcu http://www.diyaudio.com/wiki/E-MU_0404_USB_mod_wiki
---------- Post dodany o 21:28 ---------- Poprzedni post o 11:51 ----------
Nie wytrzymałem i przerobiłem kartę. Wyniki trawy po przeróbce jak widać nie ma szpilek.
Skomentuj
-
Ooo to i ja bede musial rozebrac i poprawic swojego wzbudzacza :) Pamietam ze kiedys rozbieralem bo kupilem padniety jeden kanal wiec wymienialem jednego opampa i wlasnie przy pomiarach jeden kanal wejsciowy mial delikatne wzbudzenie. zasilanie etz bylo dziwne bo tak sa pzertwornice i jedna polowka napiecia byla sporo nizsza od drugiej ale juz mi sie nie chcialo kombinowac. Nie latwo wlaczyc calosc jak sie rozepnie plytki, musialem polaczyc je kablami. Poczytam ta poprawke.
---------- Post dodany o 12:50 ---------- Poprzedni post o 11:16 ----------
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...ea4999c67.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...44b8002f0.html
Godzinka roboty i udalo sie :) Troche sobie uproscilem sprawe bo zmienilem bieg tylko jednej sciezki :)
Ale wielki minus dla inzynierow z creativa zeby popelnic tak podstawowy blad to wstyd. Kazdy nieco zorientowany wie ze dwie sceizki z sygnalem symetrycznym musza isc obok siebie a oni na kilka cm rozlaczyli je. I to jeszcze puszczajac jedna w poblize seijacego dlawika no i popsuli, ech..
Skomentuj
-
Nie lanie rosnie szum na koncu pasma i strasznie duzo brumu widac. Pokaz czyste widmo czyli zwarte wesjcie karty i zrzut ekranu z RMAA na samym poczatku z okna w ktorym ustawiasz poziom sygnalu. Sporo moze zalezec od ustawienia probkowania u mnie najlepiej jest dla 44khz, 24bity daja nizszy szum.
RMAA to gowniany program wiec bym sie na nim za bardzo nie opieral. Mozesz poszukac w necie starego spectra lab
Skomentuj
-
Po kilku próbach efekty w załączniku. Przy 192khz jest problem, więc nie wstawiałem.Last edited by gavron04; 07.03.2014, 01:42.
Skomentuj
Skomentuj