Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta muzyczna do pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

u mnie jest mozliwosc sterowanie glosnoscia i czuloscia nagrywania bez sterow
    mam viste niestety
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      panowie, mam teraz tego creativa i nie moge przejsc kalibracji
      przy wpisywaniu 16 ohm wyskakuje blad otwartego obwodu...
      jak to przechodzicie?
      ja też tak miałem na sb0240 i xp , zmieniłem sterowniki na najnowsze ze strony Creative i działa

Skomentuj

@Pawel S. próbowałeś te sterowniki?
        http://forums.creative.com/t5/Sound-...010/m-p/554398
        HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
        CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
        Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

nie, nie probowalem
          juz pobieram
          Last edited by Pawel S.; 19.06.2011, 18:43.

Skomentuj

Ale Ty Pawle masz kartę USB a te stery są do normalnych kart. Prawdopodobnie instalator nie wykryje Ci w ogóle karty.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

no to po co wprowadzacie mnie w blad?
              wlasnie widzialem ze widnieje tam audigy
              ale myslalem ze ten na usb tez sie na to lapie...

skoro juz odinstalowalem stery to zobacze czy dziala na systemowych

---------- Post dodany o 19:22 ---------- Poprzedni post o 18:43 ----------

DZIALA!!! :thumbsup:

faktycznie trzeba stery wywalic!

lukaszu, jednak ci jej nie odesle za szybko :p

Skomentuj

DZIALA!!!
                Skoro działa to ja mam kilka pytań:
                1. Masz jakaś latencję? Bo ja nie mam żadnej, ale faza jest odwrócona. I teraz nie wiem czy odwraca fazę, czy zjada mi pół okresu.
                2. Czy odwraca Ci fazę? To wynika z pierwszego pytania.
                3. Jaki zakres odchyleń masz w measurment.calib?
                4. Na jakim systemie Ci to działa?
                5. Na jakim kompie? Chodzi mi o chipset/kontroler USB.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

win XP
                  asus K70io - sam sobie sprawdz jaki chip
                  reszte pozniej

Skomentuj

To może ja pokażę jak to wygląda u mnie. Może ktoś bardziej doświadczony skomentuje:

latency.jpg meas.calib.jpg

Skomentuj

faza odwrocona, ale nie do konca. wyglada na to ze jest przesunieta o ok 160 stopni

jezeli latencja to to co pisali w poscie #64 to brak
                      chociaz czasami widac delikatna zmiane fazy
                      Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                      3. Jaki zakres odchyleń masz w measurment.calib?
                      pomijajac powyzej 20kHz (tam jest masakra) to najwiekszy pik mam na -0,25 przy ok 2,5kHz

Skomentuj

Odwracanie fazy sygnału nie powinno mieć znaczenia. Wykres częstotliwościowy wygląda ok. Żeby określić przydatność do pomiarów trzeba skalibrować impedancję i zmierzyć impedancję głośnika. Będzie po wykresie widać jak karta radzi sobie z obciążeniem.

Skomentuj

wykresy nie za ladne, ale nadajace sie do uzytku

jakiego glosnika wrzucic?

Skomentuj

jakiego glosnika wrzucic?
                            missiona :P
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To ja wrzucę pomiar impedancji 3-way z uszkodzonym wysokotonowcem (dlatego impedancja tak leci na łeb):

SW:
                              impedance.jpg

ARTA
                              impedance2.jpg

Skomentuj

Z arty ładniejsze bo wygładzone . Jakie masz ustawienia próbki? Niedokładność na niskiej częstotliwości może wynikać z małego sample size , daj 44,1kHz / 65k i powinno sie poprawić.

Gdy karta jest za słaba to zwykle na niskich częstotliwościach pojawia się problem większego poszarpania pomiaru. Generalnie mały szum jest dopuszczalny i nie ma co się tym przejmować. Podobny efekt może być gdy przy kalibracji ustawi się za niskie poziom odtwarzania a za wysoki nagrywania. Wykresy w trybie direct będą ok ale podczas pomiaru impedancji wyjdzie, że sygnał jest za słaby przez co wykres będzie poszarpany. Taki efekt może byc nawet na zwykłym SB live jak się źle ustawi, wystarczy przekalibrować poziomy odtwarzania i nagrywania i będzie ok.

Skomentuj

Próbkę miałem 16k i 44,1kHz. Zmieniłem na 256k próbek. Zmieniłem poziomy nagrywania i odtwarzania i wyszło coś takiego:

meas.calib SW2.jpg impedancja SW2.jpg

Skomentuj

No jest już lepiej. Trochę szumi przy niższych częstotliwościach, można popróbować z suwakami.
                                    256k w praktyce to za dużo, nigdy tyle nie dawałem. Zwykle mierzę na 65k, czasem ale rzadko 132k i to jest wystarczające.

Generalnie wygląda to nieźle i powinno się nadać do pomiarów. Wykres impedancji na częstotliwościach "zwrotnicowych" jest gładki więc symulacje będą wychodzić dobrze. Na niższych częstotliwościach jest gożej ale tam nie ma to takiego znaczenia, można wyglądzić i odczytać z dobrą dokładnością np strojenie bas reflexu. Gożej byłoby mierzyć TS'y z tak zaszumionym pomiarem, zapewne byłyby problemy.

---------- Post dodany o 14:02 ---------- Poprzedni post o 13:58 ----------

Aha i jeszcze jedno. Na zaszumienie pomiaru maja duży wpływ kable/wtyczki/gniazda. Warto o to zadbać. Oddalić kable od potencjalnych źródeł zakłuceń, sprawdzić czy chincze dobrze trzymaja itp.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                      Aha i jeszcze jedno. Na zaszumienie pomiaru maja duży wpływ kable/wtyczki/gniazda. Warto o to zadbać. Oddalić kable od potencjalnych źródeł zakłuceń, sprawdzić czy chincze dobrze trzymaja itp.
                                      No tu muszę jeszcze powalczyć. Zobaczymy czy coś się jeszcze poprawi. Co ciekawe wszystkie pomiary mam na Win 7 z XPMode. Dobrze, że procki AMD i chipsety mają wsparcie dla wirtualizacji (w Intelu często tego nie ma).
                                      Ja w ogóle używam UniJig'a Irka. Ciekawe jakby to wszystko wyszło na zwykłym Jigu z preampem. Może ktoś ma i nie używa to bym mógł potestować.

Skomentuj

odgrzebuje stary temat, czy karta z tego linku:
                                        http://allegro.pl/creative-sound-bla...713777607.html
                                        nada się do pomiarów w SW, ktoś miał już z nią doczynienia?
                                        P.S dodam, iż ta karta się nie nadaje:
                                        http://allegro.pl/creative-sound-bla...720422657.html
                                        natomiast to jest pełnowartościowy X-Fi to może działać, ja nie mam teraz jak sprawdzić bo zmieniłem komputer i nie mam już wejścia exprescard:
                                        http://allegro.pl/x-fi-notebook-rece...728476585.html

Skomentuj

Pawel ma moja karte
                                          sprawdz jak dzila i czy ci pasuje
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X