Jak budujesz dual mono to tak. Jak stereo z jednym zasilaczem (ja tam mam) to jedna płytka.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Hybryda
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Archon816 Zobacz postaDla ścisłości, stereo = 2 koncowki + 2 lampy + 1 zasilacz glowny + jeden zasilacz lamp.
Dual mono = 2 koncowki + 2 lampy + 2 zasilacze glowne + 2 zasilacze lamp. Mam racje?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piglet11 Zobacz postaDo Dual mono możesz wykorzystać jeden zasilacz, wzmaki stereo to w zasadzie dwa kanały mono tyle, że na jednej PCB.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez csbiczek Zobacz postaCo? :P Dual mono to dla każdego kanału oddzielne trafo zasilacz i końcówka, praktycznie 2 niezależne wzmacniacze...
Skomentuj
-
Trochę się pobawiłem eaglem przerabiają zabezpieczenie Irka usunąłem złącze do mikrofonu i dodałem zasilanie żarzenia lamp. Opóźnienie jest dalej na 5sec bo jeszcze nie kombinowałem ale wydaje mi się, że trzeba zmienić kondensator C5 i R17. W załączniku pliki w eaglu jak i schemat i pcb w pdf.
Skomentuj
-
[warning] UWAGA. NA płytce hybrydy wkradł się błąd.
Błąd zauważyłem wprawdzie wcześniej przed wysłaniem ostatecznej dokumentacji do zakładu.
Niestety był on w wersji którą wysłałem do wyceny i niestety zakład zrobił właśnie z tej wersji.
Moja wina bo nie zaznaczyłem w mailu że dokumentacja ma być zaktualizowana.
Zauważyłem to dopiero wczoraj.
Błąd to typowy "kopiuj wklej".
Pomyłkowo jeden tranzystor zamiast MJE340 jest 2N5551.
Na tym tranzystorze wydziela się przy pełnym zasilaniu 1W mocy z czym sobie mały 2N nie poradzi.
Rozwiązania są 2:
1 ) Nie wymagające prawie żadnych zmian na płytce tylko nieco więcej uwagi przy montażu. Zamiast układu LM336-5 będzie trzeba wlutować diodę zenera o dobranej w zależności od napięcia zasilania wartości. W dokumentacji będzie odp. tabelka. dzięki temu moc strat zostanie rozdzielona równo pomiędzy tranzystory kaskody.
Osoby zmawiające kit dodatkowo dostaną zamiast pechowego 2N-a ZTX450-a który może wytracać nie co więcej mocy przy gorszych warunkach chłodzenia.
2) Jest dla osób którym tranzystor z wygiętymi nogami nie będzie przeszkadzał. Trzeba wlutować w miejsce 2N-a tego MJE. Mają one inne obudowy ale to nie problem. Problemem jest natomiast inny rozkład wprowadzeń. Trzeba zamienić C z E.
Tranzystor będzie wymagał niewielkiego radiatora.
Przepraszam za zamieszanie.
[/warning]Last edited by raven1985; 23.05.2012, 17:00.
Skomentuj
-
Fajnie raven..:) Będe miał lepiej jak osoby z zamówienia..Pochwale się: właśnie kończe składać wersję V1, brakuje mi kilku drobiazgów i lampek no i czekam na opis zmian zabezpieczenia Irka..
Powiem tylko że wyszła Ci fajna płytka, przyjemnie się lutuje, przemyślane rozmiary i odstępy..
Przy okazji zapytam: w V2 stosujesz tranzystory 2SK1058 jak spojrzałem to w V1 chyba też wystarczy zamienić dren ze źródłem, tylko mam wątpliwości na temat zasilania bo te trany są słabsze a ja za mostkiem mam 68V. Przeżyją..?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez smerfetek13 Zobacz posta2SK1058
Zamieszczone przez smerfetek13 Zobacz postaPrzeżyją..?
Ja zaraz grzeje lutownice i borę się do pracy :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaUniSW płytka pod PGA będzie wyglądać tak: Jak ktoś ma jakieś sugestię, pomysły widzi babola to proszę pisać !
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaże tak powiem. Co tam słychać ?
Wzmacniacz gra :)
Nie obyło się jednak bez problemów.
Znalazłem bardzo dziwną przypadłość.
Wzmacniacz oscyluje na kilkunastu MHZ ale tylko przy nasyconym DC servo i nasyconych Q1/Q2.
Przy normalnej pracy nie jest to żaden problem ! bo żadnych drgań nie ma.
Są to jakieś lokalne oscylacje, generator najprawdopodobniej tworzony jest przez pasożytnicze indukcyjności ścieżek lampa Q1/Q2 w raz z nimi i ich pojemnościami. Oscylacje mają amplitudę żedu kilkudziesięciu mV.
W prototypie tego jednak nie ma, najprawdopodobniej winę za to ponoszą też szybkie 2sa1145/2sc które kupiłem do kitów.
(za bardzo po hiendowałem z częściami :P )
Być może sytuację rozwiązały by antyparazyty w ich bazach ale musiały by być SMD żeby to coś dało.
Sytuacje częściowo rozwiązuje zwarcie U4 kondensatorem i 0.1-0.22u i taką modyfikację należy wykonać (C1_rev1) .
Sytuacja z nasyconym dc servem i Q1/Q2 może się jednak pojawić przy uruchamianiu pewnie z większością lamp.
Bo większość ma takie rozzuty parametrów między połówkami że dc serwo nie jest w stanie tego skorygować i się nasyca, na wyjściu dc potrafi sięgnąć nawet całego napięcia zasilania :) Ja kupiłem 4 nowe PCC88 i we wszystkich była podobna sytuacja.
Dlatego będzie trzeba dc korygować ręcznie przez dobranie R1 lub R2. Procedura będzie opisana. Wszyscy którzy poczekali będą w bardziej komfortowej sytuacji bo wszystkie mody (rev1) będą na płytce w tym dodatkowy potek do korekcji dc.
Nie przypuszczałem że rozrzuty parametrów mogą być aż tak duże. Jak powstanie kiedyś kolejna wersja to ten problem zostanie rozwiązany :)
W zasadzie nawet dc servo jak się dobrze ustawi nie jest potrzebne bo wzmacniacz trzyma dc kilka mV no przynajmniej przez te 2 dni co chodził :) W miarę zużywania się lampy ciężko powiedzieć jak będzie, powinny się obie polówki zużywać jednakowo :)
Sytuacja z nasyconymi Q1/q2 jest też niebezpieczna dla tranzystorów wyjściowych bo zrezygnowałem z zenerek zabezpieczających bramki.
Było to głupie i teraz żałuje :P a konkretniej to żałuje zniszczonych w ten sposób tranzystorów. W czasie normalnej pracy te diody nie są potrzebne ale np. przy jakimś błędzie montażowym... bez nich może być kupa dymu dlatego zalecam ich montaż (D1_rev1 i D2_rev2).
Jak widać nie nie jest to takie wszystko proste ale warto się pomęczyć.
Miałem nie robić tego wzmacniacza dla siebie... był by to jednak wielki błąd.
C.D.N.
Zamieszczone przez krojo Zobacz postaKiedy będzie dostępne zabezpieczenie? Jakiś przybliżony termin.Załączone pliki
Skomentuj
Skomentuj