sebxx4, niestety, ale na takich nie ma siły. Ich sprawa.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacz 150-200W 8R
Collapse
X
-
Powiem tak - to zależy od budującego :)
Jeżeli masz troche doświadczenia i pewności siebie - bierz kita. Jeżeli chcesz iść na łatwiznę i mieć 100% pewności że zadziała, ale i nadwyżke kasy to weź zmontowany układ. Po Twoich pytaniach sądzę że lepiej będzie jak kupisz gotowca (zaoszczędzisz kase na spalonych mosfet'ach itp)
Co do zasilania to już pisałem - nie przekraczaj +/-60V, więc trafo 2x40V będzie ok. Gość Ci proponował 2x50V bo myślał że chcesz wyciągać z tego Holtona resztki mocy (tj. 400W). Ty nie potrzebujesz takiego zasilania bo chcesz wyciągać z niego mniejsze moce. Max co możesz tam wsadzić to trafo 2x42V...
---------- Post dodany o 19:24 ---------- Poprzedni post o 19:21 ----------
Przy trafie 2x50V będziesz miał napięcie zasilania +/-70V (spadnie pewnie do +/-68V), więc wzmacniacz odda moc około 280W/8R, a Ty potrzebujesz o 100W mniej
Skomentuj
-
Holtona bym sobie na Twoim miejscu raczej darował, lepszy już będzie ,,wzmacniacz janka" co do ceny holtonow to 135zł to tak sobie, ja ostatnio sprzedałem jednego za 109zł, mam jeszcze jednego ale trzeba go sprawdzić... koszt holtona + trafo + zasilacz+ radiator itd = drożej niż byś kupił od Irka panel sub 150 w wersji 8r czyli 140w przy 8r, do tego slsa wystarczy w zupełności...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wojak737 Zobacz postaTen wzmacniacz janka też nie jest pozbawiony wad konstrukcyjnych, nawet sam irek ostatnio się o tym wypowiadał. Poza tym miałem okazję testować inny projekt janka i miałem ogromne problemy z odpaleniem.
Skomentuj
-
albo panel sub 300 :) mocy nigdy za wiele :) tylko trzeba ummiejętnie gałą kręcić
nie żebym szerzył propagandę :), ale wygląda ciekawie http://diyaudio.pl/showthread.php/17...179#post267179
choć w kwestiach technicznych musi się właściciel wypowiedzieć
Skomentuj
-
sebxx dosyć beztrosko liczysz te moce dla poszczególnych napięć :) pamiętaj że tu mowa jest o holtonie który ma trochę kiepską sprawność ale jeśli jest zrobiony na poprawionej płytce przema to gra ok i raczej sam z siebie szybko sie nie spalido holtona 400 trafo zalecane to 2x50-55VAC, dlatego wcześniej pisałem o kondach na 80V lub 100V które są dosyć drogie. wolę jednak już zmodyfikowanego holtona od wzmacniacza janka.
co do paneli od irka to są one zbudowane z n-mosfeta na dwóch parach, który można tanio samemu zrobić, trafo do tego 2x45VAC i możesz osiągnąć ok 300W przy 4ohm.
Skomentuj
-
Według mnie dobry jest N-Mosfet Irka (avt2762). Jakbyś zrobił na dwóch parach IRFP250N to wytrzyma te 300W/4R i nieco ponad 150W/8R czyli w sam raz dla Ciebie. Irek ma gdzieś wersje z dwoma parami IRFP250N ale nie chce udostępnić :P Na elektrodzie jest podobny projekt (przerobiony n-mosfet na dwie parki IRFP przez urzytkowników z pomocą Irka). Działa to nawet fajnie :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaIrek ma gdzieś wersje z dwoma parami IRFP250N ale nie chce udostępnić :P
Skomentuj
-
No wszystko fajnie tylko że :
1. Te mosfety są ogromne, a więc i wolne jak wóz z węglem
2. Ciekawe gdzie go kupisz :P (w TME niby jest, ale to jest IRFP264, a wersja o której piszesz ma jeszcze "N" na końcu)
---------- Post dodany o 17:46 ---------- Poprzedni post o 17:44 ----------
A pozatym Irek napisał, że z IRFP264N można wyciągnąć max 300W, więc nie wiem skąd Ci się wzieło 350-400W :) Na IRFP264 będzie to coś koło 280W.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta1. Te mosfety są ogromne, a więc i wolne jak wóz z węglem
bo piszesz tutaj rzeczy ktore sa dla mnie kompletnie nielogiczne...
Skomentuj
Skomentuj