Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa przetwornicy Irka.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie dokładaj tranzystorów. Do mocy 250W wystarczy ci jedna parka IRFZ44N.

Co do zasilania to mylisz pojęcia. W opisie tego N-MOSFET'a jest napisane że aby wyciągnąć 200W potrzeba zasilania około +/-60V ale jałowo ! Chodzi o to, że to napięcie przysiądzie pod obciążeniem. Ze sztywnego napięcia +/-60V wyciągniesz jakieś 300W/4R ale będzie to wymagać zasilania jałowo około 70V.

Skomentuj

Rozumiem, że R8,R15 to 22k a R11 to 36k ?
      Mowa o przetwornicy.
      W spisie kitu AVT jest 22R i 36R natomiast na schemacie jest kilo.

Czy zamiast 36k można dać 33k lub 39k? Mam pozostałe a takowego nie mam.

---------- Post dodany o 01:03 ---------- Poprzedni post o 22:52 ----------

Czy te rezystory R6, R10 mogą być 33ohm / 1W? Co zależy od ich wartości?
      Last edited by davitxx; 05.08.2011, 23:59.

Skomentuj

Na spisie elementów są błędy. Spisz wartości elementów ze schematu.

Skomentuj

Kupiłem te 36k dopiero w 3 sklepie.
          Nawijam próbnie trafo...
          Rezystory R6, R10 dałem 22R ale jakby co to mam 33R w zapasie. Które lepiej?

Skomentuj

Te, które są na schemacie.

---------- Post dodany o 13:58 ---------- Poprzedni post o 13:57 ----------

To są gasiki. Skoro na schemacie są 33R to znaczy że są optymalnie dobrane i powinny być takie.

Skomentuj

Przy zasilaniu 14,4V mam na wyjściu 57,8V i 58V.
              Teraz nawijam transformator na poważnie.

BTW dioda led była chyba odwrotnie wlutowana bo świeciła na czerwono. Przelutowałem i świeci na zielono.
              Last edited by davitxx; 06.08.2011, 20:42.

Skomentuj

Więc jest ok.

Co do diody to zielona powinna świecić cały czas, a czerwona wcale (przy normalnej pracy).

Skomentuj

Transformator nawijam na 2x60V przy 14,4V tak?
                  Uzwojenie pierwotne troszkę grubsze od wtórnego?

Skomentuj

Troszke ? Dokładniej to kilka razy grubsze.

Uzwojenie pierwotne ma 2 zwoje (przy częstotliwości 40kHz). Po stronie pierwotnej (dla mocy 250W) będziesz miał prąd 18A na każde uzwojenie. Podziel to przez gęstość prądu (przyjmij max 6A/mm2) i wychodzi że musisz użyć druta o przekroju 3mm2. Teraz podziel to przez przekrój swojego drutu. Twój drut ma średnicę 0,4mm więc przekrój 0,126mm2. Wychodzi że musisz nawijać każde uzwojenie z użyciem 26 drutów (czyli razem 52 druty).

Wtórne ma 8 zwoi. Na wtórnym musisz uzwględnić max spadek napięcia przy najniższym zasilaniu. Przyjmij że gdy napięcie na pierwotnym spadnie do 10V to na wtórnym dostaniesz 40V. Teraz jeszcze odlicz od tego spadek napięcia (~5V) i wychodzi że musisz liczyć prądy dla napięcia 35V. Na wtórnym przyjmij moc 200W. To daje prąd ~3A na uzwojenie. Podziel to przez gęstość prądu 5A/mm2 (tutaj możesz zastosować mniejszą) i wychodzi że musisz użyć druta o przekroju 0,6mm2. W takim wypadku musisz nawijać równolegle 5 drutów na uzwojenie (czyli razem 10). Nawijaj najpierw pierwotne na pusty korpus, a na nie pierwotne.

Skomentuj

Nawijaj najpierw pierwotne na pusty korpus, a na nie pierwotne.
                      Najpierw wtórne, wiem :)

Skomentuj

Tak to jest jak sie śpi 3 godziny :) Chodziło oczywiście o wtórne.

Skomentuj

Ten drut 0,4 jest naprawdę cienki i na wtórne wejdzie dużo więcej niż 2x po 5 drutów.

Skomentuj

Wtórne idzie na dół (a na niepierwotne) więc skąd wiesz ile Ci miejsca zostanie ?

Skomentuj

Zrobiłem przymiarkę wizualną i widzę, że zostanie troszkę miejsca. Nawet przy byle jakim nawijaniu.
                              nawinę to się zobaczy. Mam już przygotowane druty.

Skomentuj

Nie zaszkodzi zwiększyć ilość drutów. Możesz nawinąć np 8 na raz na uzwojenie.

Skomentuj

Nawinąłem 2x 8 drutów na wtórne i mam jeszcze bardzo dużo miejsca...
                                  Mimo to mam wrażenie, że wtórne w porównaniu do pierwotnego jest bardzo cieniutkie.
                                  Zaraz wstawię zdjęcie.

Skomentuj

Popatrz na to od strony matematycznej - po stronie pierwotnej popłynie prąd 18A w każdym uzwojeniu. Po stronie wtórnej już tylko 3A w każdym z uzwojeń.

Skomentuj

Ale co z tym pozostałym miejscem?
                                      Wiem, że popłynie dużo mniejszy prąd. Ale czytałem, że trzeba wypełnić transformator miedzią po brzegi.

Skomentuj

Wydaje mi się że ETD44 to mogła być lekka przesada. Jedyne co możesz zrobić to wykorzystać nadmiar miejsca w rdzeniu dodając pare drutów do uzwojenia pierwotnego. Możesz nawijać np 2x30 drutów.

---------- Post dodany o 12:37 ---------- Poprzedni post o 12:36 ----------

Zastanawiam się jak zedrzesz emalię z drutów skoro już je skręciłeś razem.

Skomentuj

Odkręce jak będzie trzeba... dołożę troszkę do wtórnego i pierwotnego bo tam jest prawie 0,5cm do rdzenia.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X