Cześć wszystkim. Ostatnio naszła mnie myśl aby trochę pomajsterkować. Kiedyś złożyłem dwa wzmacniacze DIY(oczywiście z gotowych kitów, ponieważ moja wiedza elektroniczna jest jak na razie niewielka). Od tego czasu minął już rok. Dobra do rzeczy, chce złożyć wzmacniacz DIY który wyglądem nie będzie się odróżniał od "kupnych wzmacniaczy". Nie musi to być mega mocny, czy też jakiś ultra wybornie grający wzmacniacz tym bardziej, że fundusz raczej jest mały z wszystkim chcę się zmieścić tak w 350zł, mówiąc z wszystkim mam na myśli" wzmacniacz, przedwzmacniacz, płytka zasilacza,dwa transformatory i obudowa. Do tego jeszcze może jakiś fajny dodatek jak VU meter:cool:. Generalnie cały projekt będzie rozłożony w czasie, chociażby ze względu, że jestem w szkole średniej i muszę się uczyć, a przede wszystkim zgromadzić fundusze. Myślę, żeby z wykończeniem i wszystkim zdążyć do końca grudnia, aby na sylwestra przetestować sprzęt:). Dobra, po pierwsze muszę wybrać końcówkę. Siedzę nad tym od dwóch dni i patrzyłem takie projekty jak Symasym, UniAmp, projekt Zbiga czy też zwykłe kostki jak LM3886, TDA7294. Wszystko jest mniej więcej w tej samej cenie i jak patrzyłem na parametry, również są podobne. Moc jaka mnie interesuje to w granicach 50-80W przy 4Ohm. No właśnie czy ktoś miał do czynienia z tymi projektami/kostkami. Sam słyszałem LM3886 i TDA7294. Tak naprawdę różnica w tych kostkach jest niewielka, przynajmniej dla mnie. Główne pytanie jest, czy różnica między, powiedzmy projektem Zbiga, a TDA7294 jest spora? Jeżeli nie to wezmę się za jakiś kit avt, bo przynajmniej nie będę miał problemów z uruchomieniem, tak jak wcześniej wspominałem moja wiedza jest bardziej hobbistyczna.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacz DIY
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Telpod Zobacz postaz wszystkim chcę się zmieścić tak w 350zł, mówiąc z wszystkim mam na myśli" wzmacniacz, przedwzmacniacz, płytka zasilacza,dwa transformatory i obudowa.
---------- Post dodany o 19:12 ---------- Poprzedni post o 19:11 ----------
UWAGI MODERATORAniewlasciwy dzial! tutaj pokazujemy juz rozpoczete prace a nie przymiarki!
-
Z tego co wymieniłeś ja bym zrobił (zrobiłem)końcówki Zbiga lub uni.Irek w projekcie uni oferuje kompletny wzmak bez obudowy,dobrze grajacy,mocny i w zasadzie bezawaryjny (kwestia poprawnego montażu) Zbig zaprojektował same końcówki mocy,które poprawnie współpracują z modułami Irka do uni.Tu musisz zdecydować sam co chcesz,obie końcówki są dobre i którąkolwiek zrobisz będziesz zadowolony.Ważne abyś miał mocne trafo(300-500W),zasilacz i odpowiednio duży radiator i to najistotniejsze elementy konstrukcji(piszesz o testewaniu na Sylwestra
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Telpod Zobacz postaZobaczymy jak będzie. Prace zacznę, na pewno tylko muszę wiedzieć jaką końcówkę robić. Skłaniam się ku Lm3886 lub TDA7294 ze względu na prostotę.
Skomentuj
-
Dobra, we wtorek dostałem propozycje od kolegi, abym odkupił od niego trafo 2x23V 200VA EI(strasznie duże:thumbdn:), płytkę z LM3886, płytkę zasilacza(zwykle kondensatory z mostkiem 50A:blink:). W płytce zasilacza otwory to chyba śrubokrętem były zrobione, no i kondensatory o pojemności 4x4700uF na stronę(płytka jest spora). Podłączyłem to wszystko do kupy i źle nie jest, ale rewelacji też nie ma. Podjąłem taką decyzje głównie ze względu na cenę. Dobra, teraz pytanie do was, czy macie schemat jakiegoś w miarę dobrego przedwzmacniacza? Najlepiej, żeby posiadał regulacje bass, treble, balance i volume do tego można jeszcze dodać funkcje loudness.
