Duża pojemność bramki ogranicza troche zastosowanie takiego mosfet'a (właściwie do suba)...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacz 150-200W 8R
Collapse
X
-
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaA pozatym Irek napisał, że z IRFP264N można wyciągnąć max 300W, więc nie wiem skąd Ci się wzieło 350-400W
Napisał w opisie układu sprzedawanego przez avt, czyli n-mosfecie na JEDNEJ parze tranzystorów mocy, a ja pisałem o wersji na DWÓCH parach.
Ogromne? Takiej samej wielkości jak inne w tej obudowie, czyli m.in irfp250.
Na codzień używam dwóch sztuk n-mosfetów na dwóch parach irfp250n zasilanych trafem 600VA 2x40VAC i jakoś nie zauważyłem, żeby muzyka "była wolna jak wóz z węglem" :flapper:
---------- Post dodany o 21:58 ---------- Poprzedni post o 21:57 ----------
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaDuża pojemność bramki ogranicza troche zastosowanie takiego mosfet'a
Skomentuj
-
Ludzie...
1. Myślałe że chodzi o jedną parke (i podstawową wersje n-mosfet'a)
2. Ogromne - chodziło o ich parametry (i pojemność bramki)... Można tak to ująć.
3. IRFP250N są jeszcze znośne, ale IRFP264N to już troche "grubsze" sztuki.
4. Wyrywasz zdania z kontekstu - napisałem że zastosowanie tak potężnych tranzystorów ogranicza ich zastosowanie właściwie tylko do suba, bo do szybkich sygnałów się raczej nie nadają... Czytaj uważnie :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaogranicza ich zastosowanie właściwie tylko do suba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta4. Wyrywasz zdania z kontekstu - napisałem że zastosowanie tak potężnych tranzystorów ogranicza ich zastosowanie właściwie tylko do suba, bo do szybkich sygnałów się raczej nie nadają...Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaWłaśnie w subie.
Ja jak kupowałem elementy do płytki na 2 parach irfp 250n, to koszt produkcji wyszedł mnie około 50zł z rezystorami metalizowanymi 1%, kondami Epcos i Hitano (takie dostępne w sklepie gdzie się zaopatruję), do tego 30zł radiator a6023, i 150 trafo oraz XXzł za układy dodatkowe wedle woli.
irfp264 kupiłem też na allegro, w cenie dość wysokiej, ale skoro chciałem dostać ponad 350W przy 4R to trzeba było się poświęcić :)
Skomentuj
-
Jak złożysz, to 3 razy sprawdź, czy nie zrobiłeś zwarć przypadkiem.
Załóż radiator i sprawdź, czy aby tranzystory mocy są dobrze odizolowane od niego.
Podłącz zasilanie przez rezystory małej mocy (do 2 wat), kilkanaście do kilkadziesiąt ohm, dodatkowo w ulemną szynę zasilania wpinając miliamperomierz.
Podłącz sygnał (np z komputera) i podepnij tani głośnik.
Włącz wzmacniacz. Jak nic nie dymi i nie wybucha, to zapodaj cichy sygnał z kompa i obserwuj wskazania miliamperomierza. Głośno tym nie pograsz, bo się rezystory spalą na zasilaniu (ja grałem do 150mA, bo potem zaczynały dymić).
Daj temu pograć przez przynajmniej 15 minut przy wskazaniach amperomierza w okolicach 100mA (wtedy się szybciej układ zagrzeje, a nie spalisz rezystorów).
Następnie przestań puszczać sygnał (broń Boże nie wyciągaj kabli sygnałowych, bo możesz stracić bezpiecznik w amperomierzu) i skręć potencjometr na końcówce mocy do tego momentu, aż pokaże 100mA dla układu na 2 parach, albo 50mA dla układu na jednej parze.
Możesz potem, jak posiadasz drugi multimetr/woltomierz, sprawdzić napięcie stałe na wyjściu na głośnik. Mnie się udało tak złożyć dwa układy na dwóch parach, że nawet stałe na wyjściu było prawie identyczne 9,6mV i 9,5mV :flapper:
Jakby co, to wartości prądów podawałem dla swoich rezystorów i napięć zasilania jakich używam, czyli rezy 28R, chyba 1Wat, napięcie 2x56VDC, dla innych wartości powyższych parametrów, wartości prądów bezpieczne dla rezystorów ograniczających zasilanie będą inne.
Mam nadzieję, że nie napisałem jakiegoś głupstwa przy okazji :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaJa miałem taki problem, że podczas ustawiania prądu spoczynkowego w AVT2762 (w podst. wersji) w jednych układach amperomierz pokazywał jakąś wartość, a w innych w ogóle
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaa macie wykaz elementów
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postanie jestem pewien czy to są na pewno te
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaczemu niektóre elementy są zaznaczone na schemacie
Jak już dojdziesz to momentu, gdzie trzeba będzie wlutować lm385 1.2 to daj znać - podeślę zdjęcie, o ile nie będziesz wiedział jak to ma być zainstalowane.
Skomentuj
-
Te pliki które wrzuciłem mają wszystkie poprawki ważne dla nowej wersji. PCB jest poprawione (tak aby można było użyć tranów MJExxx). Te elementy zaznaczone na schemacie to te, które zostały zmienione względem oryginału. Stosuj wartości ze schematu.
Co do mojego problemu z prądem spoczynkowym - układy działają. Nie ma żadnych błędów montażowych ani zwarć. Ja kalibruję te układy mierząć rezstancję pr-ka. Ustawiam na (jeśli dobrze pamiętam) 78R. To odpowiada około 50mA, jednak biorąc pod uwagę tolerancje reszty elementów regulacji prądu spoczynkowego, może on lekko odbiegać od tych 50mA, ale nie słychać żadnych zniekształceń ani wzmak się nie grzeje (bez sygnału).
Skomentuj
-
dobra mam komplet elementów, zaraz będę trawił płytki chlorkiem żelaza:-) Oby wyszło...
---------- Post dodany o 14:38 ---------- Poprzedni post o 14:31 ----------
Czy muszę zrobić z tego kitu(ścieżki) lustrzane odbicie? W jakim programie je można zrobić?Last edited by Adam_85; 29.04.2011, 15:47.
Skomentuj
Skomentuj