Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dla subwoofera Holton 200 czy Holton 400

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
    Natomiast jeśli obciążenie będzie miało cos(fi) różny od jedności, to oznaczać będzie że nie jest czysto rezystancyjne, tylko także indukcyjne bądź pojemnościowe
    Inaczej mówiąc część prądu będzie się "lenić", nie będzie wykonywać żadnej pracy tylko sobie płynąć i nagrzewać nam mostek i trafo :)
    Sprawa jest też znacznie bardziej złożona niż cos fi bo prąd pobierany przez prostownik jest mocno nieliniowy (krótkie impulsy po kilkadziesiąt A w szczytach sinusa ) a wzmcniacz zailany jest energią zgromadzaną w kondensatorach między tymi doładowaniami...
    Jest jeszcze jedna spawa transformator to kawał żelastwa i ma dużą bezwładność cieplną - a to właśnie wzrost temperatury ogranicza moc jaką z niego możemy pobrać (głównie) - dlatego możemy trafo przez chwilę przeciążyć mocą znacznie większą niż napisane na plakietce byle by średnia moc nie była od niej większa.

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
      Marios221 robię to dla Twojego dobra - czujesz się na siłach żeby złożyć ten panel? Bo widzę że cenisz siły ponad możliwości.
      Taa ambitnie ale do bani.
      Czuje sie na siłach żeby to zrobić napewno napotkam jakiś problem ale chyba od tego jest forum i myśle że bez wiekszych problemów to poskładam.
      Co samego brzmienia to chyba dużo sobie zażyczyć nie moge ale dobra niech ma to mocne udeżenie i niech nie gra wtedy kiedy to nie jest potrzebne
      Widzialem kiedyś w konstukcji że mostek był zaraz przed filtracja dlatego pytam żeby nie popełnić błedu w konstrukcji.
      A co do preampa to chce wydać na to jak najmniej kasy i dlatego chce zastosować jeśłi nie bedzie grał poprawnie to niech strace nowy preamp za 40zł zrobie.

Skomentuj

Wiec tak witam po krótkiej przerwie
        Poczytałem troszke i zdecydowałem że użyje innego filtru aktywnego kit advance electronic wiec problem z filtrem od starego prosona odchodzi w zapomnienie.
        Końcówka A132 to do tego soft start trafa,zabezpieczenie DC,filtr aktywny,Mostek 25A i kondy filtrujace,trafo 450VA 55V wszystkie układy od advance electornic,Trafo wybrałem wieksze bo i tak zapłace za nie 119zł.
        I teraz pare pytań czy w zasilaczu symetrycznym po głównych kondensatorach filtrujacych sprawdza sie 2 kondy 100NF dla tłumienia wyższych czestotliwosci.
        I nastepne pytanie jak wyregulować prad spoczynkowy? Czytałem wiele tematów w szczegolnosci na elektrodzie ale nie moge tego ogarnać,Czy byłby ktoś tak miły i wytłumaczył wszystko laikowi po kolei:)
        Planuje też jakiś mały wentylatorek i zastanawiam sie czy lepiej sprawdzi sie małe trafo 12V czy zasilacz symetryczny 12V:)
        Za odpowiedzi z góry dziekuje

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
          I nastepne pytanie jak wyregulować prad spoczynkowy?
          Prąd spoczynkowy jest zależny od konstrukcji.
          Możesz zmierzyć spadek napięcia na rezystorach emiterowych (w mosfecie mogą się inaczej nazywać, w każdym razie to te największe, zwykle białe, przed tranzystorami stopnia końcowego) lub wpiąć się w szynę zasilania szeregowo i zmierzyć pobór prądu.
          W pierwszym przypadku ustawiasz multimetr na pomiar napięcia stałego i podłączasz się równolegle do rezystora.
          W drugim przypadku ustawiasz multimetr w tryb amperomierza. Nie podłączasz bezpośrednio jednej gałęzi zasilania (np. ujemnej). Zasilanie tej gałęzi musisz podłączyć przez multimetr czyli, jedna elektroda multimetru do kabla zasilającego, a druga do miejsca, w którym napięcie wchodzi do układu.

Natężenie prądu lub spadek napięcia musisz ustawić odpowiedni dla swojej końcówki dla każdej pary tranzystorów.
          Mam nadzieję, że nie napisałem, żadnych głupot, w każdym razie ja to tak mierzę.

---------- Post dodany o 17:13 ---------- Poprzedni post o 17:11 ----------

http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html
          tutaj masz pokazane jak to powinno wyglądać na przykładzie uni-ampa.

Skomentuj

Rozumie że uklad powinień być odpalony ale czy musze go czymś sztucznie obciażać?
            I co z tymi kondami 100nf wystarczy czy zastosować wieksze dla kondów 8100uF 100V?

Skomentuj

Bez obciążenia.
              A kondy to widziałem, że ludzie lutują 100nF mkt od spodu płytki bezpośrednio do nóżek elektrolitów. Tylko pamiętaj, żeby dać takie, które wytrzymają napięcie zasilania.

Skomentuj

wojak737 Zastosuje takie na 275V
                Czyli rozumie że uruchamiam płytke i wpinam sie do rezystora
                Mam nadzieje że beda dokładne schematy do tych płytek
                Powiecie mi jeszcze jakie trafo bedzie optymalne do tej końcówki?
                Bo wydaje mi sie że ta blacha od prosona sie nie nada i bede musiał nowa zrobić tylko pytanie jakie duże trafo tam wsadzic:)

Skomentuj

Czyli rozumie że uruchamiam płytke i wpinam sie do rezystora
                  tak

Powiecie mi jeszcze jakie trafo bedzie optymalne do tej końcówki?
                  A nie chodzi Ci o radiator przypadkiem?
                  Z tyłu w prosonie wytnij dziurę na radiator. Wyglądałoby to mniej więcej jak tu: http://fratu.pl/irek/?sub300,62
                  Oczywiście im większy tym lepszy. Ten irkowy moim zdaniem będzie za mały do 400 watów.
                  Możesz też się szarpnąć na chłodzenie aktywne. Dorzucić sterownik wentylatora. Przy takich kosmicznych mocach nawet nie usłyszysz, że szumi.

Skomentuj

wojak737
                    Chodziło radiator nie o trafo mysle co innego a pisze co innego:(
                    Tego prosona musiał bym całego porozcinać nie ma tam miejsca na 3 potenciometry itd lepiej bedzie nowa blache zatrudnic ale tego sie dowiem jak bedzie wszystko poskładane tam jest trafo troche mniejsze niż w irkowym panelu.

Skomentuj

Czaruję...
                    X