Możesz dołożyć tyle tych drutów żeby zapchać całe okno rdzenia. Pamiętaj tylko, że jak dołożysz 1 drut na wtórnym to musisz dołożyć 8 na pierwotnym (przekładnia).
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowa przetwornicy Irka.
Collapse
X
-
Jak wygląda problem ? Od razu po włączeniu masz na wyjściu +/-70V czy po woli rośnie do tej wartości ?
Z przekładni wynika że powinno być o 10V mniej.
---------- Post dodany o 15:39 ---------- Poprzedni post o 15:35 ----------
Jesteś pewien że nawinąłeś 8 zwoi na wtórnym ?
---------- Post dodany o 15:40 ---------- Poprzedni post o 15:39 ----------
Podłącz na wyjście żarówkę (taką małą, np 20W na 230V) pomiędzy + i - (czyli tak jakby 140V) i mierz napięcie na wyjściu.
Skomentuj
-
Zwiększyłem częstotliwość do 50kHz i pobór prądu to teraz ok 290mA.
Zmierzyłem napięcie lepszym multimetrem i na wyjściu przy Uwe=14,8V mam +/- 69,7V równo (symetrycznie).
Nie montowałem jeszcze elektrolitów. Czy mogę podpiąć żarówkę bez nich?
Wpiąć ją za mostkiem czy pod trafo?
Rdzeń bez obciążenia jest lekko ciepły.
Skomentuj
-
przy Uwe=14,8V napięcie wyjściowe po podłączeniu żarówki 230V/60W wynosi ok 114V i napięcie zasilania spada wtedy do 14,5V.
Przewody do żarówki nie były zbyt grube i może one wpłynęły też na ten spadek napięcia.
---------- Post dodany o 17:44 ---------- Poprzedni post o 17:43 ----------
Rozbieram trafo.
Skomentuj
-
Hmm... 114V to tyle ile powinno być ! (+/-57V). Miałem kiedyś podobną sytuację że napięcie wyjściowe wynosiło więcej niż wynika to z przekładni, a po obciążeniu wyjścia wracało do normalnego poziomu. Może wystarczy że wstępnie obciążysz wyjście przetworki ?
---------- Post dodany o 18:11 ---------- Poprzedni post o 18:09 ----------
I nawet spadek napięcia nie jest zbyt duży.
---------- Post dodany o 18:12 ---------- Poprzedni post o 18:11 ----------
Po obciążeniu wyjścia mocą 60W napięcie spadło o 1V. To świetny wynik.
Skomentuj
-
Bardzo ciekawe.
zainteresowałeś mnie tym więc podłączyłem na wyjście przetwornicy rezystor 36k 1/8W i napięcie wynosi +/-62,5V przy zasilaniu 14,8V.
Czy to oznacza, że trzeba ją wstępnie obciążyć?
Przewijać trafo?
---------- Post dodany o 18:20 ---------- Poprzedni post o 18:17 ----------
Wygląda, że spadek napięcia przy obciążeniu 60W wynosi +/-4,5V
---------- Post dodany o 18:21 ---------- Poprzedni post o 18:20 ----------
Czy to nie za dużo dla n-mosfeta?
Skomentuj
-
Dlaczego 4,5V ? Przekładnia trafa to równe 4x. Przy 14,8V na wejściu powinieneś mieć około 59V na wyjściu. Przedtem napięcie ci spadło do 14,5V i napięcie wynosiło 57V, więc spadek to tylko 1V.
---------- Post dodany o 18:27 ---------- Poprzedni post o 18:26 ----------
Ten rezystor 36k się nie grzeje ? Jakby się grzał to wstaw jakiś większy (drogą eksperymentalną).
Skomentuj
-
Jest gorąco i mam wilgotne dłonie więc wolę drugi raz nie macać tego rezystora przy ponad 100V :)
Moc wydzielana na nim obliczyłem w ten sposób:
I = U/R a potem P = U*I wychodzi 0,36W więc powinien się sporo grzać...
