Witam. Mam pytanie do posiadaczy e-mu 0202/0204 lub do osób które mierzyli te karty. (wyjście mam przez 2x mono i na 2x mono do wejścia) Wszystko ładnie pięknie, ale z Frequency response jest tragicznie. przy 24bit/96khz i directsound mam +2.73, -7.04 . Wina sterowników, czy ja coś źle robię?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Karta muzyczna do pomiarów.
Collapse
X
-
-
Moje emu0404 USB najlepsze parametry uzyskuje przy probkowaniu 44,1khz i 24bitach. Przy wyzszych czestotliwosciach wkradaja sie do widma jakies smieci, prawdopodobnie zaczyna dzialac PLL i sa klopoty z jitterem.
Z tego co czytalem to karty emu nie potrafia pracowac 192khz 24bity w full duplexie ale mozliwe ze tylko te na usb. A to ze RMA mierzy przy takiej czestotliwosci to nie wiele znaczy, kazda karte mozna zmierzyc bo windows umie oszukiwac.
---------- Post dodany o 18:33 ---------- Poprzedni post o 18:32 ----------
Zamieszczone przez irek Zobacz postaCzy emu 0404 PCI będze działać pod win7
Skomentuj
-
Mam na drugim dysku XP. Przełanczam w biosie z którego ma się odpalać (przy instalacji 7 zachowałem poprzednią wersję XP i chyba dobrze zrobiłem). Rzeczywiście nagrywanie sygnału testowego chodzi z minimalnym stabilnym opóźnieniem ok 2,5ms, dla porównania w win7 rośnie do 16ms-20ms. Jedank mam problem teraz z kalibracją impedancji, mierzy zawyżone wartości. Okablowanie i Jig sprawdzone i są ok. Być może to kwestia konfiguracji PatchMixa ? Trochę to bardziej skomplikowane niż w innych kartach :) Proszę o ewentualne wskazówki. Przekopałem trochę ale nic znalazłem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaZ tego co czytalem to karty emu nie potrafia pracowac 192khz 24bity w full duplexie ale mozliwe ze tylko te na usb.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomix Zobacz postaIrku, To raczej soft ma problem z obsługą takich parametrów, ale fakt że sterowniki mają cięzkie.
Skomentuj
-
Witam, chciałem zapytać jaką kupić kartę muzyczną wew. do PC która dobrze współpracuje z programem SW oraz działa pod win 7 64 bit???
Ewentualnie mogę pomyśleć o karcie zewnętrznej.{wolałbym wewnętrzną ,bo mam sporo wolnego miejsca w skrzynce :biggrin:} Czy macie jakieś sprawdzone modele kart ???
Obecnie mam kartę zintegrowaną i wydaje mi się że raczej ta do pomiarów się nie nadaje.
JIGa jeszcze nie mam ,ale jest już w budowie.
W tej chwili na allegro są takie;
Creative SupremeFX X-FI od ok 85 zł
Asus xonar od ok 90 zł
do wydania ok 200 zł
co wybrać ?? :o
Skomentuj
-
Zamieszczone przez seban30 Zobacz postaObecnie mam kartę zintegrowaną i wydaje mi się że raczej ta do pomiarów się nie nadaje.
Skomentuj
-
Na pci, to powinna dzialac praktycznie kazda. Ja jednak wolalbym kupic karte studyjna stereo, np m audio audiophile 2496. Karte z prawdziwym wsparciem sterownikow ASIO.Last edited by Pogromca mitow; 18.02.2014, 20:39.
Skomentuj
-
http://allegro.pl/creative-sound-bla...980517290.html
przecież to za darmo. Masz 96/24. U mnie pod XP sprawuje się nienagannie. Żadne ryzyko za takie pieniądze...
a tu:
http://tablica.pl/oferta/creative-so...tml#17760e3216
to więcej zapłacisz za samą przesyłkę !!!Last edited by Jacek Zieliński; 18.02.2014, 20:39.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNa pci, to powinna dzialac praktycznie kazda. Ja jednak wolalbym kupic karte studyjna stereo, np m audio audiophile 2496. Karte z prawdziwym wsparciem sterownikow ASIO.
Skomentuj
-
No nie wiem czy Emu 0404 PCI/PCIe kupisz za grosze. Minimum to jakieś 200-250 PLN. A czy różnica w amatorskich pomiarach będzie jakakolwiek bardzo wątpię. Dodatkowo Emu nie ma wzmacniacza mikrofonowego a Live ma i kiedy nie chce mi się rozkładać dodatkowych kabli i pudełek włączam Holm-a i podłączam mikrofon bezpośrednio do karty.
Skomentuj
-
Emu do Szumblastera to nie ma co porównywać, to nie ta półka. Preamp wystarczy na NE5532.
Z Creativów to jedynie polecam pierwsze karty Audigy 2 i 2ZS bo w nich można uzyskać przyzwoitą jakość za pomocą panela, albo przeróbki wejścia bezpośrednio na 2 przetwornik (zewnętrzy poza procesorem) gdzie trzeba być manualnie dobrym. Nowsze Creativy mają coraz więcej bajerów, ale jakościowo nie dogoni nigdy nawet audiophile 2496 pomimo że ta nie pracuje 192kHz.
Skomentuj
-
Dzięki koledzy, w takim razie wpierw poskładam jiga i spróbuje go uruchomić na karcie zintegrowanej, gdyby nie dało rady to kupie kartę wew.
Creative w zeszłym roku wypuścił nowe karty muzyczne, jedna z nich obsługuje Asio ;;
http://pl.creative.com/p/sound-blast...ster-audigy-rx cena ok 250 zł ,
a m audio audiophile 2496 cena ok350 zł jak dla mnie trochę drogo.
Odezwę się po testach z integrą.
Pozdrawiam.
Skomentuj
Skomentuj