Skomentuj
-
Możesz poszukać czegoś na LM1036 (http://www.advanceelectronic.pl/pl/p/A-143.-Przedwzmacniacz-stereo-z-LM1036/4)
Możesz też napisac do Irka (http://www.fratu.pl/irek/?regulacja-barwy,48)marcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Telpod Zobacz postaNajlepiej, żeby posiadał regulacje bass, treble, balance i volume do tego można jeszcze dodać funkcje loudness.
ja uzywam tylko jedno pokretlo
Skomentuj
-
z jednaj strony Pawel ma racje - LM3886 nie jest zły(sam go mam) i przy dobrych kolumnach nie ma jakis wielkich ubytkow w pasmieU mnie graja pod Kef iQ10 i jest fajnie. Jakie masz kolumny?
A z drugiej strony czasem czlowiek ma ochote posluchac muzyki "troche bardziej przeklamanej w stosunku do oryginalow" wiec dlamnie np ragulacje barwy nie jest elementem zbednym:) (jednak wszystko w granicach rozsadku).
Jeszcze takie pytanie czy ten przedwzmacniacz Irka ma jakies wzmocnienie sygnalu? (czasem podaje sygnal z dvd albo odtwarzacza BD ktore nie maja sygnalu wyjsciowego na poziomie 2V). Czy moze do tego ukladu regulacji barwy dorobic jakis wtornik na OPampie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaka22 Zobacz postaJeszcze takie pytanie czy ten przedwzmacniacz Irka ma jakies wzmocnienie sygnalu?
---------- Post dodany o 17:18 ---------- Poprzedni post o 17:16 ----------
Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta(czasem podaje sygnal z dvd albo odtwarzacza BD ktore nie maja sygnalu wyjsciowego na poziomie 2V).
---------- Post dodany o 17:20 ---------- Poprzedni post o 17:18 ----------
Zamieszczone przez kaka22 Zobacz postajakis wtornik na OPampie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaka22 Zobacz postaA z drugiej strony czasem czlowiek ma ochote posluchac muzyki "troche bardziej przeklamanej w stosunku do oryginalow" wiec dlamnie np ragulacje barwy nie jest elementem zbednym
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaskoro potrzebujesz regulacji barwy to moze pora pomyslec nad zmiana kolumn?
Zamieszczone przez kaka22 Zobacz postaz jednaj strony Pawel ma racje - LM3886 nie jest zły(sam go mam) i przy dobrych kolumnach nie ma jakis wielkich ubytkow w pasmie
Zamieszczone przez kaka22 Zobacz postaJakie masz kolumny?
Skomentuj
-
Wzmocnienie wystarczy max 2-3x.
Już lepiej jak radzi irek: "Jeśli zrezygnujesz z wyłącznika barwy, to możesz we wstepnym stopniu barwy ustawić dowolne wzmocnienie."
Ta barwa w pozycjach "0" czy ją załączysz czy nie to nie słychać różnicy, a mniej kombinowania z dodatkowymi modułami.
A do potencjometru przylutujesz bezpośrednio przewody i tyle, chyba że chcesz selaktor wejść z regulacją siły głosu? To rozmawiaj z irkiem o pcb.
---------- Post dodany o 20:20 ---------- Poprzedni post o 20:14 ----------
Szkoda że teraz zobaczyłem ten temat, bo mam uniampa V2 z zabezpieczeniami, barwą i trafem do sprzedania w dobrej cenie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaskoro potrzebujesz regulacji barwy to moze pora pomyslec nad zmiana kolumn?
ja uzywam tylko jedno pokretlo
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zbyszek Zobacz postanawet te najlepsze najlepiej odtworzą średnie pasmo czyli wskazane mieć albo filtr kontur lub barwę i sobie odpowiednio podkręcić.
a szczerze mowiac to czasami regulacja by mi sie przydala - zeby ZMNIEJSZYC bas wieczorami bo zawsze ktos mi narzeka "wylacz to walenie" ;]
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaka22 Zobacz postaczyli co musze zmienic (pradwopodobnie rezystory) we wstepnym stopniu regulatora barwy zeby uzyskac wzmocnienie?
Skomentuj
Skomentuj