Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Najprostsze zabezpiecznie przed dc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Najprostsze zabezpiecznie przed dc

Witam. Od jakiegoś czasu szukam w internecie mozliwie prostego zabezpieczenia kolumn przed pojawieniem sie napiecia stalego na wyjsciu wzmacniacza. Niestety wiekszosc ukladow ktore znalazlem to oparte na uPC1237 lub czyms podobnym, a ja nie potrzebuje az tak skomplikowaneog ukladu.

Nie daloby sie zrobic tego jakos prosciej - dioda, przekaznik i ew. jakis tranzystor? Widzialem gdzies taki minimalistyczny uklad, ale nie moge go teraz znalezc...

Na upc1237 jest tak banalny że naprawdęnie da się tego zrobić prościej, jak chcesz to mam jeszcze 2szt pcb od krawca chyba..

Skomentuj

Znalazłem u siebie coś takiego:
      W załącznikach schemat do uPC123, który jednak wydaje się znacznie prostszy.
      Załączone pliki
      Last edited by Zuku; 25.08.2011, 09:58. Powód: Dorzucam jeszcze jedno znalezisko

Skomentuj

Zabezpieczenie od radmora 5412, przed dc, temp i stalym na wyjsciu. Pare tranzystorow, rezystorów i diód, plytke mazakiem mozna zrobic. Wykozystuje z powodzeniem od paru projektow, zawsze dziala. poszukaj na elektrodzie bo teraz pisze z telefonu i nie mam jak wstawic linka

Skomentuj

Jet przecież zab. Irka :)
          http://www.fratu.pl/irek/?uklad-zabe...cza-unizab2,68

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1509481.html

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              Tak tylko jak widzisz autor tematu chce sobie zrobić zabezpieczenie sam od 0. A niestety projekt irka nie ma dokumentacji pcb. Wiec odpada,znalazłem schemat od radmora,ale niestety mało czytelny.
              Poza tym temat już chyba rozwiązany, autora ucieszyła odpowiedz Zuku

Skomentuj

Schemat zuku jest dobry, ale to nie znaczy, że nie możecie podsyłać kolejnych propozycji. Ja chetnie je rozwaze :)

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1509481.html - to ten z radmora? Swoja droga już go kiedyś widziałem, ale odrzucilem. Teraz jak sie przyjrzałem to widzę, że faktycznie jest prosty. W domu przejrze jeszcze wszystko na spokojnie i moze wlasnei ten wybiore.

Skomentuj

Jakiś czas temu skopiowałem układ zabezpieczeń z jakiegoś radmora (nie pamiętam już jakiego )
                  Wypowiedź autora. Jeśli się zdecydujesz, przeczytaj dokładnie temat, jest mała pomyłka na schemacie.

Skomentuj

w miejsce komparatora na schemacie można wstawić LM3320
                    Załączone pliki

Skomentuj

przestawiłem cyfry LM3302

Skomentuj

Najprostszy jaki znalazłem: http://postimage.org/image/2hx21mux0/

---------- Post dodany o 18:31 ---------- Poprzedni post o 17:54 ----------

Równie skomplikowany: http://akotov.narod.ru/protect.gif

Skomentuj

Zamieszczone przez marusmk Zobacz posta
                          Najprostszy jaki znalazłem: http://postimage.org/image/2hx21mux0/

Równie skomplikowany: http://akotov.narod.ru/protect.gif
                          Obydwa zabezpieczenia zadziałają tylko wtedy jak pojawi się tylko składowa stała więc są lipne.

---------- Post dodany o 20:10 ---------- Poprzedni post o 19:23 ----------

Zamieszczone przez tomix Zobacz posta
                          Obydwa zabezpieczenia zadziałają tylko wtedy jak pojawi się tylko składowa stała więc są lipne.
                          UPS, pomyłka, wszystko powinno być raczej ok.

