To lepiej zacznij stosować na 105*C :). Takie się stosuje (powinno się stosować) w urządzeniach impulsowych. Nie chodzi tu nawet już tylko o trwałość.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowa przetwornicy Irka.
Collapse
X
-
Masz na myśli szpilki kluczowania, przez które kondensatory wyjściowe mogą puchnąć/grzać się ?
W przetwornicach ze stabilizacją stosuje się dławik, który je "pochłania". W niestabilizowanych nie ma takiej potrzeby. Osobiście montuje na 85*C i jeden prototyp chodzi już jakieś pół roku bez żadnych widocznych uszkodzeń.
Skomentuj
-
Wielkie dzięki.
Czytałem już ten temat ale nie zwróciłem uwagi na to że był tam wzór pcb.
Po co płacić 12zł za pcb jak sam też umiem zrobić i mam wszystko co potrzebne?
Wcale tak źle mi nie wychodzą płyteczki. Nabrałem już wprawy.
Zakupiłem 4 x IRFP250 do N-mosfeta. Wystarczy do 200W/4ohm ?
Czy do przetwornicy wystarczy 2 x IRFZ44 ?Last edited by davitxx; 30.07.2011, 09:38.
Skomentuj
-
Jeżeli robisz podstawową wersję N-MOSFET'a to potrzebujesz 2xIRFP250N na kanał. To da Ci jakieś 200W.
W przetwornicy dajesz 2 klucze (IRFZ44N) i to starczy na jakieś 250W (góra 300W). Na jeden kanał Ci wystarczy.
---------- Post dodany o 10:01 ---------- Poprzedni post o 09:59 ----------
Jeżeli montujesz IRFP250N to nie zapomnij zmienić wartości rezystorów źródłowych (z 0,22R na 0,15R)
---------- Post dodany o 10:02 ---------- Poprzedni post o 10:01 ----------
Ewentualnie jak nie znajdziesz nigdzie 0,15R to załóż 4x0,22R zamiast 3x0,15R. Rezystancja wypadkowa wyniesie tyle samo (~0,05R)
Skomentuj
-
Prościej mówiąc lepiej oddają ciepło. Jeśli chodzi o dwie pary to musisz troche przerobić płytke. Na elektrodzie jest wersja na 4xIRFP250.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic484480.html
Jest też tam opisane kilka przeróbek aby wycisnąć z niego 300W. Oczywiście nie musisz tyle osiągać, ale zawsze masz jakiś zapas.
Skomentuj
-
Tak się składa, że mam radiatory 16,5cm x 5cm x 3cm.
Czy jeśli posmaruję żeberka pastą termoprzewodzącą i skręcę je razem (tak by dolegały do siebie) aby było 32cm x 5cm x 3cm to przy aktywnym chłodzeniu wystarczy dla n-mosfeta?
Czy do dwóch irfz44 starczy jeden taki radiator? Obudowa będzie aluminiowa dokręcana też do radiatorów więc powierzchnia będzie troszkę większa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez davitxx Zobacz postawystarczy dla n-mosfeta?
Skomentuj
-
Dzisiaj przyszedł rdzeń ale niestety w sklepie AVT się obijają.
Czy próbne nawijanie rdzenia jest konieczne?
Te zapinki się bardzo ciasno zapinają i nie chciałbym uszkodzić rdzenia lub tych malusieńkich plastikowych zatrzasków przy ściąganiu.
Te zwoje wieloma drutami nawijać jako płaską wstążkę jeden obok drugiego czy raczej wszystkie razem w kupce o przekroju okrągłym?
Skomentuj
-
1. Doradzałbym nawijanie próbne, bo jak nawiniesz od razu drutami to może się okazać że nawinąłeś źle i będziesz musiał rozbierać trafo. Jak nawijasz na próbe to nie musisz wtedy jeszcze składać rdzenia "na stałe".
2. Nawijaj jak Ci wygodniej. Byleby połówki uzwojeń były symetryczne względem siebie i żeby nie były nawinięte na "odpie*dol" :) Dobrze nagiągaj druty przy nawijaniu.
---------- Post dodany o 11:21 ---------- Poprzedni post o 11:20 ----------
Jakie masz druty do nawijania ? (podaj średnice)
Skomentuj
-
Możesz nawijać nawet drutem o średnicy 0,1mm ale wtedy licz się z tym, że będziesz musiał użyć kilkudziesięciu drutów jednocześnie.
Jeżli używasz takiego cienkiego druta to podnieś częstotliwość kluczowania do 40kHz. W takim wypadku nawijasz 2 zwoje na pierwotnym i 8 na wtórnym.
Co do ilości drutów równolegle to musisz liczyć na max moc jaka wystąpi. Przyjmij 350W. Przy rozładowanym aku będzie to jakieś 35A. W każdym uzwojeniu prąd płynie przez połowłę okresu, więc te 35 dzielisz przez 1,41 (pierwiastek z 2). Wychodzi Ci 25A i to jest prąd skuteczny. 25A dzielisz przez dopuszczalną gęstość prądu (przyjmij 5A/mm^2). Z tego wynika że potrzebujesz druta o przekroju 5mm^2. Twój drut ma przekrój 0,125mm^2. Z tego wynika że potrzebujesz 40 drutów równolegle na jedno uzwojenie... Musisz nawijać na raz dwa uzwojenia, więc równolegle 80 drutów. Trudne wyzwanie, zwłaszcza że nawijasz pierwszy raz :)
---------- Post dodany o 12:19 ---------- Poprzedni post o 12:16 ----------
W sumie zastanawiam się po co Ci 350W ? Jak robisz N-MOSFET'a o mocy 150W to wystarczy Ci przetworka o mocy 200W.
Skomentuj
-
Tu nie chodzi o wzór na pole powierzchni poprzecznego przekroju przewodnika, tylko o przesadnie niską gęstość prądu na mm2, którą zakładasz. Liczysz najpierw ile w ogóle wejdzie drutu i potem odpowiednio dzielisz. Przy końcach karkasu należy zostawić 3-5mm wolnego miejsca, czyli uzwojenia skupiamy na środku rdzenia. Ja używam taśm - same zalety. Najlepiej taktować 50kHz (lub więcej).
Odnośnie kondensatorów na 85*C... pół roku powiadasz pracuje Twój układ? To długo? Bo ja np. wielokrotnie naprawiałem kilkuletnie komputerowe zasilacze i zawsze tam gdzie były stosowane kondy na 85*C, to były do wymiany. Czasem były bardzo mocno spuchnięte, czasem rozszczelnione i rozlane.
Tam gdzie były na 105*C (przeważnie lepsze, markowe zasilacze), ich pojemności były nieznacznie mniejsze od nominalnych, lub nawet niezmienione.
Skomentuj
Skomentuj