Albo większa wartość albo większa moc rezystora.
Mam go włączyć po prostu równolegle do + i - zasilania i tak go zostawić na stałe?
Przewinąć to trafo? Prąd pobierany to nadal jest ok 290mA.
---------- Post dodany o 18:44 ---------- Poprzedni post o 18:33 ----------
Kolejny test
Żarówka 150W / 230V napięcie wejściowe spada do 14V a napięcie na wyjściu przetwornicy 108,6V
14*4=56V 56V*2=112V czyli napięcie przysiada o 112V - 108,6V = 3,4V ?
---------- Post dodany o 18:55 ---------- Poprzedni post o 18:44 ----------
Po kilku minutach na żarówce 150W elementy przetwornicy chłodne.
---------- Post dodany o 19:24 ---------- Poprzedni post o 18:55 ----------
Test na 2óch żarówkach równolegle 150W i 60W przy zasilaniu 13V (spadek z 14,8V) na wyjściu mam 98.5V.
Czyli 13*4=52V 52V*2=104V 104V - 98,5V = 5,5V
Po kilku minutach grzeje się tylko transformator... ale w zasilaczu stabilizowanym z którego zasilam przetwornice :)
Elementy przetwornicy chłodne.
Niestety prąd pobierany ze źródła wynosi 4,64A co przy 13V daje jakieś 60W.
---------- Post dodany o 19:31 ---------- Poprzedni post o 19:24 ----------
Czyli tyle ile jest w stanie oddać ten zasilacz.
Jak przeprowadzić test mocy na akumulatorze?
Pomiar prądu i napięcia na wyjściu obciążonym żarówką?Last edited by davitxx; 07.08.2011, 20:40.
Skomentuj
-
Trafo masz dość "mosiężne" więc przetworka może pobierać te 300mA.
Testowałeś na tym swoim zasilaczu zab. zwarciowe ? Zrób to. Ustaw PR-kiem tak, żeby zaświeciła się czerwona dioda. Potem delikatnie kręć w drugą strone aż zgaśnie. Potem zwyczajnie zrób zwarcie po stronie wtórnej (bez elektrolitów). Sprawdź jeszcze zab. napięciowe (ustaw zasilanie poniżej 10V i zobacz czy zaświeci czerwona dioda).
Tak, rezystor wpinasz pomiędzy + i - (pomijasz masę).
Dobrze liczysz. Przy obciążeniu wyjścia mocą 150W napięcie spada o 3,5V. Dość dobry wynik, zwłaszcza jak na pierwszy raz.
P.S - Pamiętaj że ciągle liczysz spadek napięcia międzygałęziowego. W rzeczywistości masz spadek ~2V na każdej szynie zasilania.
Na koniec podłącz obie żarówki do wyjścia (+ i -) i do tego podłącz 2 mierniki (każdy do osobnej szyny zasilania względem masy). Chodzi o to abyś sprawdził czy napięcia symetrycznie "siadają" pod obciążeniem (bo może być tak, że masz spadek 5V między gałęziami, a na jednej Ci spada o 3V a na drugiej o 2V).
Skomentuj
-
Żarówka, żelazko, grzałka itd.
Nie zastosowałeś się do tego, co Ci napisałem kilka postów wcześniej (karkasu nie zapełniasz po same brzegi, tylko zostawiasz po 0,5cm z każdej strony, czyli z lewej i z prawej na twoim zdjęciu). Uzwojenia skupiasz na środku rdzenia. Wtedy chyba nie wejdzie Ci tyle drutu, ale spadki będą znikome.
Wypełniłeś trafo po brzegi, ale nie po te co powinieneś wypełnić.
I taką podpowiedź dam, ze napięcie zasilania powinno stanowić nie więcej niż 90% nominalnego napięcia zastosowanych kondensatorów.
Skomentuj
Skomentuj