Skomentuj

1. Ukłąd z radmora - http://obrazki.elektroda.net/13_1260661795.jpg - rozumiem, ze mogę jako zasilanie dać "wyprostowane" +38 i -38V które wezme z zasilacza? Czy jednak wypadałoby bawić się w zbijanie napięcia?

2. Układ upc1237 - http://diyaudio.eu/attachment.php?at...6&d=1314262145 - jak mniemam do "AC uzwojenie wtórne" podłączam przewód z transformatora napięciem 24V (prad zmienny), a do "+25-60" podłączam przewód idący z zasilacza (+38V prąd stały). Z tym AC będzie problem, bo zasilacz lezy z dala od wzmacniacza i musialbym specjalnie ciagnac przewody od transformatorow do niego.... Ale z tego co czytałemw nocie katalogowej, to nozka numer 4 odpowiada za ochrone przed nadmiernym obciazeniem - czyli moge nie podlaczac tego przewodu z AC i darowac sobie ta ochrone?

3. Zabezpieczenie IRKA -

Chyba to kiedyś widziałem. Możliwe, że to byłoby tak proste i po prostu działało? Tylko co znaczy "of" i "off"? Tam trzeba podłączyc przekazniki? Czy po prostu wpina się to w szereg? To jest ukłąd calkiem pasywny? A moze zle robie, ze go rozpatruje w oderwaniu od calosci, bo tak nie bedzie dzialac?

4. Komparatory napiecia http://diyaudio.eu/attachment.php?at...0&d=1314269046 wiem do czego ogólnie sluza, chciałbym jednak zrozumiec ten uklad. Chodzi o to, ze jak komparator "zobaczy" w sygnale wychodzącym z wzmacniacza (+wej?) napiecie wieksze niz to ktore ma na drughiej nozce (1V, dc) to nie pozwoli na przepływ prądu? Rozumiem, ze R1 i potek to dzielnik napiecia sluzacy do ustawienia precyzyjnego 1V? R7 i leda moglbym sobie darowac?
                            Skoro to tak proste (i genialne?) rozwiazanie to dlaczego tak rzadko stosowane?

5. Rosyjskie schematu - http://postimage.org/image/2hx21mux0/ - gdzie tu podłaczyć głośniki?
                            - to samo pytanie + co to jest VD1? Te schematy są tylko pod 24V?

Nie wymagam, by jedna osoba odpowiedziała na ten zalew pytań, jeśli każdy powie co wie, to będę wdzięczny :)
                            Last edited by raven1985; 27.08.2011, 11:19.

Skomentuj

"4. Komparatory napiecia"
                              na wejściu RC - filtr diody równoległe ograniczenie napięcia. Zastosuj LM3302 mają tę zaletę , ze nie wymaga napięcia symetrycznego a wyjście ma OC ( otwarty kolektor) należy zewrzeć dwa wyjścia ze sobą i w to miejsce wpiąć do plusa przekaźnik wejście jak mnie pamięć nie myli jest +/- w miejsce potencjometrów wstaw diody aby zrealizować napięcie odniesienia a dopiero z nich potencjometrycznie napięcie na wejście i w ten sposób będziesz ustawiać próg zadziałania. Tylkjo nie sugeruj się 1 V jak byś tak ustawił to układ w konfiguracji ze schematu nigdy nie zadziała gdyż na wejściu nie będzie nigdy więcej niż 1V. Zgodnie z moimi wskazówkami ukłąd powinien działać od 0-0.5V chyba, że dołożysz diod w szereg wtedy podniesiesz próg zadziałania. Jeżeli będziesz chciał go robić a nie poradzisz sobie to Ci to jakoś narysuję.

Skomentuj

Ile wzmacniaczy (kolumn) chcesz zabezpieczyć? Do układu z pierwszego linka wyjścia wzmacniacza podłączasz do punktów K 1.1 i K 1.2 i poprzez styki przekaźnika podłączasz kolumny. W drugim układzie VD1 to zintegrowany mostek prostowniczy: http://pdf1.alldatasheet.com/datashe...ELEC/DF08.html PS. Na tym forum nie działa mi formatowanie tekstu niestety.

Skomentuj

SP7LZA, komparatory sa bardzo ciekawe, ale jak wyniose sie ze zwrotnica aktywna ze srodka wzmacniacza (bo taki mam plan), to nie bede mial źródła małego napiecia. Wiec ten uklad musialbym zasilac z glownego trafa - jest sens bawic sie w jakies dzielniki napiecia, diody itp, zeby zbic zasilanie z 38V do napieica ktore potrzebuja te Lm3302 (tzn 28V)? A mzoe po prostu poszukac komparatora ktory zadziala z wyzszym napeiciem?

marusmk, chciałbym zrobic zabezpeicznie do 6 glosnikow (mozesz potraktowac to jak 3 pary normalnych kolumn).

Do zasilenia pierwszego ukladu musi byc koniecznie 22 V? Co to za element obok K1? Układ jest bardzo przyjemny w swojej prostocie. Drugi uklad - ponawiam pytanie o napiecie zasilania. I gdzie tu podlaczam kolumny? Z tego co wiem, Omron to przekaznik, ale co on robi w tamtym miejscu to juz nie mam pojecia

Skomentuj

Na takie napięcie obliczone są elementy-przy innym konieczne było by przeliczenie ich. Jak co to dodajesz zenerkę z tranzystorem i po kłopocie. Element obok K1 (z mojego pierwszego linka?) to dioda np. 1N4005. W drugim układzie (chodzi o drugi mój link?) nie jest rozrysowane połączenie styków przekaźnika. Trzeba widzieć je w wyobraźni :) Zasilanie końcówek to 38V?

Skomentuj

W każdym przypadku (nie ma znaczenia który układ zastosujesz) powinieneś je wmontować na wyjściu wzmacniacza i ile wyjść tyle układów. układ na komparatorze jest prosty w ustawianiu ustawiasz tylko napięcie powyżej którego ma zadziałać . Do zasilania układu jest potrzeba prymitywnego zasilania napięcie aby zasilić przekaźnik 12/24V( cewka nie może pobierać więcej niż 20mA ) . Najprościej tak mi przyszło do głowy triak na bramkę układ RC i tylko przekaźnik oczywiście rezystor w szereg z cewką zadziałanie w zależności od użytego egzemplarza triaka tylko aby zadziałał triak trzeba troszkę więcej prądu na wejście.

Skomentuj

Zasilanie końcówek to 38V?
                                        Dokłądnie.
                                        -----------------

Jak co to dodajesz zenerkę z tranzystorem i po kłopocie.
                                        Mógłbyś mi to wstawić na shcemat? Bo nie za bardzo wiem jak to umiescic...

Tak mam podłaczyć ten pierwszy schemat?

Skoro mam napiecie 38V, a tu moze byc max 40V, to nie musze montowac diody i rezystora na wejsciu napiecia zasilania? Czy lepiej jednak zbic troche napiecie? jesli tak, to jaki prad diody mam przyjac, zeby wyliczyc wartosc rezystora? (opor sobie juz sam policze, tylko nie wiem ile mA mam ta dioda).

------------------------

Najprościej tak mi przyszło do głowy triak na bramkę układ RC i tylko przekaźnik oczywiście rezystor w szereg z cewką zadziałanie w zależności od użytego egzemplarza triaka tylko aby zadziałał triak trzeba troszkę więcej prądu na wejście.
                                        Bardzo prosiłbym o rozrysowanie jak to ma wyglądać.

---------------------

Szkoda, że mam takie braki w wiedzy, ze nie potrafie ogarnac tych schematów i musicie mi tyle tlumaczyc. dziekuje wiec za cierpliwosc.

---------- Post dodany o 09:46 ---------- Poprzedni post o 09:29 ----------

A jak tu podłączyć kolumn?
                                        Pa to wejscie sygnalu od wzmacniacza? Uklad bardzo podobny do tych rosyjskich.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X